Scuola Grande della Misericordia

A project by Arch. Alberto Torsello / Un progetto a cura dell’Arch. Alberto Torsello. Venice / Italy / 2016

2
2 Love 213 Visits Published

In 2016, the complete restoration of the magnificent Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia in Venice was completed, a project by Arch. Alberto Torsello.


The restoration work as a whole was not only configured as a technical virtuosity, but also symbolically as a way to recover and re-value the past by bringing it into the contemporary context through innovative tools that we could define as technological.


La Serenissima is today an open-air museum that attracts tourists from all over: we are talking about an artistic project that involved the Planium reality in the Veneto main city, specialized in paving and covering interior and exterior surfaces with metal.


This jewel of Venetian architecture, a priceless heritage of art and a sumptuous palace, was the setting for the installation of one of Planium's most innovative flooring systems, PL01 Invisible. The finish chosen for the floor was Calamine, in large-format tiles (1,200 x 1,200 mm) and completely dry laid, thanks to the system's patented hooks. The shades of this metal - which is obtained from a hot oxidation of the steel - range from gray to light blue, from shades of blue to petrol and magenta.


Particular was then the long-term outcome arrived from a chromatic point of view and already announced by the brand: the surface oxidation was accelerated by the lagoon climate, making these tones warmer and coppery than initially, or placed in a less in contact with oxygen, they tend to have a darker buoyancy. This is interesting from a design point of view as it makes the flooring unique in its own way even among the same Calamine projects made by Planium. This material in the time span in which the construction site took place has therefore matured in such a way as to be the historical memory of the construction site itself.


In this case, its use was purposely designed in accordance and aesthetic harmony with the place in charge which is not a Church as its name might suggest, but a building for the lay Confraternity (at the time called "School") of the Battuti, active from the late Middle Ages (1308) to the late modern age (1806).


The final scenic result has its architectural continuity with Venice, the historic "Gateway to the East", and with its graphic, literary and visual representations typical of the culture of the twentieth century and still very much alive in cultural terms (Thomas Mann, Hugo Pratt, James Bond, Luchino Visconti etc.)


In the first month of opening to the public, after the end of the restoration, as many as 21,000 people visited the halls of the building, walking on the Calamine flooring. On the occasion of the 15th International Architecture Exhibition of the Venice Biennale, the building welcomed "Designing The Complexity - Materials Colors Textures" by the architect Marco Piva (May 27/June 20, 2016) with a theme focused on aesthetic and functional research at the basis of the design of contemporary design.


In the School's restoration project, Arch. Torsello predicted that "the floor should be primarily the frame of all that is the historical stratification of the building". The targeted choice was therefore perfectly in scale with the history and aesthetics of Mercy and respectful of Sansovino's form. The metal plates have given an industrial look to the floor which, with a thickness of 4 mm, is non-deformable, therefore also suitable for the vast passage of the public and for the intended use of the historic building.


Photos by Alessandra Chemollo and Luca Casonato


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nel 2016 si è concluso il restauro integrale della magnifica Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia di Venezia, un progetto a cura dell’Arch. Alberto Torsello.


L’opera di restauro nel suo insieme non si è configurata soltanto come un virtuosismo tecnico, ma anche simbolicamente come un modo per recuperare e riavvalorare il passato portandolo nel contesto contemporaneo attraverso strumenti innovativi e che potremmo definire tecnologici.


La Serenissima è oggi un museo a cielo aperto che attrae turisti da ogni dove: parliamo qui di un progetto artistico che ha coinvolto la realtà Planium nel capoluogo veneto, specializzata nel pavimentare e rivestire superfici di interni ed esterni con il metallo.


Questo gioiello dell’architettura veneziana, patrimonio inestimabile d'arte e sontuoso palazzo, è stato uno scenario di posa di uno fra i sistemi di pavimentazione più innovativi di Planium, PL01 Invisible. La finitura scelta per il pavimento è stata la Calamina, in piastrelle di grande formato (1.200 x 1.200 mm) è stata posata totalmente a secco, grazie agli agganci brevettati del sistema. Le sfumature di questo metallo - che si ottiene da un'ossidazione a caldo dell'Acciaio - vanno dal grigio all’azzurro, dai toni del blu fino al petrolio e al magenta.


Particolare è stato poi l’esito sul lungo termine arrivato da un punto di vista cromatico e già annunciato dal brand: l’ossidazione superficiale è stata accelerata dal clima lagunare, rendendo più caldi e ramati questi toni che inizialmente, o posati in un contesto meno a contatto con l’ossigeno, tendono ad avere un assetto più scuro. Ciò è interessante da un punto di vista progettuale in quanto rende la pavimentazione a suo modo unica anche tra gli stessi progetti in Calamina realizzati da Planium. Questo materiale nell’arco di tempo in cui si è svolto il cantiere è quindi maturato in modo tale da essere la memoria storica del cantiere stesso.


In questo caso il suo utilizzo è stato appositamente pensato in concordanza e armonia estetica con il luogo preposto che non è una Chiesa come il suo nome potrebbe far pensare, ma un edificio per la Confraternita laica (al tempo chiamata appunto “Scuola”) dei Battuti, attivo dal basso Medioevo (1308) fino alla tarda età moderna (1806).


Il risultato scenico finale ha una sua continuità architettonica con Venezia, storica “Porta d’Oriente”, e con le sue rappresentazioni grafiche, letterarie e visuali tipiche della cultura del Novecento e tutt’oggi vivissime in termini culturali (Thomas Mann, Hugo Pratt, James Bond, Luchino Visconti etc.)


Nel primo mese di apertura al pubblico, dopo la fine del restauro, ben 21mila persone hanno visitato i saloni del palazzo, camminando sulla pavimentazione in Calamina. Il palazzo ha poi accolto in occasione della 15esima Mostra Internazionale di Architettura della Biennale di Venezia “Designing The Complexity - Materials Colors Textures" a cura dell’Arch. Marco Piva (27 maggio/20 Giugno 2016) con tema incentrato sulla ricerca estetica e funzionale alla base della progettazione del design contemporaneo.


Nel progetto di restauro della Scuola l'Arch. Torsello ha previsto che “Il pavimento dovesse essere in primo luogo cornice di tutto ciò che è la stratificazione storica del Palazzo”. La scelta mirata è risultata quindi perfettamente in scala con la storia e l’estetica della Misericordia e rispettosa del modulo del Sansovino. Le piastre in metallo hanno conferito un aspetto industriale al pavimento il quale con uno spessore di 4 mm risulta indeformabile, adatto quindi anche al vasto passaggio di pubblico e alla destinazione d’uso dello storico edificio.


Fotografie di Alessandra Chemollo e Luca Casonato

2 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In 2016, the complete restoration of the magnificent Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia in Venice was completed, a project by Arch. Alberto Torsello. The restoration work as a whole was not only configured as a technical virtuosity, but also symbolically as a way to recover and re-value the past by bringing it into the contemporary context through innovative tools that we could define as technological. La Serenissima is today an open-air museum that attracts tourists from all...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Restoration of old town centres / Multi-purpose Cultural Centres / Museums / Pavilions / Exhibition Design / Interior Design / Custom Furniture / Art Galleries / Exhibitions /Installations / Monuments / Metropolitan area planning / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Restoration of Works of Art / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users