Country house in the forest | Grand & Johnson

Netherlands / 2022

15
15 Love 1,286 Visits Published

Country house in the forest - Gelderland


The special feature of this project definitely is its location; the property is situated right in the middle of the forest. From the driveway, the house emerges from between the trees, as a wide panoramic view of the river and floodplains unfolds, like a still life with flocks of geese flying serenely by and large barges slowly passing by the house, inviting contemplation. The architect has made perfect use of the surroundings, having designed the house in such a way that from each different space within it, another view is displayed. This has been the basis for our plans; a different emotion with every view.


The house consists of three volumes, one of which is situated somewhat lower. This lower part focuses mainly on the forest side of the plot. Lots of privacy has been created here so that the swimming pool and terrace can be enjoyed in perfect peace and quiet. In consultation with the architect, the choice was made to clad the walls of this side of the house with smoked ash, placed in different widths and thicknesses to reflect the playful irregularities of nature.


The cladding continues on the inside, thus connecting the interior with the outside and bringing tranquillity to the house. The cladding inside has a smoother finish for a more refined feel. This pattern returns in the ceiling covering in the upper living area. The warm brown tone of the ash creates a sense of security and forms a nice contrast with the glass fronts and the hard floor, consisting of large tiles. This floor runs over the entire ground level and continues over the terraces and the stairs to the basement.


"Every room is a marvel to behold, the whole forming a unity."


On the water side, there is complete openness to embrace the wonderful view. The higher part of the house at the back has an approximately 30 metre glass front, providing a panoramic view of the river. The interior connects to the clear architectural lines, accentuating the line pattern. One example of this is the 23-metre-long light fixture, which extends from the living room all the way to the master bedroom.


 


Landhaus in den Wäldern - Gelderland


Das Besondere an diesem Projekt ist zweifelsohne die Lage: Das Haus befindet sich mitten im Wald. Auf der Auffahrt taucht das Haus zwischen den Bäumen auf und gibt einen weiten Blick auf den Fluss frei. Eine Art Stillleben mit vorbeifliegenden Gänsen und großen Binnenschiffen, die langsam am Haus vorbeiziehen und zum Betrachten einladen. Der Architekt hat die Umgebung perfekt ausgenutzt. Das Haus ist so konzipiert, dass man von jedem Punkt des Hauses eine andere Aussicht hat. Das war die Grundlage für unsere Pläne; bei jeder Aussicht eine andere Emotion zu schaffen.


Das Haus besteht aus drei Volumen, von denen eines etwas tiefer gelegen ist. Dieser untere Teil konzentriert sich hauptsächlich auf die Waldseite des Grundstücks. Hier wurde viel Privatsphäre geschaffen, um den Swimmingpool und die Terrasse in Ruhe genießen zu können. In Absprache mit dem Architekten ist entschieden worden, die Wände dieser Seite des Hauses mit einer Verkleidung aus Räucheresche zu versehen. In verschiedenen Breiten und Dicken verlegt, was die spielerischen Unregelmäßigkeiten der Natur widerspiegelt.


Auf der Innenseite setzt sich die Verkleidung fort und verbindet so das Innere mit dem Äußeren und bringt Ruhe in das Haus. Die Innenverkleidung hat eine glattere Oberfläche und wirkt dadurch verfeinert. Dieses Muster findet sich auch in der Deckenverkleidung im oberen Wohnbereich wieder. Der warme Braunton der Esche vermittelt ein Gefühl der Geborgenheit. Ein schöner Kontrast zu den Glasfronten und dem harten Boden, der aus großen Fliesen besteht. Dieser Boden erstreckt sich über das gesamte Erdgeschoss und setzt sich über die Terrassen und die Treppe zum Untergeschoss fort.


"Jeder Raum verwundert, das Ganze bildet eine Einheit".


Auf der Wasserseite ist die Aussicht völlig offen. Der höher gelegene hintere Teil des Hauses hat eine etwa 30 Meter lange Glasfront, die einen Panoramablick auf den Fluss bietet. Das Interieur knüpft an die klaren architektonischen Linien an und betont hier und da das Linienspiel. So gibt es zum Beispiel eine 23 Meter lange Beleuchtungsarmatur, das vom Wohnzimmer bis zum Hauptschlafzimmer reicht.


 


Landhuis in de bossen - Gelderland


Het bijzondere aan dit project is zonder meer de locatie; de woning ligt midden in het bos. Op de oprijlaan duikt tussen de bomen de woning op en ontvouwt een wijds uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. Een soort stilleven met voorbijvliegende ganzen en grote binnenvaartschepen die langzaam aan het huis voorbijvaren en uitnodigen tot verstilling.
De architect heeft perfect gebruik gemaakt van de omgeving; het huis is zo ontworpen dat je op elke plek in het huis een ander uitzicht hebt. Dit is de basis geweest voor onze plannen; bij elk uitzicht een andere emotie.


Het huis bestaat uit drie volumes waarvan er één wat lager gelegen is. Dit lagergelegen deel focust zich vooral op de bos zijde van het perceel. Er is hier veel privacy gecreëerd om zo in rust te kunnen genieten aan het zwembad en op het terras. In samenspraak met de architect is ervoor gekozen de wanden van deze zijde van de woning te bekleden met gerookt essen gevelbekleding. Geplaatst in verschillende breedtes en diktes wat de speelse onregelmatigheid van de natuur weerspiegelt.


Aan de binnenkant is de gevelbekleding doorgetrokken, zo wordt binnen met buiten verbonden en geeft het rust in huis. De bekleding binnen is gladder afgewerkt voor een verfijnder gevoel. Dit patroon komt ook weer terug in de plafondbekleding in het hoger gelegen woondeel. De warme bruine tint van het essen zorgt voor geborgenheid. Een mooi contrast met de glazen puien en de harde vloer, bestaande uit grote tegels. Deze vloer ligt op de gehele benedenverdieping en loopt door over de terrassen en de trap naar het souterrain.



“Elke ruimte verwondert, het geheel vormt een eenheid.”


Aan de waterzijde van het landhuis is er volledige openheid om het uitzicht te omarmen. Het hoger gelegen deel van het huis aan de achterzijde heeft zo’n 30 meter glazen pui waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over de rivier. Het interieur sluit aan op de heldere architectonische lijnen, hier en daar wordt het lijnenspel geaccentueerd. Zo is er een 23 meter lange verlichtingsarmatuur, die vanuit de woonkamer doorloopt tot aan de master bedroom.

15 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Country house in the forest - Gelderland The special feature of this project definitely is its location; the property is situated right in the middle of the forest. From the driveway, the house emerges from between the trees, as a wide panoramic view of the river and floodplains unfolds, like a still life with flocks of geese flying serenely by and large barges slowly passing by the house, inviting contemplation. The architect has made perfect use of the surroundings, having designed the house...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 15 users