Parisian pied-à-terre | Corpus Studio

Paris / France

44
44 Love 4,607 Visits Published

This project consists of the total renovation and decoration of a terrace house in the Hauts-de-Seine area, near to Paris.


When the owner bought the property, it was divided into several apartments, split over three floors. As the different levels were not internally connected, the primary concern was to make this connection within the constraints of a long and narrow terrace home. Opening the floor slabs adjacent to the street allowed the creation of a large central void from the lowest floor level to the highest and acts as a filter between the street and living spaces. Connecting each of the floors is an aluminium staircase that hugs tight to the building’s contour, whose façade is at an angle to the house, giving a strong oblique form and generating a unique spatial dynamic. The details of the stairs were designed to highlight its structure and assembly; nuts, bolts and balusters are composed in a way that exposes their aesthetic beauty and gives the impression as if the staircase is in fact a mechanical architecture in movement.


The void created for circulation also serves as a lightwell. Facing the south-west, a newly created, large, 3m x 5m atelier style window draws an abundance of light into the home. The window’s scale amplifies spatial proportions of the otherwise narrow spaces and allows light to penetrate the sunken garden level, previously only lit from the backyard entrance. For intimacy and a delicate control of light and shadow throughout the day, external venetian blinds are used on all windows.
All the interior walls are plastered with Marmorino, a marble powder-based plaster with a cloudy effect, rendering a harmony to all the spaces connected by the central void. Marmorino was chosen for its cloudy appearance and silky mattness, an appropriate contrast to the floor finishes that spatially divide and define the layout with a simple clarity: bleached wood end grain parquet in the living area, polished concrete floors on the garden level and dark tinted oak floorboards on the top floor and aluminium staircase, which in turn is considered a vertical corridor. Early demolitions revealed a brick party wall hidden behind plasterboard. Its porous irregularities were an honest and welcome dynamic to the textural spectrum. Plastered lightly with Marmorino, it integrated well into the identifiable unity of the project yet contributed to the differentiated qualities of each space.


The en-suite bathroom is an intentional aesthetic breakaway from the pollution of today’s repetitive bathrooms. Floor to ceiling sombre colouring imbues an introspective ambiance that is . The spark of light in the space is the brushed stainless-steel faucets and equipment.


In the kitchen, rough sawn oak was used for the doors and the bench top. The zellige splashback is reflected in the mirrored walls that create an illusion of space in the narrow corridor like kitchen. Door handles were custom made from the staircase metal.


Very few pieces of furniture are needed in this long and narrow house, thus it was important to chose carefully. The resulting selection knows no rules and is an eclectic mix of pieces from the 20s through to contemporary. Harmony was found in juxtaposition and unexpected compositions: gouged wood chairs carved by the Marolles artisans are paired with an acidic yellow plastic fibreglass table from the 60s space-age period. An organic shimmering velvet sofa by Italian Ennio Chiggio confronts a brutalist wood Brazilian chair.


(FR)


Le projet consiste en une restructuration d’une maison de ville des Hauts-de- Seine à deux pas de la gare. Sa façade tout en brique s’étire en longueur sur 3 niveaux avec un jardin sur l’arrière. Elle nous rappelle les maisons victoriennes des quartiers londoniens.


Le propriétaire ayant acheté les 3 niveaux de cette maison auparavant scindée en plusieurs appartements, notre première démarche fut de les relier en ouvrant tous les planchers. Ce vide sera occupé par un escalier monumental connectant les différents espaces. Tout en aluminium, il épouse les contours du bâtiment en créant des jeux d’obliques qui généreront l’identité graphique du lieu. Les détails du garde-corps seront dessinés dans une esthétique industrielle de plans superposés figés par de simple boulon, comme si ces mécanismes d’articulations pouvaient rentrer en mouvement.


Nous avons aussi utilisé ce vide comme puits de lumière en découpant sur la façade rue une ouverture de 3m de large par 5m de haut qui accueillera une baie vitrée de type atelier accentuant l’effet dramatique de ce vide continu sur 3 niveaux. Elle sera parée d’un système de brise-soleil afin d’apporter l’intimité nécessaire au lieu ; la mise en rotation de ses lames créant un jeu d’ombre incessant et permettant au client de réguler la lumière naturelle au fil de de la journée.


Le programme est d’une grande clarté, à chaque niveau est attribué une fonction. Au deuxième étage la chambre et sa salle de bain attenante, au premier le salon, au rez-de-chaussée la cuisine s’ouvrant sur le jardin, avec à chaque fois cette cage d’escalier monumentale en décor de fond.


L’ensemble des murs intérieurs de la maison fut enduit de marmorino, poudre de marbre aux effets moirés, tel un fil conducteur de ces espaces de vie ouverts superposés les uns aux autres. Il rentre en contraste avec l’aspect mat et blanchi des pavés en bois debout ainsi qu’à l’aluminium brut de l’escalier.


Pour la chambre, nous avons ajouté un rideau de grandes dimensions courant sur toute la largeur de la pièce afin d’apporter, lorsque souhaité, un caractère feutré et une dimension plus intime.


Pour le mur en tête de lit nous avons voulu évoquer la présence de la construction existante en révélant les briques d’origine aux porosités et irrégularités prononcées que nous avons uniformisées par une peinture à la chaux aux tonalités douces afin de créer une atmosphère apaisante.


La salle de bain attenante se découvre par une porte invisible qui vient se glisser dans la paroi des murs. Le client souhaitait à la marge des standards actuels une
salle bain aux tons sombres, plus introspective. Nous l’avons traitée de manière uniforme en talochant un tadelakt aux couleurs sourdes des murs au plafond, contrastant fortement avec l’inox brossé ultra contemporain et presque aseptisé des meubles sanitaires.


Pour la cuisine nous avons aussi opté pour le mono matière, plan de travail et porte en chêne scié et brossé. Pour seul détail les poignées en plans superposés jointés par un boulon, rappelant le dessin du garde-corps de l’escalier, pièce maitresse de la maison. Les murs sont recouverts de panneaux de miroir reflétant le jardin et augmentant la sensation d’espace pour cette maison tel un long couloir.


Peu de meuble pour ne pas encombrer ces espaces tout en longueur mais une sélection éclectique dans un répertoire allant des années 20 à des créations contemporaines. Les matières se juxtaposent dans des compositions que l’on voulait inattendues, notamment les chaises en bois gougé des artisans de Marolles entourent une table des années 60 en plastique jaune acidulé. Un canapé Ennio Chiggio en velours chatoyant vient se confronter à l’esthétique brutaliste d’un fauteuil brésilien.

44 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This project consists of the total renovation and decoration of a terrace house in the Hauts-de-Seine area, near to Paris. When the owner bought the property, it was divided into several apartments, split over three floors. As the different levels were not internally connected, the primary concern was to make this connection within the constraints of a long and narrow terrace home. Opening the floor slabs adjacent to the street allowed the creation of a large central void from the lowest floor...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users