North Xingge Jinze | Aedas Ltd

Zhuhai / China / 2022

0
0 Love 146 Visits Published

Aedas Revamps Zhuhai Xiangzhou North Industrial District with North Xingge Jinze Project​


 


Strategically located in the heart of the Pearl River Delta in the vicinity of Hong Kong and Macau, Zhuhai is fast becoming the Delta region’s infrastructural capital. The Xiangzhou North Industrial Zone once fueled Zhuhai’s rapid development in the 1990s. Now, it is undergoing a transformation that sees it converting into a high-tech industrial-city complex. The project’s design is inspired by the striking rock formations that sit along the Zhuhai coast. For thousands of years, they have proudly looked down on the bay and are known locally as "auspicious stones".


Aedas Executive Director, Kelvin Hu, leads Aedas to reinvigorate the industrial zone alongside Guangdong City Construction Company Planning Design Limited Company. The new mixed-use complex, Xingge Jinze Building is designed to be Zhuhai’s new landmark, emblematic of the prosperity to come for the coastal city. Simple yet elegant, the design concept borrows from the symbolic “auspicious stone”, with a topography that complements the skyline like freehand brushwork. Blessed with abundant surrounding greenery, the development also captures the beauty of Jingshan Reservoir and Shixi Park as if it were framed artwork.


Xingge Jinze Building sits at the northwestern end of the Xiangzhou North Industrial Zone. With an impeccable location adjacent to the city’s main high-way, it is surrounded by lush forests and lakes, overlooking Zhuhai Theatre and Xiangzhou Bay.


Alluding to China’s meteoric digital transformation in the last decade, Kelvin Hu posits the project as a response to the changing times, “Xingge Jinze Building marks a new chapter in the urban renewal of the Xiangzhou North Industrial Zone, a move that deepens the intersections between architecture, community and urbanism. It acts as a powerhouse that accelerates nearby urban redevelopment.”


The site’s long, narrow, and irregular plot is a key constraint. With a construction site to the east and restrictions on the line of sight traverse, the M0 mixed-use layout is planned to include traditional office (including top-floor executive suite), retail, serviced apartments and clubhouse.


Paying homage to local landscapes and stacked rocks, the massing is informed by two simple but powerful outlines that are abstract and asymmetrical, closely resembling a totem pole. The core of the west block is hollowed out to encourage wind circulation and prevent a sense of overcrowding, with an additional aim of amalgamating built and natural environments. As well, cross-cutting is employed on one side of the mass to open up a sky garden.


The M0 industrial housing is situated in the quiet inner ring of the building, whereas serviced apartments and offices are street-facing. To maximize efficiency, the core compartment is moved to the right side of the complex, and elevators to the upper floors located in the center, connected through a shared main lobby. As such, the different functions can operate independently but not be completely removed from each other.


The building façade is modeled after the body of a rounded stacked rock, creating a streamlined massing volume. The inner and outer corners are cut to form a contrast with the main façade. The sculpture-like exterior produces a dynamic visual experience when observed from different angles, infusing Zhuhai’s unique personality into the design to honor the city’s status as a “Garden City”.


“Xingge Jinze Building encapsulates Xiangzhou’s latest regional transformation. It showcases a rejuvenated Zhuhai and will become the city’s new landmark, characterized by innovation and greener emissions,” says Hu. 


The project is quintessentially an ecosystem of itself, a living building where slices of nature blend with urbanism to form an iconic landmark in the Xiangzhou North Industrial Zone.


*Preliminary design may be updated subject to detailed design stages. 

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Aedas Revamps Zhuhai Xiangzhou North Industrial District with North Xingge Jinze Project​   Strategically located in the heart of the Pearl River Delta in the vicinity of Hong Kong and Macau, Zhuhai is fast becoming the Delta region’s infrastructural capital. The Xiangzhou North Industrial Zone once fueled Zhuhai’s rapid development in the 1990s. Now, it is undergoing a transformation that sees it converting into a high-tech industrial-city complex. The project’s design...

    Project details
    • Year 2022
    • Client Zhuhai Xingge Urban Development Co., Ltd.
    • Status Current works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram