Pitagora | Studio Ambrante

Ristrutturazione di un appartamento privato di 90mq | Torino (Italia) Turin / Italy / 2023

0
0 Love 109 Visits Published

A complete relook of the interiors, new colors and design furnishings have transformed the 1960s Turin house. A project that tells a classy story with jaunty details.


In the Santa Rita district, not far from Rignon Park, stands the building which houses, on the 5th and last floor, the attic under study, completely revised in all its parts.
The designers' difficult objective was to reflect both the various facets of the personality of the couple of clients in the same project.
On the one hand the seriousness and elegance and on the other the lively appearance.
This allowed a mix of textures, colors and materials, sometimes even contrasting, but which, once combined, give great character to the environment.
Seriousness and elegance are represented by the dark stained oak parquet with an Italian herringbone pattern or by the dark palladium marble combined with angular shapes.
The lively aspect is given by the colors and shapes: the Marsala red of the table, the ocher yellow of the chairs combined with the rounded and softer shapes that give an almost playful atmosphere.


Particular attention was paid to the use of all spaces in a functional and flexible way.
The latter are in fact designed based on the changes that the family will undergo, the different uses that will be made of the rooms, the personalities that will use them at various times and the need for privacy that will transform over time.



Starting from the entrance, the peach-colored central block, characterized by a material texture, distributes all the spaces.
It contains the kitchen and part of the wardrobes, the two side doors flush with the wall allow a circular passage through the hallway, which also functions as a walk-in closet and laundry room, from which there is direct access to a bedroom or study and finally back to the kitchen with a circular flow and vice versa.



All the partitions have been demolished and the spaces have been revised to create a living area as large as possible, but at the same time a comfortable and essential sleeping area, full of wardrobes and walk-in closets even at the points of passage from one room to another .

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A complete relook of the interiors, new colors and design furnishings have transformed the 1960s Turin house. A project that tells a classy story with jaunty details. In the Santa Rita district, not far from Rignon Park, stands the building which houses, on the 5th and last floor, the attic under study, completely revised in all its parts.The designers' difficult objective was to reflect both the various facets of the personality of the couple of clients in the same project.On the one hand the...

    Project details
    • Year 2023
    • Work started in 2022
    • Work finished in 2023
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram