Casa de doce pilares | Piano Piano Studio

Single family home Foyos / Spain / 2022

7
7 Love 1,013 Visits Published

Until deciding to build the house, Alberto and Manuela lived very comfortably in their multi-


story home in Port Saplaya, where they opened the windows, and their views were of the


breadth of the sea and the marina. To be closer to the family, they chose to build the "The


Twelve-Pillars House".



The chosen plot on which to start a new life was in the suburban area of ​​Foios, on the


border between the town and the agricultural area, flanked by a very quiet street and a park


that acts as a buffer before the orange groves. The block had plots with narrow and deep


facades that were not yet fully built on.



As it is a development area and being away from the consolidated urban nucleus, there


were few references from the environment with which to be able to relate and assimilate.


Nor were the regulatory conditions particularly restrictive. The fact of having a non-built


environment was good on the one hand, since it would allow us to have more freedom to


plan the project. But on the other hand, it is always difficult to make completely


decontextualized architecture. So we chose to be faithful to our own references and start


the project based on them, designing a house whose volume and envelope would remind us


of where we were and tie us to the place in a very conscious way.



From the outside, the image of the house is subtle in appearance: known and typical


materials for the experienced hands of the local workers: well-executed brick bond and


limestone details, controlled openings and a subtle gesture with geometric intention that


anticipate the outcome inside.



The project can be divided into three concatenated spaces along the plot in an east-west


direction: a first volume that is accessed from the main street host the house and the porch,


a second volume on the west end, next to the park, that houses the garage and the


barbecue. Between, a patio in which the green element will grow as time goes by. In this


way, cross ventilation and distribution are favored.



The clients wanted a house that gave a feeling of openness. We proposed a central access


through the main facade so that the background perspective from the main door would be


the patio helping to have a spaciousness feeling.



When entering the house, a warming feeling invades the area at a standard height, but at the


same time, the space is visually connected with the upper hallway which provides a


spaciousness and beautiful space.



When crossing the access to the most private areas of the house, we reach a space of


height and a half which is closed with a sloping roof. Daytime and shared uses happen in


that zone. Moving to a different home, should not mean giving up the comforts and habits


that one has acquired in a different home over time.



At the opposite end to the access the porch is located, assumed as the space that widens


and blurs the boundary between inside and outside. Although in their current house the


family meets every Sunday on the roofed terrace of the attic, the same tradition could now


continue at the porch equipped with everything necessary for it.



The east-west orientation of the house allows taking advantage of the sun and the breeze.


The west porch facilitates the afternoon sunlight coming to the interior in winter, as well as


acts as defender in the warmer months by providing adequate shade.



On the east façade, the access façade, a setback terrace that is shared between the two


upper rooms allows to enjoy the cool air facing the sea.



If in the collective imagination the sloping tile roof and the brick facade are associated with


a traditional house and popular architecture, and linked us consciously to the place, the


intent inside was the opposite. We proposed open spaces reducing the closed volumes to


the minimum and in which the crossed views and the introduction of light came from


above. The structure is resolved with circular and slender metallic profiles that are visible,


the twelve pillars, which arrange the space and give the sensation of having an ethereal


cover. This feeling of lightness is reinforced by the staircase which, beyond being a massive


element, is quite the opposite: a light staircase also built with metal profiles. In front of this


delicate element, a piece is built at the opposite end that houses bathrooms and a pantry


emerging as a very forceful sculptural element.



We have tried to make a very simple proposal for the required domestic program, in which the


construction system is clear, defined, and easy to execute. We tried to make a delicate piece that unites the town with the orchard through double heights, crossed views, sloping roofs and spaces that expand and contract, that welcome you as you go into its journey.


 

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Until deciding to build the house, Alberto and Manuela lived very comfortably in their multi- story home in Port Saplaya, where they opened the windows, and their views were of the breadth of the sea and the marina. To be closer to the family, they chose to build the "The Twelve-Pillars House". The chosen plot on which to start a new life was in the suburban area of ​​Foios, on the border between the town and the agricultural area, flanked by a very quiet street and a...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users