The Northstar Nest | Shanmugam Associates

Rajkot / India / 2019

12
12 Love 1,957 Visits Published

A KINDERGARTEN SCHOOL THAT PLAYS WITH MATERIAL AND FORM DESIGNED BY SHANMUGAM ASSOCIATES


Northstar Nest is a kindergarten campus located in Rajkot, Gujarat. This rectangular site of 8000 Sqft has the Stilt +3 floor building oriented in the east – west direction. The play area and garden are located on the west side of the plot demarcated for open space reserve and the building is located on the east. All amenities were housed within the limited area available with three classrooms on every floor. 


A trompe l’ oeil has been tried out with the overall massing to make this Stilt+ 3 floors look bigger than it is. Horizontal ribs/fins run across the entire periphery acting like a brise- soleil, reducing heat generated on the walls. As this school  is located in a fast-developing urban pocket with less neighbouring buildings nearby, there was a chance of heat generation and hence the introduction of these sun breakers. Between the three fins in each floor,


The first fin becomes the railing;
Distance between the second and third fins are punctured to accommodate windows/ openings
The third/last fin has the lintel introduced taking aesthetics and functionality into consideration. The last rib also has windows that are meant for heat vents.
The design intent was to not have sharp edges in order to make the building child- friendly and also visually give a bigger building for children. These ribs camouflage the levels and play with scale blurring the floors. Contoured ribs were converted to planters near window locations where it would be accessible.


Double height spaces have been introduced in a staggered fashion to provide visual connectivity between all the floors. These double height spaces are integrated across the floors, acting as a breathing space for classrooms and creating a chimney stack effect for hot air to escape. The open spaces below have been provided with water points, planters and informal seating in order to have interactive fun activities spilling out from the classrooms. Every double height space also has a different character in terms of treatment. The final roof of these double height spaces has alphabets cut out in the ceiling, in order that children appreciate and understand shadow play.


Focussing on sensory perception, colourful handmade cement tiles have been introduced in the classrooms and common areas. The ground floor classrooms extend out to open gardens for the toddlers to step out for informal learning. Classroom furniture was upcycled. The classrooms ceilings are exposed with ducting visible to create curiosity among the young learners to understand the building’s mechanical systems. All door frames were avoided and instead granite jambs were used to pivot the doors.


A child-friendly colour palette, simple geometrical patterns on the pergolas in each floor and simple building form have been intentionally planned for, to introduce colours, shapes and patterns to children using architecture as a learning medium.


 


Completion Year: March 2019


Gross Built Area: 15,275 sqft


Site Area: 7928 sqft


Project location: Rajkot, Gujarat
-


Lead Architects: Raja Krishnan, Santhosh Shanmugam, Shanmugam A 


Photo credits: Ishita Sitwala                  


Photographer’s website: www.thefishyproject.com


Photographer’s e-mail: [email protected]


 


Design Team: Raja Krishnan, Santhosh Shanmugam, Praveen Kumar, Swetha, Sathish Kumar, Ismail Mohammed, Shravanti


Clients: Mohit Patel, Nirav Talaviya


Engineering: Ramkumar, Rays Consultants


Landscape: Sandip Patil, Tapan Modi, Earthscapes Consultancy Private Ltd

12 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image
    Project Authors
    • Shanmugam Associates

      Shanmugam Associates

      Principal Architect

    A KINDERGARTEN SCHOOL THAT PLAYS WITH MATERIAL AND FORM DESIGNED BY SHANMUGAM ASSOCIATES Northstar Nest is a kindergarten campus located in Rajkot, Gujarat. This rectangular site of 8000 Sqft has the Stilt +3 floor building oriented in the east – west direction. The play area and garden are located on the west side of the plot demarcated for open space reserve and the building is located on the east. All amenities were housed within the limited area available with three classrooms on...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users