CASA SA | KICK.OFFICE

Milan / Italy / 2022

17
17 Love 2,211 Visits Published

We are in a 70 square meter apartment in the Milanese district of NoLo.


The original layout is very traditional: five different rooms, each of which rather small in size, are accessible from a unique space that serves as both entrance and hallway.


The main goal was therefore to break this rigid distribution by enhancing the spatial continuity and maximizing the brightness, a potential given the double exposure of the building.


The outcome is a new functional mix where all the different spaces are connected in a perfect sequence that goes hand in hand with the daily routine.


A highlighted sign of the space enlargement is the beam-column structure in exposed, rough concrete. This brutalist gesture generates a loud contrast with the preciousness and beauty of the existing floor: a palladiana in polychrome marble which becomes the inspiring motif of the entire chromatic palette.


Both visually and physically penetrable, the centerpiece of the house is the rust-colored varnished box that clearly separates the kitchen from the living room. The dialogue between these functions is allowed by two arched openings, which connect the entrance to a small reading corner by the window; and by the porthole that looks directly onto the living room.


The preservation of the original floor is no longer manifested in the sleeping area, where a forest-green resin floor was chosen to homogenize hallway, bathroom and bedroom areas. This choice mitigates the rhythmic pattern of the palladiana in order to enter a more intimate and peaceful dimension.


A last space pops up from the bathroom: a shower covered in a texture of powder-pink ceramic tiles.

17 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    We are in a 70 square meter apartment in the Milanese district of NoLo. The original layout is very traditional: five different rooms, each of which rather small in size, are accessible from a unique space that serves as both entrance and hallway. The main goal was therefore to break this rigid distribution by enhancing the spatial continuity and maximizing the brightness, a potential given the double exposure of the building. The outcome is a new functional mix where all the different...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users