sml. house | blsk.studio

energy-saving house Gliwice / Poland / 2021

0
0 Love 156 Visits Published

Introduction.
From the first conversations with customers sml. house was supposed to be pragmatism and care for the environment natural. Common sense in the selection of materials, keeping the functional program in check, zoning the rooms, a compact body and individual formal and technological solutions meet these original assumptions.
Shape.
By maintaining consistency in the functional system and rational formal decisions,
it was possible to reduce the demand for the total usable energy of the house to 40.79 kWh / m2 per year. From northern side all dark rooms have been located. Due to the need to maintain good parameters insulating partitions, on the north side there is only one additional window in the kitchen. From the southern side, there are rooms for longer stays: a living room, children's rooms, a bedroom and a study. They all have large, terrace sliding doors giving the possibility to exit from each room to a shared terrace.
The building was located in the vicinity of farmland, and on the southern side, further away
prospect, adjacent to the forest. In order to enjoy the beautiful landscape, we tried to reconcile ourselves introduction of large glazing on the south side with the overarching assumption of the house energy-saving. For this purpose, we used a deep section of the roofed terrace from the south, which is to protect the house from overheating during the summer heat. At the same time big glazing allows for heating the rooms with solar energy in winter, when the sun is relatively low above the horizon and the sun's rays fall through the glazing directly inside the house. We also decided to close the shorter sides of the terraces with walls so that the east-west winds blowing in the open space do not cool the glassed south facade. In the closing walls, it was possible to locate small utility cells.
Thanks to the use of the technology of prefabricated roof trusses on the south side and
in the north, it was possible to create deep arcades without the need for additional elements
supporting. Thanks to the roofing from the north, we were able to give up the farm building,
originally planned by investors as a free-standing shed in the garden. We reduced it to
a room hidden under a roof, stretching along the front facade. Thanks to this we freed the garden from unnecessary cubature disturbing the view of the fields and the forest. Thanks 
to use of a reversible heat pump and a heat recovery system, but used air,
flowing outside through the utility room, it warms it and provides an additional buffer
thermal from the north.


Materials.
When selecting building materials, we tried to put accents in the right places.
We focused on high-quality, healthy construction and building materials. We have reduced unnecessary elements and finishing materials to a minimum. In the construction of the house, mainly prefabricated technology was used. Bearing walls are made of prefabricated expanded clay aggregates. The roof truss was made of prefabricated, wooden trusses supported only on external load-bearing walls.12 cm thick recycled liquid polyurethane was used as a floor insulation layer when the main component is polystyrene waste. To improve heating efficiency
anhydrite floor was used as the finishing material, which is characterized by a high thermal conductivity. For the thermal insulation of the roof and attic, cellulose obtained from recycled paper was used. The same material was used as acoustic insulation in the partition walls.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Introduction.From the first conversations with customers sml. house was supposed to be pragmatism and care for the environment natural. Common sense in the selection of materials, keeping the functional program in check, zoning the rooms, a compact body and individual formal and technological solutions meet these original assumptions.Shape.By maintaining consistency in the functional system and rational formal decisions,it was possible to reduce the demand for the total usable energy of the...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Client private
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram