Banca Ersel | Atelier(s) Alfonso Femia / AF517

Milan / Italy / 2022

24
24 Love 2,828 Visits Published

In the 1930s, Milan was a city of water: the Navigli, the Lambro and the Ticino traced the guidelines of public life, defined the places of aggregation and the routes.
The year 1930 marks a border date: many streams were buried in that year.
Gradually, the urban water became a memory and, what little remained, is in tourist folklore.


It is worth recalling the original identity of the ancient Mediolanum, in the middle of the plain, land between two rivers, Adda and Ticino, intersected by the Lambro, Olona and Seveso, because it is in this Milan city of water that was built, in 1928, the building destined to be headquarters of the General Electric Society of Adamello, active in Valle Camonica until the sixties of the last century, precisely in the production of hydroelectric energy.


At the time, Ulderico Tononi’s studio was commissioned to design its architecture. Agnoldomenico Pica and Pietro Cassinoni collaborated on the project. Pica’s hand reveals itself in the rigorous geometry that lightens a composition still based on classic rules.
The stone that covers the base of the building draws a landscape at eye level, typically Milanese for color and tactile perception.


The other elements develop in a harmonious and equally familiar formal balance: the tympanum that closes the window of the main floor with the overhanging balcony supported by columns and the entrance to the whole room.
The four figures on the facade, two female and two male, work of the sculptor Leone Lodi, contribute to the compositional narrative typical of the early twentieth century.


The building was taken over in 2018 by Ersel Spa, today one of the largest private banking groups in Italy specialising in wealth management and unique reality on the Italian scene since 1936 for its absolute independence, for the quality of the service, for the direct and personal relationship with the customer.


Winner, in 2018, of the invitation competition for the redevelopment of the building, Alfonso Femia elaborated the project, conducting a philological research, deepening the genesis of the building and its transformations over the decades.


Knowing how to interpret and return is the philosophy of Alfonso Femia and his Atelier(s): the new concept is respectful of the existing, without giving up a functional update, calibrated to the needs expressed by the client and the enhancement of the original compositional focus.
The definition of a flexible layout for the internal spatial organization, developed through the adoption of dry technology, was an element of reconciliation between historical pre-existence and contemporary objectives.


The project involved the entire building: four floors above ground and the basement, a new roof to make the top floor accessible, the grafting of a green area in the inner courtyard, the replacement of mechanical and water systems and the creation of a hall, a generous size that invites to the break, the aggregation and the sharing.


Careful restoration work was carried out on the facade of Via Caradosso and on the original portions. New high-performance wooden frames have been installed, adapted to the required standards requested for the energy efficiency of the casing.
The front towards the courtyard has been renewed and the facades redefined with a superfetation at roof height and additions for the vertical connection elements.


FIVE ACTIONS FOR A GENEROUS ARCHITECTURE


Architecture and generosity, the conceptual combination, the cornerstone of Atelier(s) Alfonso Femia, is expressed in the complex actualization of the building of Caradosso 16, through five specific actions that aim to harmonize the development of the maximum admissible surface with the formal and functional enhancement of important portions of the property.


The careful analysis of the historic rooms, of the attic and the basement has made it possible to carry out a functional redistribution program, balancing the autonomy of Ersel spaces and those for multitenant use, through the management of the entrances and internal flows, also providing for a future expansion of Ersel appurtenances.
The central courtyard, which was – and still is - in bad condition, despite being a front area for all offices, has been transformed into a green space, equipped with new plantings. This is one of the indicators of the design generosity of the intervention: a garden that is a real quality area for the offices, remodeled in different dimensions such as to bring light to the entire basement, making it completely usable.
The hall exits from the typical management logic of the entrance areas: it goes beyond the “primary tasks” of flow control and representation. The project envisaged, in fact, to “empty” and free the central space of the ground floor, creating a double height and a complete transparency between the street and the garden of the central courtyard.


The intention was to “disperse the surfaces” to build a different visual perception, expanding them into a rhythmic scan and attributing a heart that is intersection and generation, pause and decompression of the building. The Ersel lobby is a space that narrates spaces, empty of architecture with an uncoded narrative function, customizable on the intimacy of each individual.
The building has been upgraded for energy aspects, replacing existing closures and applying an inner coat. The reduction of the gross surface area (caused by the application of the coat) was calculated and the distribution of offices was reconfigured.
The main thread of the intervention was the congruence with the compositional legacy of Agnoldomenico Pica through the respectful interpretation of the formal cleanliness of the geometries and the redefinition of the front towards the courtyard, a design bridge between the twenties of the 20th century and the twenties of the 2000s, without solutions of continuity.


