Crossboundaries' Transformable Workplace | Crossboundaries

Beijing / China / 2021

17
17 Love 1,910 Visits Published

Changing scenarios for an post-COVID work life


What kind of synergies can be discovered in a new ecology balancing environmental, social, and cultural dimensions?


The answer should be a living environment that actively transforms the office mode. By the end of 2020, the two most significant typologies for everyday use as a society were abruptly shaken by COVID-19. The home, as a place of life, and the office, as a place of work, were being reconsidered.


Taking all of this into account, Crossboundaries began dreaming of a future typology that could fluctuate and adapt to a variety of rapidly changing scenarios. While some design factors were open for reconsideration - size, atmosphere, occupation, and communication strategies - the workspace remains intentionally unchanged in the same neighborhood as the firm’s previous office.


Located on the top floor of a five-story educational institution that had already undergone several renovations, the office was a fairly new add-on steel structure attached to the concrete skeleton of the building. This provided an almost 360-degree view and exposure to North, South, and East that assures sunlight throughout the day. Users were not the only agent to be taken into account: cycles and rhythms of the building, its urban surroundings, and even the furniture and logistics that the architectural practice needs to operate with were all factors to work with.


Faced with the challenging prohibition on welding, hanging, or attaching new elements to the existing roof structure and external walls, the design becomes very effective in satisfying Crossboundaries’ company needs, while articulating the roughly 300 m2 space with very few elements, therefore committing to minimum intervention.


To maximize organization, a functional area offers separated meeting rooms, a staff kitchen, storage, and rest areas that are included in a repurposed former mezzanine level. These rooms are physically separated with a semi-transparent double-layered wall made out of polycarbonate corrugated panels. The only continuous solid wall without windows accommodates a vast shelf that includes the material and reference library, together with a selection of models and a Crossboundaries Award display.


The main space is fluent and continuous, shaped by a lightweight curtain structure that functions as an island and connects the invariable working stations area together with a central multifunctional space. The latter is a leisure area focused on providing different scenarios beyond the regular working day: the loose furniture can be re-arranged and separated acoustically to meet the various requirements of the space over time. The carpet design follows the curtain rail to further reinforce this zoning concept, enticing users to explore the flexibility of the space. More than five activities and meetings – both formal and informal - can occur simutaneously, with a specific atmosphere for each communication process.


This multifunctional space is supported by an inherited color palette from the previous office that was already adopted as the corporate identity of Crossboundaries: a combination of grey and yellow elements and textures bring focus and stimulation to the team. A number of inner vegetation islands were not to be left behind, and now contribute to the layout with an infusion of color, while also integrating natural elements into the office. The plants sit on movable platforms, behaving like attractors around the office, each time in a different position.


While the pandemic has brought radical transformations to the business itself, Crossboundaries believes that the design of office spaces also has the need to undergo a forward-looking approach. This working platform has merged with a sense of domesticity, where the existing is revitalized and incorporated by reusing every piece of furniture and art that was once part of the former workplace – tables, chairs, curtains, lamps, shelves. Once socializing returns to normal, Crossboundaries will be ready to share its space and to bring people together.


 
Technical sheet


Project name:  Crossboundaries' transformable workplace
Location: Beijing, China
Usable area: 300 m2
Design period: Dec.-Jan. 2020-2021
Construction period: Dec. 2020 -February 2021
Completion date: February 2021
Architect: Crossboundaries, Beijing, China
Partners in charge: Binke Lenhardt, DONG Hao
Design team: Elena Gamez Miguelez
Construction Company: Beijing Yihao Building Decoration Design Engineering Co.,Ltd.
Photographers: BAI Yu

17 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Changing scenarios for an post-COVID work life What kind of synergies can be discovered in a new ecology balancing environmental, social, and cultural dimensions? The answer should be a living environment that actively transforms the office mode. By the end of 2020, the two most significant typologies for everyday use as a society were abruptly shaken by COVID-19. The home, as a place of life, and the office, as a place of work, were being reconsidered. Taking all of this into account,...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users