Hickson Residence | MRDK | Ménard Dworkind architecture & design

Saint-Lambert / Canada / 2022

8
8 Love 685 Visits Published

When a young family of 3 found out they were soon going to be 4, they decided that it was time to look for a bigger home. They fell in love with the charm of a house on Montreal’s south shore designed by the architect Frank McGrath in 1981 but after 40 years of wear and tear, it was in need of a major renovation. They approached MRDK whose sensibility to detail and nostalgia would be a good fit for their renovation.


The house’s dilapidated greenhouse protruding from its front façade had gained a reputation for being an eyesore in the neighbourhood. MRDK’s first move was to demolish it while salvaging its concrete foundation to create a large window-well bringing southern light into the basement office. To further maximize daylight and create a convivial living space below ground, the backyard was excavated to add floor-to-ceiling windows on the back façade creating a walkout basement. 


An unusable attic space off the principal bedroom was repurposed by lifting the sloping roof creating a contemporary dormer. This space houses the walkthrough closet and principal bathroom with generous south facing clerestory windows and 14′ high ceilings.


As you enter the house, you are welcomed by a sweeping staircase whose handrail, covered in lime plaster, wraps into a curved volume containing a fireplace below. The double height living room can be admired from above from the built-in desk on the mezzanine.


At the rear of the house, the kitchen and dining room are bathed in natural light from the large opening created with sliding doors opening onto a cedar patio. A large sculptural travertine island sits at the centre of the kitchen with its edge softened by an inverted demi-bullnose. A mistake in the fabrication of this island left a groove down either side of the travertine. This became a design opportunity where these grooves were filled with strips of Rosso Levanto marble racing stripes. Travertine is found again on the backsplash of the kitchen where a large slab slides into a pocket in the wall exposing a hidden pantry beyond. All the appliances typically cluttering the countertop are hidden away in this pantry where a passthrough opening make it a practical use of space. 


TEAM: David Dworkind, Guillaume Ménard, Benjamin Lavoie Laroche


PHOTOGRAPHY: David Dworkind


CONTRACTOR: Fairfield Construction


STRUCTURAL ENGINEER: LBK structure


SUPPLIERS: Alumilex windows, MAC metal, Pure & Original, Benjamin Moore, Ramacieri soligo, Gagganeau, Arrancia lighting, Rich Brilliant & Willing, Beton Johnstone, Élement de base, Globe lighting, Duravit, Aquabrass, Lambert & fils, Vaste, Art by Dan Climan.


 


[FR]


Lorsqu’une jeune famille a appris qu’elle allait bientôt s’agrandir, elle a décidé de chercher un lieu de vie plus grand. Ils sont tombés amoureux d’une maison sur la rive sud de Montréal conçue par l’architecte Frank McGrath en 1981 qui après 40 ans d’usure, avait besoin d’une rénovation majeure. Ils ont contacté MRDK dont la sensibilité aux détails et la nostalgie correspondaient bien à leur vision de la rénovation.


La serre délabrée en façade de la maison avait acquis une mauvaise réputation dans le voisinage. MRDK a donc commencé par la démolir tout en récupérant sa fondation en béton pour créer une grande margelle apportant la lumière du sud dans le bureau du sous-sol. Afin de maximiser la lumière du jour et tout en créant un espace de vie conviviale en sous-sol, la cour arrière a été excavée pour créer une cour anglaise comprenant des fenêtres du plancher jusqu’au plafond. 


Un grenier inutilisable près de la chambre principale a été réaménagé en soulevant le toit incliné pour créer une lucarne contemporaine. Cet espace abrite les garde-robes et la salle de bain principale avec une généreuse fenêtre orientée vers le sud et un plafond de 14 pieds de haut.


En entrant dans la maison, l’accueil se fait par un escalier tournant dont le garde-corps, recouvert d’un enduit à la chaux, s’enroule dans un volume incurvé contenant un foyer. Le salon à double hauteur peut être admiré d’en haut depuis le bureau intégré de la mezzanine. 


À l’arrière de la maison, la cuisine et la salle à manger sont baignées de lumière naturelle grâce à la grande ouverture créée par les portes coulissantes donnant sur un patio en cèdre. Un grand ilot sculptural en travertin trône au centre de la cuisine, dont le bord est adouci par un demi-bullnose inversé. Une erreur dans la fabrication de cet ilot a laissé une rainure de chaque côté du travertin donnant la possibilité de les combler par des bandes de marbre Rosso Levanto. On retrouve le travertin sur le dosseret de la cuisine, où une grande dalle se glisse dans une cavité du mur, révélant un garde-manger caché. Tous les appareils électroménagers qui encombrent habituellement le plan de travail sont cachés dans ce garde-manger où l’ouverture permet une utilisation pratique de l’espace.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    When a young family of 3 found out they were soon going to be 4, they decided that it was time to look for a bigger home. They fell in love with the charm of a house on Montreal’s south shore designed by the architect Frank McGrath in 1981 but after 40 years of wear and tear, it was in need of a major renovation. They approached MRDK whose sensibility to detail and nostalgia would be a good fit for their renovation. The house’s dilapidated greenhouse protruding from its front...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users