Valley | MVRDV

Amsterdam / Netherlands / 2022

50
50 Love 5,791 Visits Published

Valley is an attempt to bring a green and human dimension back to the inhospitable office environment of Amsterdam Zuidas. It is a building with multiple faces; on the outer edges of the building is a shell of smooth mirrored glass, which fits the context of the business district. Inside this shell, the building has a completely different, more inviting natural appearance, as if the glass block has crumbled away to reveal craggy rock faces inside replete with natural stone and greenery.


Various locations throughout the three-tower complex offer breathtaking views of the city – the apartments, of course, but especially the sky bar at the top of the tallest tower, which visitors can access via the Molteni flagship store on the ground floor. The building’s layout is tailored to a mixture of residents, workers, and visitors: on top of the three-storey underground car park, offices occupy the lower seven floors, with apartments located on the eighth floor and up. Much of the building is open to the public: from the publicly accessible footpath that zig-zags up to the central valley from the street level, to the Grotto, an atrium that forms a covered street on the first floor where the Sapiens Lab – a breeding ground for young scientists – will soon open. The grotto is connected to the outside by two large skylights that double as shallow water pools in the valley level above, and its natural stone flooring, walls, and ceilings – the same stone used on the surfaces of the valley and towers – makes clear that all the public areas of the building are part of the same apparently geological formation.


The design and construction of Valley is utterly bespoke, requiring the sustained commitment of hundreds of designers, engineers, builders, consultants, and of course the client. The enormously complex shape required a special commitment to fine detailing that further enhances the design concept. MVRDV’s technology experts created a series of custom digital tools to perfect the building, from a tool that ensured every apartment had adequate light and views, to a programme that made possible the apparently random pattern of over 40,000 stone tiles of varying sizes that adorn the building’s façades. Each of the 198 apartments has a unique floorplan, made possible by the interior designs by Heyligers Architects. And the outlandish cantilevers of the towers are possible thanks to innovative engineering, including eleven steel “specials” bolted to the concrete building that take the overall appearance to the next level.


Landscape architect Piet Oudolf developed a matrix to select the right plants for each location in the building, taking into account factors such as wind, sunlight, temperature, and maintenance. Trees, for example, are largely found on the lower floors, while the uppermost levels mainly support small plants. In total, more than 271 young trees and shrubs and approximately 13,500 smaller plants occupy the natural stone planters, representing 220 different plant species. In the coming years, the building will mature into the lush appearance of the design team’s vision as the greenery continues to grow. The biodiversity of this landscape is further supported by bird- and bat boxes as well as various bee and insect hotels. Maintained using an automatic irrigation system and by “façade gardeners”, the trees and plants on the terraces will positively affect the well-being of people living and working in Valley.


Valley combines insights in the field of sustainability, technology, and health. The building’s energy performance is 30% better than local regulations require, it has received BREEAM-NL Excellent certification for the commercial spaces, and the residential area scored an 8 out of 10 on the GPR Building Scale, a Dutch measurement tool that scores buildings across five themes of energy, environment, health, quality of use, and future value. The latest smart technologies are integrated in the office spaces, including IP-based Building Automation Systems and various sensors linked to monitoring actual usage.


The construction of Valley took four years, with the first residents and entrepreneurs moving into the building at the end of 2021. With the opening ceremony hosted last Friday by the building’s owner RJB Group of Companies and developer Edge, the project is finally ready to be occupied fully by the public.


Facts
Project Name: Valley
Location: Amsterdam, The Netherlands
Year: 2015-2022
Client: EDGE
Size & Programme: 75,000m2 mixed-use (residential, offices, cultural, retail, and parking) Sustainability certification: BREEAM-NL Excellent (commercial spaces)


Credits


Architect: MVRDV
Principal in charge: Winy Maas
Partner: Jeroen Zuidgeest Director: Gideon Maasland
Competition: Anton Wubben, Luca Moscelli, Sanne van Manen, Elien Deceuninck, Marco Gazzola, Jack Penford Baker, Brygida Zawadzka, Francis Liesting, Annette Lam, Hannah Knudsen
Design Team: Gijs Rikken and Gideon Maasland with Guido Boeters, Wietse Elswijk, Saimon Gomez Idiakez, Rik Lambers, Javier Lopez-Menchero, Sanne van Manen, Stephanie McNamara, Thijs van Oostrum, Frank Smit, Boudewijn Thomas, Maria Vasiloglou, Laurens Veth, Cas Esbach, Mark van Wasbeek, Olesya Vodenicharska


Diagrams and Drawings: © MVRDV
Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries


Partners


Building Owner: RJB Group of Companies
Contractor: G&S Bouw B.V., Boele & Van Eesteren B.V. Landscape Design: Piet Oudolf, DeltaVorm Groep
Interior design: Heyligers Architects
Engineering: Inbo
Cost Calculator: BBN adviseurs
Structural Engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Installations: Deerns, DWA
Building Physics and Fire Safety: DGMR
Parametric Design Volume: ARUP
Real Estate Consultant: CBRE, Heeren Makelaars
Images: Vero Visuals
Graphic Design: PlusOne
Model: made by mistake
Photography: Ossip van Duivenbode

50 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Valley is an attempt to bring a green and human dimension back to the inhospitable office environment of Amsterdam Zuidas. It is a building with multiple faces; on the outer edges of the building is a shell of smooth mirrored glass, which fits the context of the business district. Inside this shell, the building has a completely different, more inviting natural appearance, as if the glass block has crumbled away to reveal craggy rock faces inside replete with natural stone and...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Client EDGE
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Tower blocks/Skyscrapers / Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 50 users