MGP Progreso Museum of Geology | Estudio MMX

Progreso / Mexico / 2021

30
30 Love 3,094 Visits Published

The project of the new Geology Museum Progreso is conceived as a cultural element and a public space, developed as a single project. The different parts of the program are consciously related to each other and to the context, through different environments in the open space.


The square generated by the project is organized on the sides of a central corridor, through which you can access both the interior spaces and cross the square towards the boardwalk accompanied by gardens and fountains. Two large raised gardens flank the corners of the square, allowing you to walk down the slopes to enjoy new views at different heights. A contained square generates a landscaped path in front of the public service spaces, which now enjoy a green and shaded area. The museum's cafeteria and workshops are separated from it to provide service to the entire square, thus allowing the connection of the different activities that the project allows and involving the museum’s daily life with the urban dynamics of the city. The museum, which occupies the southeast corner of the square, consists of eight exhibition volumes which can be subdivided into two larger volumes to allow a permanent exhibition space and another multipurpose space to hold events or a temporary exhibition, both served by a volume of offices, a volume of research and catalog spaces and one intended for a warehouse.


The volumes of different heights are scattered covering the square, allowing to create habitable spaces inside and a roof that can be crossed from corner to corner, with landscape elements. The materiality of the museum, covered entirely in chukum (a natural finish of Mayan origin) ensures its durability and low maintenance cost.


The design of the volumes and their arrangement in the public space generate paths accompanied by light, shadow and vegetation that give the square a new character rich in experiences that evoke ideas of Mayan architecture along with the colonial heritage of the urban layout. The museum consciously synthesizes local Mayan knowledge with contemporary architectural approaches, thus generating a new identifiable and appropriable public space for the people of Progreso.


Architecture Firm: Estudio MMX
Lead Architects: Jorge Arvizu, Ignacio del Río, Emmanuel Ramírez y Diego Ricalde


Photography: Dane Alonso - https://danealonso.com/


[ES]
El proyecto del nuevo Museo de Geología en Progreso está planteado como un elemento cultural y de espacio público, desarrollados como un único proyecto. Las distintas partes del programa se relacionan de manera consciente entre sí y con el contexto, a través de diferentes ambientes en el espacio abierto.


La plaza que genera el proyecto se organiza a los lados de un corredor central, por el cual se puede acceder tanto a los espacios interiores como cruzar la plaza hacia el malecón. Dos grandes jardines elevados flanquean las esquinas de la plaza, permitiendo recorrer los desniveles para disfrutar de nuevas vistas a diferentes alturas. Una plaza contenida genera un recorrido ajardinado frente a los servicios públicos, los cuales ahora gozan de un área verde y sombreada. La cafetería y talleres del museo se separan de él para darle servicio a toda la plaza, permitiendo así conectar las distintas actividades que permite el proyecto y vincular la vida diaria del edificio con las dinámicas urbanas de la ciudad.


El museo, que ocupa la esquina sureste de la plaza, consiste en ocho volúmenes de exhibición los cuales se pueden subdividir en dos volúmenes de mayor tamaño para permitir un espacio de exhibición permanente y otro espacio multiusos para realizar eventos o bien una exposición temporal, ambos servidos por un volumen de oficinas, un volumen de espacios de investigación y catálogo y uno destinado a bodega.


Los volúmenes de diferentes alturas se disponen en una retícula que cubre la plaza, permitiendo crear espacios habitables al interior y una cubierta que puede ser recorrida de esquina a esquina, con elementos
de paisaje. La materialidad del museo, cubierto en su totalidad en chukum (un acabado natural de origen maya) asegura su durabilidad y bajo coste de mantenimiento.


El diseño de los volúmenes y su disposición en el espacio público genera recorridos acompañados de luz, sombra y vegetación que dan a la plaza un nuevo carácter rico en experiencias que evocan ideas de la arquitectura maya junto con la herencia colonial de la traza urbana. El museo sintetiza de forma consciente los aprendizajes locales mayas con planteamientos de arquitectura contemporánea, generando así un nuevo espacio público identificable y apropiable para la gente de Progreso.

30 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project of the new Geology Museum Progreso is conceived as a cultural element and a public space, developed as a single project. The different parts of the program are consciously related to each other and to the context, through different environments in the open space. The square generated by the project is organized on the sides of a central corridor, through which you can access both the interior spaces and cross the square towards the boardwalk accompanied by gardens and fountains....

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Client The museum was realized as part of the Urban Improvement Program (PMU), a project of the Federal and Local Government (SEDATU)
    • Status Completed works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users