Folded Fairylands | Atelier Xi

Wuhan City Pavilion & Kindergarten Wuhan / China / 2021

35
35 Love 2,610 Visits Published

In 2019, the architect received a commission to design a standard 6-classroom kindergarten in Wuhan. The project is located in Hankou, Wuhan, only 1 kilometer away from the South China Seafood Market where the pandemic first broke out. Thanks to the unremitting efforts of the whole team, the project plan was restored and completed after the unblocking of Wuhan.


The major challenge in this project is to create a spatial structure that serves as both a sales pavilion and a kindergarten at different times with completely different themes and regulatory requirements. By adapting one building for two purposes, this project hopes to save the construction cost of a temporary sales center and avoid the environmental consequences caused by the unnecessary demolition.


Through research, the design team experimented to decompose this building into a series of adaptable units that can be transformed from one function to another. The architect envisions a parallel between the floating miniature city belonging to children and the series of model galleries that lead visitors to envision their future homes.


The completed building appears as connected "voids". Series of internal spaces are joined through intricate folds that are visually expressed on the exterior facade and the roof. The architect expects that the playfulness of these rooms is able to stimulate children’s interests in shapes of spaces and to endow each classroom with distinctive identity by offering unique lighting and landscape views. Children are encouraged to explore, wander, and grow in such interconnected micro cities. 


As for the sales pavilion, the architect aims to overturn the conventional model of enclosed, over-decorated interior sales spaces. Instead, a more embracing gesture towards the surrounding urban environment is envisioned with interior spaces honestly presented on the exterior facade, allowing the spatial structure rather than facade decoration to become a unique landmark. The connected interior “void” spaces will form a chronological visiting sequence: the past (urban environment and model display) - the present (show house display)-future (exhibition on health intelligence and eco-garden).


The structure, facade and the interior of the building are highly integrated. The reinforced concrete structure conforms to the logic of the internal spaces, and the facade uses white granite stone and glass curtain walls to express the overall skeleton and the folded interior. When the sales pavilion ends its operation, the outdoor landscape will be renovated as open playground. Simultaneously, small structural adjustment will be conducted to transform sales exhibition spaces with greater height into more compact teaching spaces through inserting additional floor slabs. On the facade, preset measures will also be used to adjust glass curtain walls into operable windows for kindergarten use.


Across the pandemic, the theme of the exhibition hall in the building has been adjusted to the theme of Health Intelligence and Ecological Living. The building is expected to not only serve as sales promotion space, but also as a platform to familiarize local residents with knowledge about health and technology, and to boost confidence of the community by providing insights into a brighter future.


 


Lead Architect: Chen Xi


Design Team: Tian Di, Zhu Zhu, Lin Ziya, Huang Jiajie, Xu Zhiwei, Weng Cekai


Construction Documents: Wuhan Tianhua Architectural Design


Landscape Design (Sales Center): Chongqing Shangyuan Architecture & Landscape


Interior Design (Sales Center): PONE


Curtain Wall Consultant: Fusite Architecture Technology


Façade Lighting Consultant: Gaomingte Environment Engineering


 


Photography


Arch-Exist Photography - http://www.arch-exist.com/


Zhang Chao - https://cargocollective.com/ZCSTUDIO

35 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In 2019, the architect received a commission to design a standard 6-classroom kindergarten in Wuhan. The project is located in Hankou, Wuhan, only 1 kilometer away from the South China Seafood Market where the pandemic first broke out. Thanks to the unremitting efforts of the whole team, the project plan was restored and completed after the unblocking of Wuhan. The major challenge in this project is to create a spatial structure that serves as both a sales pavilion and a kindergarten at...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Client Wuhan Vanke Real Estate Co., Ltd.
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens
    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users