Alfonso Femia commented: “Our intervention on an architecture of the 1930s did not simply
have a goal of re-functionalization. The Milan of the twentieth century is characterized by variety and fragments, its buildings make up a dense urban landscape, but also unitary even in marked differences. To be respected and preserved.
For this reason, we worked particularly on the office floors and on the common areas, the internal hall and the external courtyard, trying to unravel a thread that accentuated the original characters, even in the necessary transformations, up to the metamorphosis of the front facing the garden. We integrated the green, raised the coverage discreetly, always emphasizing the character of Pica’s work. “


THE FRONT TOWARDS THE COURT


On the side towards the courtyard, the inner layer of the roof has been rectified, a design choice that has allowed the creation of an appropriate surface to make the attic floor accessible.
The integrated structure is made of steel with aluminium profiles that attach to the eaves surface. The courtyard/garden houses three additions, two for the stairs and one for the elevator, also made with aluminum profiles with the same formal composition of the new volume on the roof. The body of the elevator is made of clear glass.


New high-performance aluminium windows have also been installed on this front, replacing the existing ones.


THE INTERIOR


Through partitions and false ceilings in plasterboard, the layout of the five office floors has been redesigned.
Minimal were the interventions on the mezzanine floor, historical and identity space of the building, in which the staircase and the original liberty windows were preserved, in wrought iron by Giovanni Magnoni.


Entering on the left, in the redesigned hall, a metallic spiral staircase acts as a counterpoint to the volume of the transparent elevator with the same metallic coating.
Among the furnishing elements chosen by Ersel, Sparrow desks, Spider & Mary Jane tables and Ciuli Fruli lamps, a directional table in glass, steel and wood, designed by AF*Design (Alfonso Femia, Simonetta Cenci, Marco Corazza, Enrico Martino, Fabio Marchiori), with 7.27 The Moon Codex.


The furnishings of the kitchens and the two reception areas were made to measure, also to AF*Design design.


The General Electric Company, built in the city of water and passed through multiple changes of use, confirms its vocation as a credit institution, in contemporary Milan, center of international finance.


 


[IT]


Vincitore, nel 2018, del concorso a inviti per la riqualificazione dell’edificio, Alfonso Femia ha elaborato il progetto, conducendo una ricerca filologica, approfondendo la genesi dell’edificio e le sue trasformazioni nel corso dei decenni.


Conoscere per interpretare e restituire è la filosofia di Alfonso Femia e dei suoi Atelier(s): il nuovo concept è rispettoso dell’esistente, senza rinunciare a un’attualizzazione funzionale, calibrata sulle esigenze espresse dalla committenza e sulla valorizzazione dei focus compositivi originali.
La definizione di un layout flessibile per l’organizzazione spaziale interna, sviluppato attraverso l’adozione della tecnologia a secco, è stato elemento di conciliazione tra la pre-esistenza storica e gli obiettivi contemporanei.


Il progetto ha coinvolto tutto l’edificio: quattro piani fuori terra e quello interrato, una nuova copertura per rendere agibile anche l’ultimo piano, l’innesto di un’area a verde nel cortile interno, la sostituzione degli impianti meccanici e idrici e la creazione di una hall, dimensione generosa che invita alla pausa, all’aggregazione e alla condivisione.


Un attento intervento di restauro è stato effettuato sulla facciata di via Caradosso e sulle porzioni originali. Sono stati installati nuovi serramenti di legno ad alte prestazioni, adeguati ai requisiti richiesti per l’efficientamento energetico dell’involucro.
Il fronte verso corte è stato aggiornato e le facciate ridefinite con una superfetazione in quota copertura e addizioni per gli elementi di collegamento verticale.


CINQUE AZIONI PER UN’ARCHITETTURA GENEROSA


Architettura e generosità, il binomio concettuale, caposaldo degli Atelier(s) Alfonso Femia, si esplicita nella complessa attualizzazione dell’edificio di Caradosso 16, attraverso cinque azioni specifiche che mirano ad armonizzare lo sviluppo della massima superficie ammissibile con la valorizzazione formale e funzionale di importanti porzioni dell’immobile.


