Housing in the woods | Vaillo + Irigaray Architects

Zizur Mayor / Spain / 2022

18
18 Love 2,420 Visits Published

The project is located on the edge of a forest, between the traditional nucleus and a new development area in a small village in the Pamplona basin.


The typological singularity lies in the inclusion of "stacked" dwellings, -6 per floor on 3 levels-, apparently resolved within the section of a single-family dwelling. This provides an image close to the traditional "house" section, in keeping with the volumetry of the dwellings in the urban nucleus. 


The distortion of the scale is caused by the extrusion of the section, and is accentuated by slopes in contact with the terrain, as well as the shadow generated by the great depth of the terraces.


The topographical adaptation is resolved by means of vegetated slopes, -avoiding enclosures and walls-, imposing an overflow of the ground and visually shortening the built section.


The shell that forms the section also gestures its position with regard to the orientation, closing to the north and opening to the south. The north façade is resolved by means of "arrow slit" windows, slit and random, seeking a rhythmic relationship with the tree trunks of the forest to which they are oriented. The south façade is resolved by means of deep running terraces.


The envelope of the shell is resolved by using a single material -facades and roof-, made of


made of ribbed profiled steel. The bronze colour provides a changing image and texture depending on the sunlight, cloud cover, the season or the time of day...


 


[ES]


El proyecto se ubica al borde de un bosque , entre el núcleo tradicional y una nueva área de desarrollo en un pequeño pueblo de la cuenca de Pamplona.


La singularidad tipológica reside en la inclusión de viviendas “apiladas”, -6 por planta en 3 alturas-, resueltas aparentemente dentro la sección de vivienda unifamiliar. Ello proporciona una imagen cercana a la tradicional sección de “casa”, acorde con la volumetría de las viviendas del núcleo urbano.


La distorsión de la escala, se provoca mediante la extrusión de la sección, y se acentúa mediante taludes en contacto con el terreno, así como con la sombra generada por la gran profundidad de las terrazas.


La adaptación topográfica se resuelve mediante taludes vegetados, -evitando cierres y muros-, imponiendo un desbordamiento del suelo acortando visualmente la sección construida.


El caparazón que conforma la sección gestualiza también su postura respecto de la orientación cerrándose a norte y abriéndose a sur. La fachada norte se resuelve mediante ventanas “saeteras”, rasgadas y aleatorias,   buscando una relación rítmica con los troncos de los árboles del bosque al cual se orientan. La fachada sur se resuelve mediante profundas terrazas corridas.


La envolvente del caparazón se resuelve mediante la utilización de un único material -fachadas y cubierta-, confeccionada 


mediante acero perfilado grecado alistonado. El color bronce proporciona una imagen y una textura cambiante en función del soleamiento, la nubosidad, la estación o la hora del día…

18 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project is located on the edge of a forest, between the traditional nucleus and a new development area in a small village in the Pamplona basin. The typological singularity lies in the inclusion of "stacked" dwellings, -6 per floor on 3 levels-, apparently resolved within the section of a single-family dwelling. This provides an image close to the traditional "house" section, in keeping with the volumetry of the dwellings in the urban nucleus.  The distortion of the scale is caused...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users