CERN Science Gateway Building | RPBW - Renzo Piano Building Workshop

Geneva / Switzerland / 2023

8
8 Love 2,000 Visits Published

As part of its missions to educate and engage the public in science, and to share knowledge and technology with society, CERN is launching the Science Gateway, a new facility for scientific education and outreach. The purpose of the project is to create a hub of scientific education and culture to inspire the younger generations with the beauty of science. Aimed at engaging audiences of all ages, the building will include inspirational exhibition spaces, laboratories for hands-on scientific experiments for children and students from primary to high-school level, and a large amphitheatre to host science events for experts and non-experts alike.


The Science Gateway will be hosted in a new building, on CERN’s Meyrin site adjacent to another of CERN’s iconic buildings, the Globe of Science and Innovation. With a footprint of 7000 square meters, the building will offer a variety of spaces and activities, including exhibitions explaining the secrets of nature, from the very small (elementary particles) to the very large (the structure and evolution of the universe). The exhibitions will also feature CERN’s accelerators, experiments and computing, how scientists use them in their exploration and how CERN technologies benefit society. Hands-on experimentation will be a key ingredient in the Gateway’s educational programme, allowing visitors to get first-hand experience of what it’s like to be a scientist. The immersive available will foster critical thinking, evidence-based assessment and use of the scientific method, important tools in all walks of life.


Inspired by CERN’s unique facilities, such as the Large Hadron Collider (LHC), the world’s largest particle accelerator, the architecture of the Science Gateway celebrates the inventiveness and creativity that characterise the world of research and engineering. Architectural elements such as tubes that seem to be suspended in space evoke the cutting-edge technology underpinning the most advanced research that is pushing back our understanding of the origins of the universe.


Thus, four major elements give shape to the architectural vision: -The “Bridge”. It is the spine along which an ensemble of exhibition and educational spaces develops. The Bridge is conceived as a street raised 6 meters above ground and crossing the Route de Meyrin. -The “Photovoltaic collectors”. Three square photovoltaic panels of 40x40 meters float above three respective pavilions. The central pavilion contains the classrooms. Located above the reception area, this is the place where the main vertical circulation connects the bridge to the ground. The north pavilion is conceived as a very flexible space which can serve as a 900-seat conference room, be split in three independent spaces, or accommodate two smaller venues and a full-height space for science shows. The south pavilion is destined to contain interactive exhibitions. -The “Tunnels”. Two tubes, raised at the bridge level, are designed to accommodate CERN’s permanent and temporary exhibitions. Within the Tunnels, the visitor is immersed in an environment representing the accelerator tunnels 100 meters below ground, where scientific experimentation unveils the deepest secrets of matter. -The “Forest”. Nature is what connects everything together, existing buildings with the new facility. Nature creates a great pedestrian experience. With its 400 trees, the forest wants to say that all exploration is about nature, no matter what the scale is.


 


DESIGN
Renzo Piano Building Workshop, architects


in collaboration with Brodbeck Roulet Architectes Associés (Geneva)


DESIGN TEAM
A.Belvedere, J.Moolhuijzen, L.Piazza (partners and associate in charge)

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    As part of its missions to educate and engage the public in science, and to share knowledge and technology with society, CERN is launching the Science Gateway, a new facility for scientific education and outreach. The purpose of the project is to create a hub of scientific education and culture to inspire the younger generations with the beauty of science. Aimed at engaging audiences of all ages, the building will include inspirational exhibition spaces, laboratories for hands-on scientific...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users