Ausiàs March Housing | GCA Architects

From offices to housing: reinterpretation of the Eixample building Barcelona / Spain / 2022

54
54 Love 4,494 Visits Published

The aim of the intervention was to adapt an office building, with a structure and façade consistent with the 1960s, to a multiple housing building with a layout that responds to the new demands of modern living. The project redesign the building's envelope, creating a dialogue with the classical architecture of the Eixample, through a façade that is a tribute to light. The building generates a composition of full and empty spaces and plays with environmental conditioning factors such as solar protection and cross ventilation.


Compositionally, the project proposes the reconfiguration of the central space of the building to generate a new vertical communications core and a new courtyard, creating two dwellings per floor. All the public areas, spacious and sunny, are turned towards the façades, to Carrer de Ausiàs March, or to the inner courtyard of the block. The more private spaces open onto the new central courtyard, generating cross ventilation in all the dwellings. In this way the building avoids the typical shady passageway typology.


The distribution of the dwellings revolves around a central element that houses the kitchen equipment, which is concealed thanks to the design strategy of the furniture, transforming it into a versatile space that can function as a meeting point, a work space or simply as a distribution hall. The most public spaces in the home, such as the living and dining rooms, occupy the entire length of the façades, making the most of natural light. On the main façade, exposed to the south-east, wooden shutters allow dynamic relations between the interior and exterior, generating suggestive interplay of light and shadow as well as ensuring privacy and solar protection of the rooms.


Stone and wood are the two materials used in both cladding and flooring and constitute the guiding thread of the entire project. In the interiors of the homes, oak wood and white Carrara marble have been used, seeking a chromatic and sensitive balance that reinforces the sobriety of the overall design.


The stone-wood duality runs throughout the project, both in the homes and communal areas, as well as in the envelope. The expressiveness of the façade is the product of the material and compositional logic employed, where limestone and wood dialogue with the cladding and tones of the surrounding buildings. The composition and proportion of mass and void, the textures, the materials, and the vertical design of the wooden shutters are the design instruments that provide an honest response to the interior distribution. The project uses the technologies of modern living and at the same time integrates into the surrounding buildings in an elegant, timeless and sober way.


 


Architecture Firm: GCA Architects


Partner: Lluis Guillem, Jordi Castañé


Project Leader: Lluis Guillem


Team: Andrea Navarro Golobart, Marta Visa


 


Start year: 2020


Completion Year: 2022


Gross Built Area: 2.500 m²


Project location: C/ d'Ausiàs Marc, 49, 08010 Barcelona, Spain


Photography: José Hevia


 


Additional Credits


Client: Arc Homes


Contractor: Byco / Constructora del Cardoner


Building Surveyor: GCA Architects


Structural Engineer: Nolac Enginyers, S.A.


MEP Engineer: PGI Engineering & Consulting


 


[ES]


La intervención tiene como objetivo adaptar un edificio de oficinas, con una estructura y fachada acorde a la época en que se construyó, los años sesenta, a un edificio de viviendas plurifamiliar con una distribución que permita dar respuesta, desde una visión más contemporánea, a las nuevas formas de vivir los espacios. El proyecto trata la envolvente del edificio creando un diálogo con la arquitectura clásica del ensanche, dando, a su vez, respuesta a través de una fachada que es un elogio a luz. El edificio genera una composición de llenos y vacíos y juega con los condicionantes ambientales como la protección solar y la ventilación cruzada.


Compositivamente, el proyecto plantea la reconfiguración de la crujía central del edificio, para generar un nuevo núcleo de comunicaciones vertical y un nuevo patio, creando dos viviendas por planta. Todas las zonas públicas, amplias y soleadas, se vuelcan hacia las fachadas, a Carrer de Ausiàs March o a patio interior de manzana, mientras los espacios más privados de las mismas se abren al nuevo patio central, generando una ventilación cruzada en todas las viviendas. De esta manera el edificio evita la tipología típica pasante sombría.


La distribución de las viviendas gira en torno a un elemento central que alberga el equipamiento de cocina, que queda oculto gracias a la estrategia de diseño del mobiliario, transformándolo en un espacio versátil que puede funcionar como punto de reunión, de trabajo, o simplemente como vestíbulo distribuidor. Los espacios más públicos de la vivienda, como salón o comedor, ocupan toda la longitud de las fachadas, aprovechando la iluminación natural de manera óptima. En fachada principal, expuesta a sudeste, porticones de madera permiten relaciones dinámicas entre el interior y el exterior generando sugerentes juegos de luz además de asegurar la privacidad y la protección solar de las estancias.


La piedra y la madera son los dos materiales utilizados tanto en revestimientos como en pavimentos y constituyen el hilo conductor de todo el proyecto. En los interiores de las viviendas se ha usado madera de roble y mármol blanco Carrara, buscando un equilibrio cromático y sensitivo que refuerza la sobriedad del conjunto del diseño.


La dualidad piedra-madera recorre todo el proyecto, tanto en las viviendas y las zonas comunes, como en la envolvente. La expresividad de la fachada es producto de la lógica material y compositiva empleada, donde la piedra caliza y la madera dialogan con los revestimientos y tonos de los edificios del entorno. La composición y proporción de los llenos y vacíos, las texturas y el replanteo de las juntas de los materiales empleados, el diseño vertical de los porticones en madera, son los instrumentos de diseño que dan una respuesta honesta a la distribución de la planta, usando tecnologías actuales, e integrándose en el conjunto de edificios del entorno de una manera elegante, atemporal y sobria.


 

54 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The aim of the intervention was to adapt an office building, with a structure and façade consistent with the 1960s, to a multiple housing building with a layout that responds to the new demands of modern living. The project redesign the building's envelope, creating a dialogue with the classical architecture of the Eixample, through a façade that is a tribute to light. The building generates a composition of full and empty spaces and plays with environmental conditioning factors...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 54 users