El Garaje | NOMOS arquitectos

Madrid / Spain / 2021

19
19 Love 3,403 Visits Published

El Garaje is a car repair shop transformed into a living space, surrounded by a parking ramp all along its perimeter. The apartment spans between the street and the courtyard.


In place of the old garage door, there is now a galvanized door in a blue frame and glass bricks. Two additional openings are inserted in the brick facade for additional light and ventilation. From the street, this palette of materials indicates what will happen on the inside. Contemplated from the interior, the façade frames partial fragments of the urban context and regulates the degrees of intimacy required between the house and the street.


The threshold space works as an anteroom to the kitchen and offers a multipurpose area: it can double its surface during the day while at night a large sliding door closes off the children's room.


The new home is designed as a connected collection of rooms: it has no corridor but relies on two central spaces housing the kitchen and the dining room, acting as the heart of the house.


Equipped walls, that contain installations, and storage space, define the sequence of rooms and frame the diagonal views between them. The walls are built from standard concrete blocks with ceramic tiles at the corners which ensure the blocks are never cut. The corner ornamental detail results from an economy of means which then works as a fixing point for the electrical installation. The proportion of the spaces is directly related to the concrete blocks’ sizes.


The house is an experiment of the possibilities of organizing a contemporary typology based on an additive system of rooms of similar proportions, where function does not dominate the design. 


--


FRANÇAIS


El Garaje est un atelier de réparation automobile transformé en espace de vie, entouré d'une rampe de stationnement sur tout son périmètre. L'appartement s'étend entre la rue et la cour.


La porte basculante de l'ancien garage est remplacée par une surface sensible au passage de la lumière. Une façade en blocs de béton préfabriqués blancs, briques de verre et acier anticipe les stratégies de choix pour la palette de matériaux à l'intérieur. Deux ouvertures supplémentaires sont introduites dans l'ancienne façade en briques pour apporter plus d’air et de lumière. Vu de l'intérieur, le mur de lumière encadre des fragments partiels du contexte urbain et régule les degrés d'intimité requis entre la maison et la rue. Un espace de seuil, qui définit la transition entre la rue et la maison, sert d'antichambre à la cuisine et constitue une zone polyvalente: la surface peut être doublée pendant la journée grâce à une grande porte coulissante qui ferme la chambre des enfants la nuit.


La nouvelle résidence est conçue comme une collection de chambres connectées: étant dépourvue de couloir, elle tourne autour de son centre qui accueille la cuisine et la salle à manger, le cœur de la maison.


Une série de murs parallèles équipés définit la séquence des pièces et encadre les vues diagonales entre elles. Les murs sont construits avec des blocs de béton préfabriqués blancs qui sont recouverts aux angles par des carreaux de céramique, afin d'éviter les coupes des blocs. Le détail ornemental de l'angle résulte d'une économie de moyens, qui sert ensuite de point de fixation pour l'installation électrique. La proportion des espaces est directement liée aux dimensions des blocs de béton.


Cette habitation est une expérience sur les possibilités d'organiser un espace domestique contemporain basé sur un système additif de pièces de proportions similaires, où le programme n'est pas autorisé à dominer la conception.


--


ESPAÑOL


El Garaje es un taller mecánico, rodeado por una rampa de aparcamiento en todo su perímetro, transformado en una vivienda, que se extiende entre la calle y el patio.


La puerta basculante del antiguo garaje se sustituye por un cerramiento sensible al paso de la luz. Una superficie de bloques de hormigón blanco, pavés y acero, anticipa las soluciones constructivas del interior de la vivienda. El resto de la fachada existente se recorta puntualmente para acoger dos aberturas adicionales. Desde el interior, la fachada enmarca fragmentos parciales del contexto urbano y regula los grados de intimidad necesarios entre la vivienda y la calle. Se construye así un umbral que sirve de antesala de la cocina y ofrece un espacio polivalente capaz de duplicar su superficie durante el día mientras que por la noche una gran puerta corredera cierra la habitación de los niños.


La nueva vivienda está concebida como una colección de estancias conectadas. Sin pasillos, la vivienda se organiza en torno a dos espacios centrales: la cocina y el comedor.


Una serie de muros paralelos define la secuencia de estancias y enmarca las vistas diagonales entre ellas. Los muros están construidos con bloques prefabricados de hormigón blanco que se traban en las esquinas con piezas de barro, para evitar cortes en los bloques. Esta solución constructiva, resultado de una economía de medios, sirve también como punto de fijación para la instalación eléctrica. La proporción de los espacios está directamente relacionada con las dimensiones de los bloques de hormigón.


El Garaje es un espacio doméstico contemporáneo construido en base a un sistema aditivo de estancias de proporciones similares, en el que no se permite que el programa domine el diseño.

19 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    El Garaje is a car repair shop transformed into a living space, surrounded by a parking ramp all along its perimeter. The apartment spans between the street and the courtyard. In place of the old garage door, there is now a galvanized door in a blue frame and glass bricks. Two additional openings are inserted in the brick facade for additional light and ventilation. From the street, this palette of materials indicates what will happen on the inside. Contemplated from the interior, the...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users