Dental Office in Athens | Evangelos Valtikos

Restoration of a Listed apartment in Athens city historic center Athens / Greece / 2021

1
1 Love 184 Visits Published

This unique dental clinic is located on the elevated ground floor of 170 sq.m. of a listed Mid-war building of 1930, in the historic center of Athens. Any interventions were made with absolute respect to the character and the history of the building. The main architectural concept was to create a familiar and calm environment for patients in order to ensure the smoothest possible spatial experience and to ensure maximum functionality of the medical practice.


The patient first enters a welcoming "living room" overlooking the verdant, tree-lined Street. The warm shades of copper give the rhythm to the notes of the interiors. In the doctor’s offices the deep dark blue ceiling and the presence of the circular luminaires help the patient relax without being visually disturbed by anything during the dental procedure. The modern statement dental chairs are framed by custom made luxury high-end design dental counters.


The elongated reception area with the characteristic curve and this round window of modern influence, as a gravitational point, allows the control and organization of the movement of both patients and doctors. On the contrary, the prismatic volume of the reception does not try to imitate the shapes but through contrast create a vital office. Behind the secretariat area and next to the waiting area is the meeting room with those pink art deco inspired armchairs.


The long narrow corridor leads to the patient’s WC and staff areas. It is paved with authentic concrete tiles while the vast hidden lighting with white glass on the ceiling gives the feeling that we walk in an open space under a light pergola.


The staff areas is dominated by the color palette of deep burgundy resulting from the respective concrete original tiles of the sterilization area. The white furniture and the countertops made of solid HPL intensify the feeling of "purity". The hidden LEDs at the base of the furniture gives a light sense of “swinging” but at the same time illuminates and highlights the floor tiles. The kitchen area is located at the western end of the apartment and comes to revive the kitchen of the old neoclassical mansion in the same place.


Careful and sustainable design choices help to translate the necessary functionality through the architectural concept into creative expression and thus to satisfy all conditions harmoniously.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This unique dental clinic is located on the elevated ground floor of 170 sq.m. of a listed Mid-war building of 1930, in the historic center of Athens. Any interventions were made with absolute respect to the character and the history of the building. The main architectural concept was to create a familiar and calm environment for patients in order to ensure the smoothest possible spatial experience and to ensure maximum functionality of the medical practice. The patient first enters a...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Client Odontomorphosis
    • Contractor Qubic Creative Works
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Offices/studios / Hospitals, private clinics / Interior Design / Lighting Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Furniture design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users