AVE 7 HOUSE | DG - Estudio Arquitectura Valencia

Gently adapting century-old designs to new times Valencia / Spain / 2022

26
26 Love 1,593 Visits Published

DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood


Renovating a 19th-century apartment situated in a historic building, was a great challenge for us. Located centrally within the La Seu neighborhood in Valencia, the dwelling is a unique space where century-old marble floors, Nolla pavements, wooden paneling, and plaster ceilings history are reverently preserved. ‘For us, working in a house with these characteristics has been a great opportunity and quite a challenge. A project that has required great planning and that has been possible thanks to a great team and fantastic clients,’


We came across the ‘AVE 7 House’ as a partially renovated project. Three of its spaces were found in an optimal state of conservation and later uplifted by the team: the dining room with a beautiful Nolla floor, the living room with moldings that stand out, and the study area where paintings by Antonio Cortina welcome owners upon entry. ‘The main requirement of the clients, which we shared with them from the beginning, has been to maintain all these original elements, transforming the spaces minimally to ensure that the house adapts to the new times, with new facilities, open spaces and all the comforts of a current home.


Meanwhile, the kitchen was designed in collaboration with Mobalco Valencia; it features an area of columns integrated into a wall panel system and a large, central island. The culinary space was completed with the utmost care, as it is the main link between new and existing areas within the house. We fitted the kitchen, bedroom doors, entrance, bathrooms, and laundry room — among other spaces —  with a series of panels to integrate part of the cabinets.


The system we used to design these panels is very similar to the one used in the original paneling of the study area where the door, cabinets, and shutters were integrated. For the owners, the kitchen had to become an important area of the house since they like to cook, and they wanted it to be closely related to the living room area and the rest of the house.



[ES]


EL RETO DE RENOVAR UNA VIVIENDA DEL SIGLO XIX EN EL BARRIO DE LA SEU, VALENCIA.


Renovar una vivienda de finales del siglo XIX, situada en un edificio histórico del céntrico barrio de La Seu de Valencia es el gran reto al que nos enfrentamos en este proyecto.


Se trata de un espacio único dentro de la ciudad de Valencia donde se conservan suelos de mármol, pavimentos de Nolla, panelados de madera y techos de escayola con más de 100 años de historia.


Nos encontramos con una vivienda que había sido transformada parcialmente. Los tres espacios que se encontraban en un estado de conservación óptimos y que hemos recuperado con la actuación son el comedor con un bonito suelo de Nolla, el estar donde destacan sus molduras y la zona de estudio donde pinturas de Antonio Cortina nos reciben al entrar.


El requisito principal de los clientes, que desde un primer momento compartimos con ellos, ha sido mantener todos estos elementos originales transformando mínimamente los espacios para conseguir que la vivienda se adaptara a los nuevos tiempos, con nuevas instalaciones, espacios abiertos y todas las comodidades de una vivienda actual.


La zona donde se sitúa la actual cocina es el espacio que hemos diseñado con más cuidado ya que tenía que convertirse en el nexo de unión entre los espacios nuevos y los espacios originales de la vivienda.


Una serie de panelados nos sirven para integrar parte de los armarios de la zona de cocina, puertas de los dormitorios, entrada, baños, lavadero, etc.


El sistema que utilizamos para diseñar estos panelados es muy similar al utilizado en el panelado original de la zona de estudio donde la puerta, armarios y contraventanas estaban integrados.


Para los propietarios la cocina tenía que convertirse en una zona importante de la vivienda ya que les gusta cocinar y querían que estuviera muy en relación con la zona de salón y el resto de la vivienda.


La cocina diseñada en colaboración con Mobalco Valencia está compuesta por una zona de columnas que se integra dentro del sistema de paneles de las paredes y una gran isla como elemento central del espacio.


Para nosotros ha sido una gran oportunidad y todo un reto poder trabajar en una vivienda de estas características. Un proyecto que ha requerido de una gran planificación y que ha sido posible realizar gracias a un gran equipo y unos fantásticos clientes.


 


Iluminación
Arkoslight
https://www.arkoslight.com/es/


Cocina
Mobalco Valencia
https://www.mobalco-valencia.com/


Construye
AT4 Grupo
https://at4grupo.es/

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    DG estudio uplifts 19th-century house in the heart of valencian neighborhood Renovating a 19th-century apartment situated in a historic building, was a great challenge for us. Located centrally within the La Seu neighborhood in Valencia, the dwelling is a unique space where century-old marble floors, Nolla pavements, wooden paneling, and plaster ceilings history are reverently preserved. ‘For us, working in a house with these characteristics has been a great opportunity and quite a...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users