Wildfarm Volterra | Studio Milani

Premio Architettura Toscana 2022 - Progetto selezionato Volterra / Italy / 2021

24
24 Love 1,383 Visits Published

A small, compact rural stone unit within an area suspended between woodlands and olive trees, with the taste of the sea on the horizon, is the backdrop to this restoration and extension project on the land of a small farm in the area surrounding Volterra.


The rocky outcrops and stones scattered over the hilly terrain inspired the concept of extending the small structure, as well as the material and technological approach used to construct the substructures of the underground levels.


In fact, the loose stones become the structure, clearly carving out the two newly-constructed prismatic monoliths, which are joined to the existing unit through transparent connectors in cor-ten steel and glass. The stones frame the height difference between the building and the space designated for parking at the lower levels in a play of chiaroscuro, reflecting a traditional usage in these regions.


The sharpness of the lines that define the composition is accompanied by the dramatic shadows generated in this open agricultural space bordered by woodland. The three buildings are encircled by a stone carpet that also guides guests to the deep, infinity swimming pool.


The travertine-clad metaphysical extensions, with roofs featuring internal steel gutters, face in two directions; one offers a view of the swimming pool while the other frames the olive grove. Each panorama is visible through a cor-ten steel bow window jutting outwards from the stone surface.


The garden is an additional protagonist in this material narrative that accompanies the passage between the various facets within the property, along the north-south axis, and defines a sinuous bank of river pebbles that house groups of rigid metal and travertine lines in the opposite direction.


The bank of pebbles and herbaceous plants, extending into a beach strewn with large rounded rocks beside the pool, comes alive from the end of winter to the end of summer with mid-height shrubs in varying longitudinal colours. The green and grey shades of the leaves also vary along with the blooms.


[IT]


Una piccola unità rurale compatta e in pietra, un luogo sospeso tra i boschi, olivi e il sapore del mare all’orizzonte, questo lo scenario dell’intervento di recupero e ampliamento a scopo ricettivo in una piccola azienda agricola del Volterrano.


Le rocce affioranti e sciolte nel terreno collinare hanno ispirato il concept dell’ampliamento del piccolo edificio oltre che l’approccio materico e tecnologico per la realizzazione dei piani di posa degli interrati.


Da un lato, infatti, la pietra sciolta si fa edificio, aggregandosi all’esistente con raccordi trasparenti in acciaio corten e vetro, in una scolpitura netta dei due monoliti prismatici di nuova costruzione; dall’altro recuperando un uso tipico di queste zone riveste il in un gioco di chiaroscuri il salto di quota tra l’edificio e lo spazio tecnico e destinato ai posteggi a quota inferiore.


La nettezza delle linee che definiscono la composizione, accompagnata dalle ombre drammatiche che si generano in questo spazio agricolo aperto tra i boschi, porta con sé un tappeto di pietra che circonda i tre edifici e contiene una piscina profonda e aperta sull’orizzonte.


Gli ampliamenti metafisici di travertino e coperture con gronda interna in acciaio si affacciano l’uno verso la piscina l’altro verso il campo di ulivi attraverso due bowindows in corten infissi nella superficie lapidea e sporgenti verso l’esterno.


Ulteriore protagonista di questo racconto materico è  il parco che accompagna il passaggio tra le varie giaciture all’interno della proprietà, lungo l’asse nord-sud e definisce una riva sinuosa di ciottoli di fiume su cui si aggregano linee nervose di metallo o travertino nella direzione opposta.


La riva di ciottoli ed erbacee che si allarga in una spiaggia disseminata di grosse rocce tondeggianti, al lato della piscina, si anima dalla fine dell’inverno alla fine dell’estate di cromine in sfumatura variabile longitudinalmente e di altezza media. Variano non solo le fioriture ma anche le tonalità di verdi e grigi delle foglie.

24 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A small, compact rural stone unit within an area suspended between woodlands and olive trees, with the taste of the sea on the horizon, is the backdrop to this restoration and extension project on the land of a small farm in the area surrounding Volterra. The rocky outcrops and stones scattered over the hilly terrain inspired the concept of extending the small structure, as well as the material and technological approach used to construct the substructures of the underground levels. In fact,...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users