Damon Studio | Shire Space Research

Zhuji / China / 2022

1
1 Love 393 Visits Published

Compared to previous photography studios that featured a blank-space setting to adapt to every-changing market trends, photographers nowadays tend to have a workspace that highlights personality.


Recently, design practice Shire Space Research conceived a workspace for photography studio Damon. Instead of following trends, this space conveys the studio's unique character. The major challenge and breakthrough of the design is the creation of spatial scenes and atmosphere.


01


Balance between art and function


Shire Space Research approached the design based on Damon's demands for a workspace that is elegant, harmonious, rigid yet flexible.


The project is sited in a mall in Zhuji City. Occupying an area of 700 square meters, it has to accommodate four major functions, including business negotiation, office, photography studios and clothing display.


The key design considerations were how to balance art and commerce and how to create spatial settings and atmosphere based on functionality.


The design team divided the space into four blocks to accommodate different functional areas, based on the existing spatial form and architectural thinking.


Functional areas are configured in accordance with their respective attributes, and in a way of integrating with outdoor environment and natural light. 


02


Circulation route as a part of spatial experience


Through spatial organization and the circulation route, the design team created a new space that interacts with users. The space brings users unique sensory experiences, while the users' behaviors and movements enliven the space.


The circulation route is naturally formed by adjusting the external forms and boundaries of different functional areas. It allows users to immerse in the overall spatial environment, and meanwhile enhances an interactive experience.


03


A sense of relaxation


The designers refined structural volumes and the relationship between the solid and the void, to shape the form of different areas. The formal design not only ensures interaction between different functional divisions, but only creates a playful holistic space.


Through subtle treatment, the solid blocks seem to float in the air, appearing lightweight.


The design team created enframed views in the space. Diverse material textures endow the space with a unique atmosphere. The mix and match of different material textures and colors enrich the spatial experience, and produce a unique visual effect.


Natural wood and different stone textures make structures more tactile and intimate.


The coordination between form and materiality injects order and emotions into the overall space. For this project, Shire Space Research created a calm, elegant yet dynamic space for Damon Studio. The emotions conveyed by the space subtly strengthen customers' perception of the brand.


Project information


Project name: Damon Studio


Location: Zhuji, Zhejiang


Area: 700 square meters


Start & completion time: Feb. 2022 - Jul. 2022


Design firm: Shire Space Research


Chief designers: Gao Cheng, Zhang Run


Design team: Gao Cheng, Zhang Run, Li Yunxiang, Wang Kaidi, Tong Liwen


Contact email: [email protected]


Main materials: travertine, birch wood panel


Photos: yuuuunstudio


 


 


喜叻空间研究 | 营造空间的松弛感


 


如果说上一代的摄影工作室常以留白应对多变的市场风格,那么当下摄影行业的佼佼者们,似乎更加强调个性,而不再盲从。


 


喜叻空间研究近期完成的大梦摄影工作室,便是不拘泥于当下,追求品牌独立性的代表。在本案中,情景与氛围的表达,成为设计面临的挑战与突破。


 


01


平衡艺术与功能


 


不拘泥于当下,高雅与和谐,严谨且自由。这是大梦摄影对于新店的期望,也是喜叻空间研究所坚持的对于商业空间设计的主要认知。


 


新店位于诸暨的一座商场之中,在700方的空间里,需要满足商业洽谈,办公,影棚,以及服装展示四大功能需求。


 


当摄影的艺术性与商业需求的功能性相遇,平衡好二者,并在功能之上空间之中营造情景与氛围,是设计团队此次考虑的重点。


 


依托原有的建筑形态,设计将空间划分为四个体块,划分不同的功能分区,以构建建筑的思考方式来统筹整个空间的设计。


 


在功能区的布局上,设计依照类型属性将功能进行区域划分,而不同区域的内部功能分布则更多的参考外部环境以及自然光线的影响。


 


02


当动线成为体验的一部分


 


通过不同空间的分布组织与动线串联,新的空间得以与人建立更多的互动与联系,给人带来有效感知的同时,人在空间的行为活动也可以为空间带来更多的活力与灵魂。


 


打破动线在空间中的传统处理手法,通过对不同区域的外部形体调整以及边界梳理形成自然的空间动线。让顾客更好的融入整体空间环境同时给顾客带来更加良好的互动体验。


 


03


举重若轻的松弛感


 


在不同区域的形体塑造上,喜叻团队通过对形体虚实关系以及体量的调整,满足不同区域之间的互动性和整体空间的趣味性。


 


看似厚重的体块,因为细节的勾勒,似乎漂浮了起来。


 


空间中多处“框景”的设计,通过材质的区分,形成独特的空间气质,犹如一层层相叠的图像,不同的材质底色、叠加、删减、合并,营造丰富空间感受的同时也形成了独特的氛围画面。


 


天然木材以及不同石材的材质碰撞,让形体的表达更有温度和质感。


 


通过形体和材质的相互配合让空间的整体氛围更加的富有秩序和情感。喜叻为摄影工作室构建了沉稳雅致,又不失灵动的氛围,借由空间所传递的情绪,也在潜移默化中提升了顾客对于品牌的认识。


 


 


项目信息


项目名称:大梦摄影工作室


项目地点:浙江 诸暨


项目面积:700平方米


设计&完成:2022.02-2022.07


设计公司:杭州喜叻空间研究


主创设计:高成、张润


设计团队:高成、张润、历云翔、王凯迪、童丽雯


联系方式:[email protected]


主要材料:洞石、桦木板


空间摄影:云眠摄影工作室

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Compared to previous photography studios that featured a blank-space setting to adapt to every-changing market trends, photographers nowadays tend to have a workspace that highlights personality. Recently, design practice Shire Space Research conceived a workspace for photography studio Damon. Instead of following trends, this space conveys the studio's unique character. The major challenge and breakthrough of the design is the creation of spatial scenes and atmosphere. 01 Balance between...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users