Little Faktory Hair Studio | Westblom Krasse Arkitektkontor

Stockholm / Sweden / 2022

2
2 Love 531 Visits Published

HAIR STUDIO, STOCKHOLM Swedish architecture studio Westblom Krasse Arkitektkontor has designed a hair, style and colour studio for award-winning colourist and stylist Sofia Geideby called Little Faktory.


A 220 square meter basement in Stockholm, formerly used as an office space, was stripped down to its over hundred- year-old original state, revealing beautiful concrete walls and an industrial steel structure.


The open original space being the starting point and stage for the hair studios creative activities, we wanted to add as little as possible and to make the additions light and non-intrusive. The colour scheme is a muted version of the three primary colours - yellow, blue and red. The entire space was painted in a creamy, powder yellow tint. A muted backdrop adding to the colorful creations of Little Faktory. The creamy colour lends a timeless feel to the space, softening the concrete walls and ceiling and giving it travertine-like qualities. The red is used in were cutting and styling takes place, and the blue were water and colour is used.


We designed a set of light and airy additions, using two basic shapes - the circle and the square. For the free-standing cutting stations we created circular mirrors with plus-shaped side tables placed on floor to ceiling steel tubes. The partition wall, separating the washing stations from the cutting is made from steel tubes as well and is semitransparent, giving privacy to the slightly elevated washing area yet keeping the overall openness of the space.


Along one of the concrete walls the cutting stations are kept to a minimum, comprised of a wall mounted, floating side table, circular wall mounted mirrors and square shaped display shelves. The placement of the mirrors creates infinity effects of colours and shapes, adding to the openness and playful feel of the studio.


Along the back wall three sets of custom made, glazed double doors, reveal a colour lab, a VIP-studio, and an office space.


For the customer toilet we designed two custom mirrors in the shape of colour splashes and placed them opposite to each other further exploring infinity effects as one of the central themes.


For the photo studio a custom colour Gustaf Westman mirror was commissioned. Neon designer Josefin Eklund was commissioned to light up the entrance stairway.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    HAIR STUDIO, STOCKHOLM Swedish architecture studio Westblom Krasse Arkitektkontor has designed a hair, style and colour studio for award-winning colourist and stylist Sofia Geideby called Little Faktory. A 220 square meter basement in Stockholm, formerly used as an office space, was stripped down to its over hundred- year-old original state, revealing beautiful concrete walls and an industrial steel structure. The open original space being the starting point and stage for the hair studios...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users