Flat White | Gon Architects

Renovation of an apartment to rent in Plaza de España Madrid / Spain / 2022

22
22 Love 3,046 Visits Published

Designing anonymous dwellings, without a specific final user, offers the opportunity (and the challenge) to investigate and put into practice concepts such as flexibility, perfectibility and versatility of occupation and the ability to adapt domestic space and time.


This is the case of Flat White, an apartment for rent for long periods of time, a commission that consists of designing, in the client's own words, "a neutral house" -as if this were possible- susceptible to be occupied by any inhabitant with any way of living; a rehabilitation of a 45m2 space located in Madrid’s city center, near the recently renovated Plaza de España.


Starting from a floor plan of almost square geometric proportions, originally divided in half by a load-bearing wall, a house is projected that seeks, above all, to be a good place to live where its future occupants manage to adapt.


In contrast to the excessive division of the apartment into rooms of different sizes prior to the renovation, the new organization of the domestic space is articulated in four rooms -corresponding to the archetypal pieces of any traditional house (kitchen-dining room, living room, bedroom and bathroom)- of similar dimensions, about 10 m2, and without a corridor.


The four rooms, physically and visually connected - topologically related to each other - make it possible to understand the apartment as a system: a large room containing all the necessary domestic programmatic needs where the public/private, interior/exterior boundaries are diluted. 


This great room brings into play several principles present in ideologically advanced dwellings, such as the de-hierarchization of spaces, the kitchen as the main character of the house, the atomized bathroom or the rooms without a predetermined use.


The hypothetical spatial neutrality demanded is achieved through the use of white on all surfaces, horizontal and vertical, floors and walls, but also in elements of the house such as the kitchen, sink, shower or toilet. 


The use of colour in the rest of the house is limited to the different movable pieces, which constitute a system of objects for carrying out different actions, such as sleeping, eating, bathing, or resting.


Carol and Celia, a couple of entrepreneurs recently installed in the capital and the protagonists of this story, are the first of the many occupants of this blank house on which to draw a future where the best is undoubtedly yet to come.


CREDITS
Location Madrid, Spain
Year 2022
Built area 45 m2
Client Private
Architecture gon architects + Ana Torres
Lead architects Gonzalo Pardo, Ana Torres
Design team Carol Linares, Cristina Ramírez, María Cecilia Cordero, Kostís Toulgaridis, Celia Urbano.
Construction Proiescon s.l.
Lighting: Oliva Iluminación s.a.
Photography Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)


*


Diseñar viviendas anónimas, sin un usuario final concreto, ofrece la oportunidad (y el reto) de investigar y poner en práctica conceptos como la flexibilidad, perfectibilidad y versatilidad de la ocupación y la capacidad de adecuación del espacio y del tiempo domésticos.
Este es el caso de Flat White, un apartamento para alquilar por largas temporadas, un encargo que consiste en proyectar, en palabras del propio cliente, "una casa neutra"-como si esto fuera posible- susceptible de ser ocupada por cualquier habitante con cualquier modo de vida; una rehabilitación de un espacio de 45m2 situado en el centro de Madrid, cerca de la recién reformada Plaza de España.
A partir de una planta de proporciones geométricas casi cuadradas, originalmente dividida en su mitad por un muro de carga, se proyecta una casa que busca, por encima de todo, ser un buen lugar para vivir al que sus futuros ocupantes genéricos logren adaptarse.
Frente a la excesiva división en habitaciones de distintos tamaños de la casa en el estado previo a la reforma, la nueva organización de la vivienda se articula en cuatro estancias -correspondientes con las piezas arquetípicas de todo espacio doméstico tradicional (cocina-comedor, salón, dormitorio y cuarto de baño)- de dimensiones similares, unos 10 m2, y sin pasillo.
Las cuatro estancias, conectadas física y visualmente -relacionadas topológicamente entre sí- permiten entender la casa como un sistema: una gran habitación que contiene todas las necesidades programáticas domésticas necesarias donde los límites público/privado, interior/exterior, quedan diluidos.
Esta gran sala pone en juego varios principios presentes en viviendas ideológicamente avanzadas, como son la des-jerarquización de los espacios, la cocina como protagonista de la casa, el cuarto de baño atomizado o las habitaciones sin un uso predeterminado.
La hipotética neutralidad espacial demandada se consigue a través del uso de color blanco en todas las superficies, horizontales y verticales, suelos y paredes, pero también en elementos de la vivienda como la cocina, el lavabo, la ducha o el inodoro.
El uso del color en el resto de la casa se limita a las distintas piezas móviles, que constituyen un sistema de objetos para la realización de distintas acciones, como dormir, comer, asearse o descansar.
Carol y Celia, una pareja de emprendedoras recién llegadas a la capital y las protagonistas de este reportaje, son las primeras de las muchas ocupantes de esta vivienda en blanco sobre el que dibujar un futuro donde lo mejor, sin duda, está por venir.


CRÉDITOS
Localización Madrid, España
Año 2022
Superficie construida 45 m2
Cliente Privado
Arquitectura gon architects + Ana Torres
Arquitectos responsables Gonzalo Pardo, Ana Torres
Equipo de diseño Carol Linares, Cristina Ramírez, María Cecilia Cordero, Kostís Toulgaridis, Celia Urbano.
Construcción Proiescon s.l.
Iluminación Oliva Iluminación s.a.
Fotografía Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Designing anonymous dwellings, without a specific final user, offers the opportunity (and the challenge) to investigate and put into practice concepts such as flexibility, perfectibility and versatility of occupation and the ability to adapt domestic space and time. This is the case of Flat White, an apartment for rent for long periods of time, a commission that consists of designing, in the client's own words, "a neutral house" -as if this were possible- susceptible to be occupied by any...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users