Un Patio House | Lucas Maino Fernandez

Villarrica / Chile / 2021

97
97 Love 12,099 Visits Published

The house is located in Molco at the foot of the northern slopes of the Villarrica volcano in Chile. Between the mountain range and the lake of the same name, the terrain is characterized by its dense and young vegetation and difficult access. Among the main species that stand out in the place are native renewals and ferns that humidify the environment.


Given the conditions of the terrain, one of the main challenges of the project was its placement. The characteristic denseness of the forest establishes complex problems in relation to issues of protection of native species, sunlight, and accessibility. Due to this, the decisions of the project are proposed with simple and clear gestures.


In accordance with these ideas, the central operation of the proposal is to create an interior void, with the purpose of enhancing a portion of the forest, framing the context of the sector, and integrating the existing vegetation into the house. This elemental intention introduces this natural element to the project from the center, and not only from the perimeter, as it would have with a closed volume.


Key concepts for the project are established regarding the contrast between the built space and nature. These are the words “amid” and “continuity”. The common areas of the house (living room, dining room, and kitchen) are located between the interior and the exterior forest. Here, the perimeter transparency of these spaces generates continuity with the outer forest.


Another aspect that the interior patio solves has to do with providing light and heat to the project since the lushness of the forest produces a dark and cool environment. The sunlight provided by the central patio to the house accompanies the internal circulation of the project and its common spaces (living room, dining room, and kitchen).


The north facade of the house corresponds to the access, which rises over three meters from the ground and protrudes from the treetops, allowing it to capture northern light. The south facade opens through a window, which connects the forest with the interior of the living room, dining room, and kitchen. The west facade is blind and is the back of the staircase that connects the first level with the second. Finally, the east facade accompanies the access corridor, which is largely glazed, incorporating the forest and natural morning light.


Casa un patio is a project that responds to resounding operations, which are accompanied by clean decisions. This way of working is reminiscent of design principles or tools typical of an architecture workshop, where the problems are easy to read, mainly associated with the context, so the answers are simple and clearly related to a way of inhabiting the landscape.


Lead Architects: Lucas Maino
Design Team: Catalina Briones, Macarena Gonzalez
Engineering: Matias Zuñiga


*


La vivienda se encuentra emplazada en Molco a los pies del faldeo norte del volcán Villarrica. Entre la cordillera y el lago de nombre homónimo, el terreno se caracteriza por su vegetación densa y nueva, en donde la relación de perspectiva es casi nula y el acceso es difícil. Dentro de las principales especies que destacan en el lugar se encuentran renovales nativos y helechos que humedecen el entorno.


Dadas las condiciones del terreno, uno de los principales desafíos del proyecto fue su emplazamiento. La característica condensación del bosque, establece problemáticas complejas en relación cuestiones de resguardo de especies nativas, asolamiento y accesibilidad; de esta manera las decisiones del proyecto, se proponen con gestos simples y claros.


En concordancia con estas ideas, la operación central de la propuesta es crear un vacío interior, con el propósito de poner en valor una porción del bosque, el cual enmarca el contexto propio del sector, e integra a la vivienda la vegetación existente. Con ello, esta intención elemental introduce lo natural al proyecto desde el centro, y no solo desde el perímetro, si es que hubiese sido un volumen cerrado.


A propósito del contraste entre el espacio construido y la naturaleza, se establecen conceptos claves para el proyecto: “entre” y “continuidad”. En el caso de las áreas comunes de la vivienda (living, comedor y cocina) se encuentran emplazadas entre el bosque interior y el exterior. Donde a la vez, la transparencia perimetral de dichos espacios genera continuidad con el bosque exterior.


Otro de los aspectos que resuelve el patio interior tiene que ver con proporcionar luz y calor al proyecto, dado que la frondosidad del bosque produce un ambiente sombrío y frío. El asoleamiento que entrega el patio central a la vivienda, acompaña la circulación interna del proyecto y espacios comunes (living, comedor y cocina).


La fachada norte de la vivienda corresponde al acceso, la cual se levanta por sobre tres metros del suelo y sobresale de la copa de los árboles, lo que le permite captar luz del norte. La cara sur se abre mediante un ventanal, que relaciona el bosque con el interior del living, comedor y cocina. La cara poniente es ciega y es el respaldo de la escalera que conecta el primer nivel con el segundo. Por último, la cara oriente acompaña el corredor de acceso, la cual está en gran parte vidriada incorporando el bosque y la luz natural de la mañana


Casa un patio es un proyecto que responde a operaciones rotundas, que se acompañan de decisiones limpias, esta manera de trabajar recuerda a principios o herramientas de diseño propias de un taller de arquitectura, en donde las problemáticas son de fácil lectura, asociadas principalmente al contexto, por lo que las respuestas son simples y claras relacionadas a una manera de habitar el paisaje.

97 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The house is located in Molco at the foot of the northern slopes of the Villarrica volcano in Chile. Between the mountain range and the lake of the same name, the terrain is characterized by its dense and young vegetation and difficult access. Among the main species that stand out in the place are native renewals and ferns that humidify the environment. Given the conditions of the terrain, one of the main challenges of the project was its placement. The characteristic denseness of the forest...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 97 users