L’attenta analisi delle sale storiche, del sottotetto e del piano interrato ha consentito di realizzare un programma di ridistribuzione funzionale, bilanciando l’autonomia degli spazi Ersel e di quelli a destinazione multi-tenant, attraverso la gestione degli ingressi e dei flussi interni, prevedendo anche una futura espansione delle pertinenze Ersel.

La corte centrale, che era in pessimo stato, nonostante fosse – e ancora sia - un’area di affaccio per tutti gli uffici, è stata trasformata in uno spazio verde, attrezzato con nuove piantumazioni. È questo uno degli indicatori della generosità progettuale dell’intervento: un giardino che è una vera e propria zona qualitativa per gli uffici, rimodellata in quote differenti tali da portare luce a tutto il piano seminterrato, rendendolo completamente fruibile.

La hall esce dalle logiche di gestione tipiche delle aree di ingresso: travalica i “compiti primari” di controllo dei flussi e di rappresentanza. Il progetto ha previsto, infatti, di “svuotare” e liberare lo spazio centrale del piano terra, creando una doppia altezza e una completa trasparenza tra la strada e il giardino della corte centrale. L’intenzione è stata quella di “disperdere le superfici” per costruire una differente percezione visiva, espanderle in una scansione ritmica e attribuire un cuore che sia intersezione e generazione, pausa e decompressione dell’edificio. La hall di Ersel è uno spazio che racconta spazi, vuoto d’architettura con una funzione narrativa non codificata, personalizzabile sull’intimità di ogni individuo.


L’edificio è stato riqualificato per gli aspetti energetici, sostituendo le chiusure esistenti e applicando un cappotto interno. È stata calcolata la riduzione della superficie lorda (causata dall’applicazione del cappotto) e riconfigurata la distribuzione degli uffici.


Filo rosso dell’intervento è stato la congruenza con l’eredità compositiva di Agnoldomenico Pica attraverso l’interpretazione rispettosa della pulizia formale delle geometrie e la ridefinizione del fronte verso corte, ponte progettuale tra gli anni Venti del Novecento e gli anni Venti del Duemila, senza soluzioni di continuità.


 


IL FRONTE VERSO CORTE


Sul lato verso corte, è stata rettificata la falda interna della copertura, scelta progettuale che ha consentito la realizzazione di una superfetazione opportuna per rendere agibile il piano sottotetto. La struttura integrata è in acciaio con profili in alluminio che si agganciano al piano di gronda.
La corte/giardino accoglie tre addizioni, due per le scale e una per l’ascensore, anch’esse realizzate con profili di alluminio con la medesima composizione formale del nuovo volume in copertura.


Il corpo dell’ascensore è in vetro trasparente.
Anche su questo fronte sono stati installati, in sostituzione degli esistenti, nuovi serramenti in alluminio ad alta prestazione.


GLI INTERNI


Attraverso partizioni e controsoffitti in cartongesso è stato ridisegnato il layout dei cinque piani di uffici.
Minimi sono stati gli interventi al piano rialzato, spazio storico e identitario dell’edificio, nel quale sono stati conservati lo scalone e le vetrate liberty originali, in ferro battuto di Giovanni Magnoni. Entrando a sinistra, nella hall ridisegnata, una scala elicoidale metallica fa da contrappunto al volume dell’ascensore trasparente con eguale rivestimento metallico.


Tra gli elementi di arredo scelti da Ersel, le scrivanie Sparrow, i tavoli Spider & Mary Jane e le lampade Ciuli Fruli, un tavolo direzionale in vetro, acciaio e legno, disegnati da AF*Design (Alfonso Femia, Simonetta Cenci, Marco Corazza, Enrico Martino, Fabio Marchiori), con 7.27 The Moon Codex.
Gli arredi delle cucine e delle due reception sono stati realizzati su misura, anch’essi su disegno AF*Design.


La Società Generale Elettrica, costruita nella città d’acqua e passata attraverso molteplici cambi di destinazione d’uso, conferma la sua vocazione di istituto di credito, nella Milano contemporanea, centro della finanza internazionale.

24 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In the 1930s, Milan was a city of water: the Navigli, the Lambro and the Ticino traced the guidelines of public life, defined the places of aggregation and the routes. The year 1930 marks a border date: many streams were buried in that year. Gradually, the urban water became a memory and, what little remained, is in tourist folklore. It is worth recalling the original identity of the ancient Mediolanum, in the middle of the plain, land between two rivers, Adda and Ticino, intersected by the...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Banks / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users