k+t apartment

Barcelona / Spain

35
35 Love 2,971 Visits Published

Introduction


The apartment is located in a historic building with a privileged position in El Born, a
neighborhood of Barcelona that was the epicenter of the commercial life of the city
between the 13th and 15th centuries. The main facade of the building enjoys
spectacular views towards a tree-lined promenade and the Ciudadela park. The
Clients, a young couple with two children, ask us to transform the existing interior into a
dynamic, flexible space adapted to their lifestyle. Our proposal is committed to
highlighting the characteristics of the interior space, putting them in relation to the
urban context.



Project details


Despite being protected by Cultural Assets, the building where the apartment is located
was completely rebuilt in 1996, keeping only the exterior facades intact. The structure
currently consists of reinforced concrete slabs and pillars and ceramic brick exterior
walls.
Our first action consisted in emptying the space, eliminating all non-biocompatible
materials, such as the polystyrene projected inside the walls.
The new distribution is articulated by zones of use: the filter area of the entrance, the
private space of the bedrooms and the common area, which occupies almost half of
the total space. The areas are designed in a flexible way, the east part of the house
can be separated from the rest, becoming an independent spatial unit. The central
space can be modified throughout the day according to the needs of the family: the
study, the living area and the kitchen are related to the rest of the rooms by closing and
opening doors and mobile panels.
The chosen materials respond to criteria of aesthetics, biocompatibility, quality and
durability.
The housing envelope has been considered as the thickest skin that separates it from
the outer space. The internal face of the exterior walls has been overlaid with hemp
and lime fibers that insulate thermally and acoustically from the outside. Wood fiber
panels have been used for the dividing walls and the ceiling. The finish of the entire
interior surface is a lime plaster and marble dust.
Eucalyptus frize wood panels separate the different spaces. White lacquered industrial
pine boards have been used for the floor.
Natural stone or marble have been used for cladding in wet areas. The suite's sink is
lined with black slate, which thanks to its irregular texture absorbs light, providing a
relaxing atmosphere and soft luminosity.
The new configuration of the spaces has completely changed the relationship of the
house with the context. The common rooms are now on the north-east façade with
views towards a tree-lined promenade thanks to which they enjoy maximum privacy.
The bedrooms enjoy their privacy as they are located at the two opposite ends of the
house and separated by the respective dressing rooms. The entrance, intentionally
warm and welcoming, projects the visitor into the spacious and bright space of the
living room.



Technical explanations (bioclimatic strategies)


Taking into account the Mediterranean climate, the air conditioning of the house adopts
passive and active bioclimatic strategies. The objective is to minimize the energy
expenditure of electrical and air conditioning installations by implementing strategies
that do not require energy consumption.



Passive strategies


The insulation of the entire enclosure, including the ceiling and floor, makes it possible
to maintain a constant interior temperature throughout the year. In winter the solar
contribution through the openings reduces the consumption of the air conditioning
equipment. In summer the wooden blinds work as solar protection and favor natural
cross ventilation between the two ends of the house.
On all balconies, an automatic irrigation system offers the possibility of creating small,
high-density green spaces. In summer the balcony plants filter the air that reaches the
interior with a reduced temperature. An osmosis filter has been installed in the kitchen
that allows tap water to be used for drinking and cooking. In the south-facing window of
the suite, an ingenious flowery clothesline allows plants to filter the solar rays during
the summer.



Active strategies


The air conditioning of the house has highly efficient machines. Heating and cooling
are achieved through underfloor heating with water that works in a hot and cold regime.
By requiring low temperatures to operate in winter, high performance is obtained
against minimal energy costs. In summer the same floor cools the house with the
support of a dehumidification system. Indoor air is constantly monitored and purified. A
heat exchanger reuses the heat or cold of the exhaust air to transfer it to the air coming
from the outside.

35 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Introduction The apartment is located in a historic building with a privileged position in El Born, aneighborhood of Barcelona that was the epicenter of the commercial life of the citybetween the 13th and 15th centuries. The main facade of the building enjoysspectacular views towards a tree-lined promenade and the Ciudadela park. TheClients, a young couple with two children, ask us to transform the existing interior into adynamic, flexible space adapted to their lifestyle. Our proposal is...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users