The House of Light | cochav aluminum

Israel / 2022

1
1 Love 735 Visits Published

ID - Credentials


Design: Lior Gutkin


Built area in square meters:


Location:


Aluminum[LB1]  system: VERONA


Photography: Michael Tikva


 


 The Story of the Project


The house was planned for a family seeking to create a tranquil island, a pleasant space in which to conduct their lives. The house is contemporary in style. Parts of it preach minimalism, and other aspects convey a pleasant warmth. The contrasting palette of materials generates interest, as textile encounters wood, metal and glass. The overall appearance is free of clutter, but in a way that does not feel alienating. There is a kind of delicate balance between coziness and clean design. There are two floors – the entrance floor is the public one, the living room area and the kitchen have access to the meticulously well-kept outdoor areas and the swimming pool. On the second floor are the bedrooms,  each with an aperture large enough to enjoy the outdoor view and a generous amount of natural light.


The house was designed with an abundance of windows, all with a minimalistic look, using the VERONA system – an aluminum system intended for markedly wide apertures, which provides a refined look with easily accessible opening mechanisms.


 


The Main Challenge 


The Main challenge in a house of this kind, is to create the same delicate balance between cold and warm, dark and light, protective, enveloping yet extensive and open. This is how a large living space, in which one does not get lost, can be achieved.


 


Tour of the House


The Entrance and Foyer


The exterior of the house emphasizes white walls and vegetation, which in a way, hints at the refinement and preciseness to be anticipated in the interior spaces of the house.


 


The Living Room


The living room space contains appealing seating that invites you to relax and even sprawl comfortably. The seating is in a warm mocha shade, and in the center, is a dark carpet with light shaded geometric shapes. The shapes correspond with the language of the metal grille in the outdoor area.


All along the living room there is a wide window with a minimalistic framed profile, maintaining the refined look, allowing for maximum aperture leading out into the adjacent outdoor spaces.


 


Kitchen and Dining Area


One of the project’s unique features, is a decorative element made of white metal, geometric oblongs which together create the appearance of a designed lattice grille screen, generating a pattern of light and dark. When sitting in the kitchen, the grille can be seen through the glass window, creating an unusual and original design. The kitchen itself integrates soft light camel chairs, a white work top and natural wood kitchen cabinet doors.


In the dining area, while the chairs match the bar chairs around the kitchen island, unlike the island, the tabletop of the dining area is in a darker palette, and together they are responsible for the richness of design that characterizes this space. Transparency of the curtain on the windows facing the lattice wall, introduces another level of material and texture into the space.


The huge aperture which is constructed with the VERONA minimalistic aluminum system, harmoniously ties together all outdoor and indoor areas. The windows system is incorporated with an easy opening method, so that despite the extensive layout of the windows, their operation is convenient and easy.


 


Bathrooms and Bedrooms


The bathrooms combine wood, metal and glass mirrors. The color scheme remains monochromatic,  and the entire look has a young, urban, meticulous tone to it. The combination of carpentry and natural finish to the wood, makes the space warmer, creating a balance that is exceedingly pleasing to the eye.


The master bedroom emphasizes the use of light-colored textile. At the center of the space a colorful work of art has been placed, introducing a unique touch, shifting it from the anticipated place to an original and personal one, expressing unique style and taste.


 


The Outdoors


The immaculate outdoor areas, create an additional active space around the house. At the heart of the outdoor space, the pool was planned. At both ends of the pool there are alternative seating corners, one intended for lounging comfortably at the edge of the pool, and the other includes a dining counter. Both seating corners highlight the use of the wicker style, with an airy, unofficial and relaxed atmosphere.


 


If you liked the house designed by architect Lior Gutkin, follow the link for additional photos


 


 

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    ID - Credentials Design: Lior Gutkin Built area in square meters: Location: Aluminum[LB1]  system: VERONA Photography: Michael Tikva    The Story of the Project The house was planned for a family seeking to create a tranquil island, a pleasant space in which to conduct their lives. The house is contemporary in style. Parts of it preach minimalism, and other aspects convey a pleasant warmth. The contrasting palette of materials generates interest, as textile encounters...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2021
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Multi-family residence / Social Housing / Country houses/cottages / Tower blocks/Skyscrapers / Multi-purpose Cultural Centres / Theatres / Museums / Concert Halls / Libraries / Associations/Foundations / Cinemas / Archaeological Areas / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Graphic Design / Advertising / Photography / Web Design / Student Halls of residence / Modular/Prefabricated housing / Art Galleries / Yacht and vehicle design / Lofts/Penthouses / Book shops / Media Libraries / Restoration of Works of Art / Restoration of façades / Music schools/Music academies / Dance academies / Furniture design / Product design / self-production design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users