MG08 | BURR

Madrid / Spain / 2020

32
32 Love 2,902 Visits Published

MG08 is an architectural intervention to generate a flexible dwelling, capable of being subdivided into different units, depending on the needs of its tenants.


For many people, building their own house is the most significant personal investment they will ever make. In fact, it is one of the most stressful periods in an average person’s life. Due to this situation, many people turn to conservative housing models, appealing to the closest references they have, which is usually the family home they grew up in. In many cases, people look for a place where they can live for the rest of their lives, despite the fact that their lives can change enormously in many aspects, such as the number of family members, socioeconomic conditions, mobility or health status, among many others. A house should therefore be capable of transforming or adapting to the changes of its inhabitants instead of being an invariable element.


María Guerrero is a house that was born split in two. In order to be able to afford the purchase and construction costs, the inhabitants of this project start their life in this space by occupying half of the house and renting the other half as an independent home. The separation between the two spaces is made by an acoustic protection wall, which can be partially or totally demolished to add space from one dwelling to the other. The model can evolve parallel to the economic or spatial needs of the inhabitants, so that the space can be unified into a single unit for a period of time, to become two independent spaces again in the future. The morphology of this space, adjusted to the structure of the building under which it is located, allows the spaces to be partially modified, allowing one dwelling to be extended to the detriment of the other, without the need to directly unify them in a single piece. This process could be gradually reversed if the economic needs of the inhabitants again require additional income for a period of time by renting part of the space. The project occupies a ground floor space, which previously sheltered different industrial, commercial or sportive uses, whose remembrance is guides the material selection such as a yellow tiled wall proper of a gym locker room or the use of cement-like materials and treatments on floors and walls, in order to create a raw, unfinished condition, especially for those elements that are intended to be removed, such as the dividing wall. Inner courtyards of both units occupy the space that was formerly a small industrial building covered by a gable roof, whose wooden structure has been preserved.


The kitchen project was developed with CUBRO, specialized in producing of custom kitchens out of standard IKEA units, in order to create an out-of-scale kitchen: a floor to ceiling structure that goes from being a kitchen to a storage element for the rest of the house.


Project credits


Architecture: BURR Studio (fka Taller de Casquería)


Builders: Proingenia proyectos


Kitchen: BURR + CUBRO Design


Photography: Maru Serrano, José Hevia


 


[ES]


MG08 es una intervención arquitectónica para generar una vivienda flexible, capaz de subdividirse en diferentes unidades, en función de las necesidades de sus inquilinos.


Para muchas personas, la construcción de su propia casa es la inversión personal más importante que harán en su vida. De hecho, está tipificado como uno de los periodos más estresantes en la vida de una persona europea media. El miedo a cometer un error en un proyecto que en la mayoría de casos acarrea una deuda de más de 20 años provoca que muchas personas recurran a modelos de vivienda más conservadores, menos arriesgados, apelando a las referencias más cercanas que tienen, que suele ser la casa familiar en la que crecieron. En muchos casos la premisa es construir un hogar para toda la vida, a pesar de estar constantemente expuestos a situación que pueden exigir que nuestras vidas cambien drásticamente, como las condiciones socioeconómicas en las que nos encontremos, el aumento o la disminución del tamaño de los núcleos familiares que cohabitan, las condiciones de movilidad de los habitantes o su estado de salud entre muchos otros. Por ello, la vivienda debe ser capaz de transformarse o adaptarse a la situación cambiante de sus habitantes en lugar de configurarse como un ente inalterable.


La intervención MG08 parte de esta premisa para tratar abrir el rango de posibilidades de ocupación de un espacio.
María Guerrero es una casa que nace partida en dos. Para poder afrontar los costes de compra y construcción, los habitantes de este espacio comienzan a habitarlo ocupando solo la mitad como su vivienda y alquilando la otra mitad como vivienda independiente. El muro que divide ambas piezas se plantea de tal manera que pueda demolerse por tramos para poder ampliar y reducir las superficies de una y otra parte. La estructura preexistente modula los tramos de manera que se pueda distribuir el espacio en dos viviendas con un patio cada una (tal y como se encuentra en este momento); en una vivienda de mayor tamaño con un patio grande y un estudio con baño abierto a la calle; en una vivienda de más superficie con dos baños y un pequeño local comercial o finalmente en una única vivienda. Este proceso podría revertirse gradualmente si las necesidades económicas de los habitantes volvieran a requerir un ingreso adicional durante un tiempo alquilando parte del espacio. El proyecto ocupa un local en planta baja, que anteriormente dio cobijo a diferentes usos de tipo industrial, comercial o deportivo, cuya memoria se recupera en el uso de materiales como un muro alicatado amarillo propio de un vestuario de gimnasio o del uso de materiales y tratamientos cementosos en suelos y paramentos verticales recogiendo un aspecto crudo, inacabado y que refleje la condición de temporalidad de los elementos que están pensados para ser demolidos, como el muro medianero. Los patios de ambas piezas ocupan el espacio que anteriormente fue una pequeña nave industrial de cubierta a dos aguas, cuya estructura portante se ha mantenido.


El proyecto de cocinas, desarrollado junto con CUBRO, equipo especializado en el desarrollo de cocinas ad-hoc a partir de estructuras estandarizadas de IKEA, trata de romper la escala de la cocina, mediante a una estructura de suelo a techo que pasa de ser cocina a un elemento de almacenaje.


Créditos de proyecto


Arquitectura: BURR Studio (antes Taller de Casquería)


Construcción: Proingenia proyectos


Cocinas: BURR + CUBRO Design


Fotografía: Maru Serrano, Jose Hevia

32 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    MG08 is an architectural intervention to generate a flexible dwelling, capable of being subdivided into different units, depending on the needs of its tenants. For many people, building their own house is the most significant personal investment they will ever make. In fact, it is one of the most stressful periods in an average person’s life. Due to this situation, many people turn to conservative housing models, appealing to the closest references they have, which is usually the...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users