Loft de la Gauchetière | Future Simple Studio

Montreal / Canada / 2020

39
39 Love 2,821 Visits Published

The Rue de la Gauchetiere project is a thoughtful apartment renovation in a hundred year-old heritage building near the Old Port of Montreal. The studio updates a loft through an elegant and unexpected architectural intervention that accommodates flexibility and togetherness for family living, while celebrating the space’s unique industrial character.


With flexibility and light as the top priority, Future Simple Studio conceptualized alternatives for the ubiquitous ‘drywall with swing door’ room that dictates much of residential interiors. This led to a simple and adaptable concept: a box inside the box. Two glazed convertible wooden volumes are thoughtfully arranged within the concrete space. They’re programmed as bedrooms and used as spatial tools to organize the residential functions—kitchen, living, dining, study, reading, and exercise— which take shape on their periphery. At once object and architecture, each is crafted as a bespoke kit of parts including everything from ceiling panels and mullions, to flooring and furniture. The bedrooms are also outfitted with a series of automated blinds—both sheer and blackout—that transform them from open spaces to semi or fully private rooms. In the evening, when the sheer blinds are drawn and the lights are on, both rooms appear as floating lanterns in an open plan creating a dream-like atmosphere that defies the traditional image of ‘home’ while providing the needed comforts. 


The apartment is thoughtfully punctuated with bespoke built-ins and furniture designed by the studio: a poured concrete bathroom sink top, custom bookshelf/desk, and convertible bed frame, amongst others. Inspired by the original character of the apartment, a material palette that is elemental and tactile was introduced; walnut plywood structures echo the earth tones of the brick walls, warm grey flooring and textiles pick up on the concrete, while glass and mirrors emphasize the airiness of the space with a constant play of light and reflection. The ample addition of greenery—including vines and an 11ft outdoor tree—adds a surprising and soothing natural dimension to the loft’s downtown context.


Through its open plan, versatile bedrooms, and natural palette, the Rue de la Gauchetière loft offers a new take on city living for a young family. Its innovative architectural elements and natural materials create spaces that are at once beautiful and practical for family life. The “box inside the box” concept allows tailored spaces that balance individual privacy with collectivity. The design harnesses the benefits of natural, tactile materials to improve the well-being of its inhabitants. The result is a timeless design that embraces the namesake of the 100-year old building it’s in: Unity.


[FR]
Situé près du Vieux-Port de Montréal, le projet Rue de la Gauchetière consiste en la rénovation complète d’un appartement dans un immeuble patrimonial centenaire du Vieux-Port de Montréal. Le studio a modernisé un loft grâce à une intervention architecturale élégante et inattendue qui favorise la flexibilité et l'unité de la vie familiale, tout en célébrant le caractère industriel unique de l'espace.


Le défi: comment intégrer la nature dans un contexte décisivement urbain? Comment repenser l'espace résidentiel d’une jeune famille dans un loft? Et comment conserver le caractère industriel et l’esprit ouvert du bâtiment qui l’abrite? La solution se dévoile dans le concept ‘box within a box’: deux boîtes vitrées, réservées aux chambres, sont soigneusement intégrées dans l’espace. Elles sont programmées comme chambres à coucher et utilisées comme outils spatiaux pour organiser les fonctions résidentielles—cuisine, salon, salle à manger, bureau, et coin yoga—qui prennent forme à leur périphérie. À la fois objet mobilier et architecture, ces structures raffinées sont conçues comme un kit de pièces et construites en plywood russe plaqué noyer pour réchauffer le milieu brut.  Les chambres sont également équipées d'une série de stores automatisés, à la fois transparents et opaques, qui les transforment d'espaces ouverts en pièces semi ou entièrement privées. Le soir, lorsque les stores sont tirés et que les lumières sont allumées, les deux pièces apparaissent comme des lanternes flottantes dans un espace ouvert, créant une atmosphère surréelle qui défie l'image traditionnelle de la "maison" tout en offrant les conforts nécessaires.


L'appartement est ponctué d'éléments sur mesure et de meubles minimalistes conçus par le studio: un lavabo en béton, une bibliothèque, bureau, et un cadre de lit convertible, entre autres. Inspirée par le caractère original de l’immeuble, une palette de matières brutes pour l’intérieur (bois, pierre, brique et béton) renforce la connexion avec la nature: le contreplaqué de noyer rappelle aux tons de terre des murs en briques, le plancher et tissus gris chauds reprennent le béton, tandis que les grandes surfaces de vitre et de miroir soulignent la légèreté de l'espace et renvoient la lumière du soleil même dans les coins les plus sombres du loft.. L'ajout abondant de verdure—y compris des vignes et un arbre de 3 mètres—ajoute une dimension naturelle et apaisante malgré le contexte urbain du loft.


Avec son plan ouvert, ses chambres convertibles et sa palette naturelle, le loft de la rue de la Gauchetière offre une nouvelle vision de la vie urbaine pour une jeune famille. Ses éléments architecturaux novateurs et ses matériaux naturels créent des espaces qui sont à la fois beaux et pratiques pour la vie de famille. Le concept de "boîte dans la boîte" permet de créer des espaces sur mesure qui équilibrent l'intimité individuelle et la collectivité. Le design exploite les avantages des matériaux naturels et tactiles pour améliorer le bien-être de ses habitants. Le résultat est un design intemporel qui embrasse l'homonyme du bâtiment centenaire dans lequel il se trouve: Unity.

39 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Rue de la Gauchetiere project is a thoughtful apartment renovation in a hundred year-old heritage building near the Old Port of Montreal. The studio updates a loft through an elegant and unexpected architectural intervention that accommodates flexibility and togetherness for family living, while celebrating the space’s unique industrial character. With flexibility and light as the top priority, Future Simple Studio conceptualized alternatives for the ubiquitous ‘drywall with...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 39 users