Abstract Barnes | Matteo Cainer Architecture

House Extension London / United Kingdom / 2022

1
1 Love 131 Visits Published

Abstract Barnes is a small extension project for a wonderful Victorian house in Barnes, a district in the London Borough of Richmond upon Thames in the United Kingdom.


 


The site is close to Barnes Common and WWT London Wetland Centre which are both parts of the local nature reserve. This proximity fostered a project that was in dialogue with the surrounding environment and the adjacent gardens. The key idea was to transform and open up the extension to nature and the elements by creating glazed openings to the sky and the back garden. The resulting living spaces are invaded by a multitude of colours and an abundance of natural light.


 


The main design concept was to create a contemporary living space capable of weaving the different functions by creating a cohesive dialogue with the adjacent space.  A play of shadows, transparencies and reflections, balances a composition of relational opposites, asymmetry and light. Framed views created by skylights, openings and an oriel window, spark an interesting play of geometries capable of creating a harmony of contrasts that signify both balance and the tension of dynamic forces: an abstract composition that reminds us of Piet Mondrian's Neo-Plasticism. 


 


This concept was also translated in the details of the house, from the specifically designed 'White' hanging lamp to the 'Libro Bookshelf' that both enhance and underline the architectural design language blurring even more the boundaries between the spaces, yet underlining the importance of nature and the human experience. 

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Abstract Barnes is a small extension project for a wonderful Victorian house in Barnes, a district in the London Borough of Richmond upon Thames in the United Kingdom.   The site is close to Barnes Common and WWT London Wetland Centre which are both parts of the local nature reserve. This proximity fostered a project that was in dialogue with the surrounding environment and the adjacent gardens. The key idea was to transform and open up the extension to nature and the elements by...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2021
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users