Gallerie D'Italia Torino - The courtyard

The renovation of palazzo Turinetti and its courtyard by AMDL Circle Italy / 2022

1
1 Love 203 Visits Published

Text from AMDL Circle on Archilovers.


The architectural project revalues all of the existing banking facilities linked to banking – conference halls, archive rooms, bank vaults – into spaces designed for exhibitions and cultural activities.


The museum entrance will be located in the courtyard of the existing bank headquarters. The visitors will access the museum through an extra-large staircase, carved into the current courtyard. The staircase will let natural light filter to the reception and entrance hall, which is also lit up by a skylight. The vaulted gallery under Piazza San Carlo arches will also be designated to exhibitions. In addition to the gallery space, there will be an area dedicated to learning and to restoration work, combining two additional aspects of man and art relationship. From the Courtyard, visitors will access to the Innovation Centre, a space dedicated to research on innovation.



[IT]


Il progetto architettonico trasforma gli spazi legati all’attività bancaria- sale conferenze, archivi, caveau- in spazi destinati ad attività espositive e culturali. In un ricco panorama culturale come quello torinese dove la cultura svetta come nella Mole Antonelliana, AMDL CIRCLE ha progettato uno spazio culturale ipogeo.


L’ingresso alle nuove Gallerie d'Italia – Piazza San Carlo avverrà dall'attuale accesso al cortile interno della sede della Banca. Agli spazi museali si accederà tramite un’enorme scalinata, ritagliata nell’attuale cortile, che porterà luce naturale alla prima sala dedicata alla hall di ingresso con reception, ulteriormente illuminata da luce zenitale tramite un’apertura a soffitto. La galleria voltata sotto il porticato di Piazza San Carlo si aggiunge agli altri ambienti museali. Il progetto affianca al percorso espositivo aree dedicate alla didattica e un laboratorio di restauro, dove si assisterà alla cura e alla conservazione delle opere, racchiudendo cosi un altro aspetto della relazione dell’uomo con l’arte. Dal cortile si accederà all’Innovation Center, uno spazio dedicato alla ricerca sul tema dell’innovazione.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Text from AMDL Circle on Archilovers. The architectural project revalues all of the existing banking facilities linked to banking – conference halls, archive rooms, bank vaults – into spaces designed for exhibitions and cultural activities. The museum entrance will be located in the courtyard of the existing bank headquarters. The visitors will access the museum through an extra-large staircase, carved into the current courtyard. The staircase will let natural light...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2021
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Museums / Associations/Foundations / Interior Design / Custom Furniture / Art Galleries / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Restoration of Works of Art / Restoration of façades / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users