Hygge | AIM

Milan / Italy / 2022

2
2 Love 526 Visits Published

Hygge: a cosy atmosphere to enjoy the good things of life with loved ones. The project of a flat in the heart of Milan designed for a young family was born with this objective.


Located on the seventh floor of an elegant building, the flat, which had never been renovated, did not reveal the real potential of the space. A large, hidden terrace was only accessible through a back door and the interior layout was divided into introverted rooms connected by a long corridor.


The first step we went through was the demolition of one of the perimeter walls and the insertion of large windows, allowing dialogue and connection between the outside and the living area. The terrace becomes the real added value of the apartment, allowing a fabulous view of the Milan skyline.


A single-material volume and a coloured backdrop become the matrices for the definition of the new layout.


A sculptural wooden volume with a strong experiential value accompanies the entire flat and allows for a fluid and open living room, in communication with the other rooms of the house. This “box” houses a bookcase and storage units on its perimeter, while its interior accommodates a clearly shaped and cosy space for guests. The stained oak covering the volume contrasts with the brick colour of the inside, emphasizing the change of scenery between the two spaces.


The bow window comes from the need to hide a fragmented wall and to make it visually homogeneous. The wall, therefore, has been wrapped in a grey/blue colour that acts as a filter between the interior of the house and the landscape, creating a delicate scenic backdrop and tracing a telescope towards the city.


Finally, an audacious wall partition divides the living area and the bedrooms.
All materials have been meticulously chosen to make the domestic space sophisticated yet comfortable. In addition, the finishes have helped to create a visual hierarchy within the flat.


 


[IT]


Hygge: un'atmosfera accogliente per godere delle cose belle della vita con i propri cari. Il progetto di un appartamento nel cuore di Milano pensato per una giovane famiglia è nato con questo obiettivo.


Situato al settimo piano di un elegante palazzo, l'appartamento, che non era mai stato ristrutturato, non rivelava il reale potenziale dello spazio. Una grande terrazza nascosta era accessibile solo attraverso una porta sul retro e la disposizione interna era divisa in stanze introverse collegate da un lungo corridoio.


Il primo passo che abbiamo compiuto è stata la demolizione di uno dei muri perimetrali e l'inserimento di ampie vetrate, che permettono il dialogo e la connessione tra l'esterno e la zona giorno. La terrazza diventa il vero valore aggiunto dell'appartamento, permettendo una favolosa vista sullo skyline di Milano.


Un volume monomaterico e un fondale colorato diventano le matrici per la definizione del nuovo layout.


Un volume scultoreo in legno dal forte valore esperienziale accompagna l'intero appartamento e permette di creare un soggiorno fluido e aperto, in comunicazione con gli altri ambienti della casa. Questa "scatola" ospita sul suo perimetro una libreria e dei mobili contenitori, mentre al suo interno accoglie uno spazio per gli ospiti dalla forma chiara e accogliente. Il rovere tinto che riveste il volume contrasta con il color mattone dell'interno, sottolineando il cambio di scenario tra i due spazi.


Il bow window nasce dall'esigenza di nascondere una parete frammentata e di renderla visivamente omogenea. La parete, quindi, è stata rivestita di un colore grigio/blu che funge da filtro tra l'interno della casa e il paesaggio, creando una delicata quinta scenica e tracciando un cannocchiale verso la città.


Infine, un'audace parete divisoria divide la zona giorno dalle camere da letto.


Tutti i materiali sono stati scelti con cura per rendere lo spazio domestico sofisticato ma confortevole. Inoltre, le finiture hanno contribuito a creare una gerarchia visiva all'interno dell'appartamento.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Hygge: a cosy atmosphere to enjoy the good things of life with loved ones. The project of a flat in the heart of Milan designed for a young family was born with this objective. Located on the seventh floor of an elegant building, the flat, which had never been renovated, did not reveal the real potential of the space. A large, hidden terrace was only accessible through a back door and the interior layout was divided into introverted rooms connected by a long corridor. The first step we went...

    Project details
    • Year 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Furniture design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users