Aims Medical Office – HQ | AIM

Milan / Italy / 2020

0
0 Love 379 Visits Published

The project focuses on the renovation of AIMS medical practice, where the space has been adapted using a rational approach and a palette composed of different materials and finishings.


The concept was designed to emphasize both the materials used and the emotions they evoke, so it was essential to work with the utmost care on every little detail. Every single tone, shade and material within the space has been carefully chosen to create a harmonious and balanced ambience.
The materials used are the result of a meticulous local sourcing and are reminiscent of Milanese facades.


The new AIMS administrative headquarters was created therefore with the intention of providing a welcoming space with an informal, elegant and warm atmosphere.


The welcome area is a "public" space; an area where the customer is greeted.
Along the glass panels that divide the rooms, the main feature with its composition of overlapping materials is the reception. A stone-covered structure with overhanging wooden beam is framed by a burnished brass panel, superimposed on a sinuous wall mirror.


The partition that divides the public area from the kitchen is entirely clad in smoked mirror with the aim of accentuating the space and creating stunning architectural features. A hanging curved corrugated sheet of metal forms the waiting area.


The wooden elements in the space are made to measure in smoked oak, giving it a natural warmth.


In the first office an iconic wall lamp protrudes from the wooden boiserie and dominates the work area, while in the second office, which is more compact and intimate, a large black bookcase serves as a scenic backdrop.
A long Kvradrat curtain, in softer hues, embraces the work areas and restores equilibrium, disrupting the space's rigour. The curtain also acts as a visual filter for the meeting room.
In this last room, the real star is the custom-designed table in purple Calacatta marble, framed by chairs that symbolize the history of design.


 


[IT]


Il progetto si concentra sulla riconcettualizzazione dello studio medico AIMS, adottando un approccio allo spazio dettato dalla razionalizzazione e composta da finiture materiche.


Con un'idea progettuale volta a valorizzare i materiali e le sensazioni che essi comunicano si è reso necessario lavorare con massima cura su ogni piccolo dettaglio. Ogni singola sfumatura nello spazio è stata accuratamente selezionata per creare un'atmosfera armoniosa ed equilibrata. I materiali utilizzati sono pertanto il risultato di un'attenta selezione di materie prime locali e riprendono in maniera evocativa le facciate milanesi.


La nuova sede amministrativa AIMS nasce quindi con la volontà di ottenere uno spazio collaborativo dall'atmosfera informale, elegante e familiare.


Lo spazio è composto da tre zone ben distinte. L'ingresso è lo spazio "pubblico", l'area in cui il cliente viene accolto. Lungo i pannelli di vetro che dividono le stanze, a fare da protagonista è la struttura di solidi sovrapposti che compongono la reception. Un volume rivestito di pietra viene sovrastato da un ribassamento in legno e incorniciato da una lastra di ottone brunito sovrapposta ad una forma sinuosa di specchio.


La parete che divide l'area pubblica con la cucina completamente rivestita in specchio fumé ha come obiettivo di enfatizzare lo spazio e creare punti di vista e dettagli sorprendenti nell’architettura. Una lamiera piegata sospesa ne stabilisce l’area di attesa.


La parte dedicata all'ufficio è organizzata con tavoli su misura. Tutti gli elementi in legno su misura sono realizzati in rovere affumicato donando un calore naturale allo spazio.


Nel primo ufficio una iconica lampada a braccio fuoriesce dalla boiserie in legno e domina tutta l'area di lavoro, mentre nel secondo ufficio, più raccolto e intimo, una grande libreria nera fa da quinta scenica.


Una lunga tenda Kvadrat dai toni più freddi abbraccia le aree di lavoro e ristabilisce l'equilibrio compositivo interrompendo la rigorosità dello spazio. Obiettivo della tenda è anche quello di fare da filtro visivo per la sala riunioni.


In quest'ultima stanza, il tavolo su misura e su disegno di A I M Studio realizzato in marmo calacatta viola è il vero protagonista.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project focuses on the renovation of AIMS medical practice, where the space has been adapted using a rational approach and a palette composed of different materials and finishings. The concept was designed to emphasize both the materials used and the emotions they evoke, so it was essential to work with the utmost care on every little detail. Every single tone, shade and material within the space has been carefully chosen to create a harmonious and balanced ambience.The materials used are...

    Project details
    • Year 2020
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Offices/studios / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram