Performance stage and pavilion | Paul Laurendeau

A new stage along the Saint-Lawrence River Montreal / Canada / 2018

1
1 Love 106 Visits Published

A new stage along the Saint-Lawrence River reveals the magnificent scenery on the horizon. The white reflective roof creates a protective frame around the performers. The gazebo like structure becomes a belvedere and observation platform that draws the public closer to the water.


The pavilion is positioned at the intersection of paths the City of Montreal is creating along the shore line. It is designed as a destination and point of interest in the landscape. From one direction, the roof and columns create a frame towards the river. From another direction, its platform forms boardwalk that becomes an observation deck over a stone retaining wall.


The pavilion is a public work financed by the City of Montreal to give local citizens access to the water. It serves as a stage for cultural events and performances during the summer months.


The white cylinder is a subtle while distinct insertion in the lush scenery.


A series of recessed spot lights at the base of the columns illuminate the roof in a dramatic way.
Lights pointing up enhance height in any space, especially vertical element like columns.


The client was concerned about the pavilion interfering with the view on the river. In response, the roof height was set to match the horizon line.


During the winter, the pavilion is perceived as a delicate white structure along the shore.


The base of the pavilion is made of exposed natural materials that keep their intrinsic qualities with time.


The columns and roof are made of steel structural elements and smooth aluminum cladding, painted in high gloss white. The top and bottom parts create a parallel composition, one linked with the terrain, the other with the horizon.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A new stage along the Saint-Lawrence River reveals the magnificent scenery on the horizon. The white reflective roof creates a protective frame around the performers. The gazebo like structure becomes a belvedere and observation platform that draws the public closer to the water. The pavilion is positioned at the intersection of paths the City of Montreal is creating along the shore line. It is designed as a destination and point of interest in the landscape. From one direction, the roof and...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Main structure Steel
    • Client Ville de Montéal
    • Contractor Arthier
    • Cost 1.2 M$
    • Status Completed works
    • Type Waterfront / Pavilions / River and coastal redevelopment
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users