Stone summerhouse on a small Danish island | GinnerupArkitekter

Denmark / 2021

40
40 Love 3,423 Visits Published

On a small Danish island sits a simple summerhouse, built right next to the coastline and with an open meadow landscape as backdrop. The natural stonehouse, with a pitched roof that takes its inspiration from nature, is situated on a small plinth that acts as coastal protection against severe storms and elevated water levels.


A house in harmony with nature
“A bit like picking up a small stone on the beach, this is how the summerhouse should be experienced. As a gentle addition, built on the premises of nature", architect and partner at GinnerupArkitekter Martin Schack says. The small 55 m2 summerhouse towers proudly on the natural plot as a sharply cut stone block designed with a simple floor plan. Seen from the gables, the house is experienced as a square, with a triangle inscribed by the shape of the pitched roof in natural slate tiles. As seemingly simple as the house was designed, there are lots of details that make the simplicity subtle.


The facades are also in natural stone, which is in harmony with the large stones from the beach just outside the house. And in the same way, the in situ concrete plinth comprises small stones that mimic the beach's rough pebbles and hue. A house that does not disturb, but which proudly adapts and repeats nature's motifs and screens for wind and weather. The façade is designed with large glass sections that make the corners open and transparent, thus ensuring a lightness to the otherwise robust expression.


Natural stone continues in the interior
As an elegant extension of the façade in stone, the floors of the entire house are clad with Öland limestone. At the same time, nature is constantly present via the views through the large glass sections; from the moment the owners wake up at sunrise to the time they go to bed with a view of the sunset. In the living room, via the corners in glass, there is a split view of both the meadow and the sea, so that the rich bird and animal life and the ships at sea can be followed during the day. The kitchen also respects nature in its choice of materials in smoked oak, which, together with the warm natural stone floor, enhances the feeling of tactile, honest materials in contrast to the bright and white interior. The house is full height and is divided into two zones, with the living room, kitchen and bathroom in one and the bedroom in another. The two zones are elegantly separated by a glass wall that ensures ubiquitous daylight.


"Our client says that they really enjoy the house and prefer the summer house to their much larger normal house, when they spend most of the year living in the small stone house on the island", says the architect, who is especially happy with how the house respects and actively relates to its surroundings.


About GinnerupArkitekter
Permanent architectural solutions, this is what GinnerupArkitekter aims for every time they build new projects. The design studio is led by four committed partners with a strong team of 20 passionate and competent employees. At the same time, GinnerupArkitekter have solid experience dating back to 1978. In addition to day-care institutions, the studio primarily designs high-quality housing projects, high-end villas, ambitious business projects, and a range of technical facilities.


Facts
Client: Private
Size: 55 m2
Architect: GinnerupArkitekter
Engineer: DRIAS
Year: 2021


Photo credits: Niels Nygaard
Drawings: GinnerupArkitekter

40 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    On a small Danish island sits a simple summerhouse, built right next to the coastline and with an open meadow landscape as backdrop. The natural stonehouse, with a pitched roof that takes its inspiration from nature, is situated on a small plinth that acts as coastal protection against severe storms and elevated water levels. A house in harmony with nature “A bit like picking up a small stone on the beach, this is how the summerhouse should be experienced. As a gentle addition, built on...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 40 users