KNAPPENHAUS | NAEMAS Architekturkonzepte

Sanierung, Innenarchitektur, Wohnhaus Gossensass / Italy / 2022

5
5 Love 1,108 Visits Published

The building, which was created in the time of the miners, is located in the centre of Gossensass and is arranged urbanistically as a historical row house settlement. The buildings were organized only as 2-storey houses. Around the turn of the century, the village of Gossensass experienced a period of prosperity, which can be seen in various hotel and extension buildings of the Belle Époque. The building in Pfarrgasse also received an upgrade characteristic of that time. Additional floors and a veranda were added to the building.


For the redesign of the garden façade, curved balcony slats (the tail is inspired by a historical photograph of the original state) were chosen, which radiate additional lightness due to the light green paint. The porch façade was to be more elegant in its effect with a darker shade and thus become the focus of attention. The main façade with its coarse reddish plaster recedes visually into the background.


The façade on the northeast side, facing the street, with its small window openings, was a flat, repellent, and undesigned appearance. With the rhythmization and subdivision of the surface into different colour fields and framings, a completely new, elegant and inviting effect is created. The redesign of this façade is seen as a deliberate analogy to the tradition of the Belle Époque.
The colour concept is inspired by a historical painting in the interior.


---


Das in der Zeit der Knappen entstandene Gebäude befindet sich im Zentrum von Gossensass und ist städtebaulich als historische Reihenhaussiedlung angeordnet. Die Gebäude waren nur 2-geschossig organisiert.
Um die Jahrhundertwende erfuhr die Ortschaft Gossensass eine Blütezeit, die sich in verschiedenen Hotel- und Erweiterungsbauten der Belle Époque zeigt. Auch das Gebäude in der Pfarrgasse erhielt damals eine für diese Zeit charakterisierende Aufwertung. Das Gebäude wurde mit weiteren Geschossen und einer Veranda ergänzt.


Für die Neugestaltung der Gartenfassade wurden geschwungene Balkonlatten (die Schweifung ist inspiriert von einer historischen Aufnahme des Ursprungszustandes) gewählt, die durch den hellgrünen Farbanstrich zusätzlich an Leichtigkeit ausstrahlen. Die Veranda-Fassade sollte in ihrer Wirkung mit einem dunkleren Farbton eleganter und dadurch in den Mittelpunkt gestellt werden. Die Hauptfassade mit grobem rötlichem Putz tritt optisch in den Hintergrund.
Die Fassade am nordostseitig liegenden Straßenzug war mit seinen kleinen Fensteröffnungen eine flache, abweisende und ungestaltete Erscheinung. Mit der Rhythmisierung und Unterteilung der Fläche in unterschiedliche Farbfelder und Rahmungen entsteht eine vollkommen neue, elegante und einladende Wirkung. Die Neugestaltung dieser Fassade wird als bewusste Analogie zur Tradition der Belle Époque gesehen.
Das Farbkonzept ist inspiriert von einer historischen Malerei im Innenraum.

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The building, which was created in the time of the miners, is located in the centre of Gossensass and is arranged urbanistically as a historical row house settlement. The buildings were organized only as 2-storey houses. Around the turn of the century, the village of Gossensass experienced a period of prosperity, which can be seen in various hotel and extension buildings of the Belle Époque. The building in Pfarrgasse also received an upgrade characteristic of that time. Additional...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users