El Aguacate | Práctica Arquitectura

Monterrey / Mexico / 2021

21
21 Love 1,540 Visits Published

Under the zenithal light that enters through the roof of the 4.5 meter high central space of the house, its inhabitants can enjoy the surrounding landscape through the large windows that end in two of its perimeter patios and a large terrace that extends into the terrain by means of vegetated platforms. The rooms and services located in three cells that are articulated around the central space replicate the visual experience of closeness to the environment and distant views while maintaining a compact footprint of the building and a discreet presence on the site.


"El Aguacate" seeks to be the interface between its inhabitants and the place in which it is deployed; a welcoming space for rest and coexistence whose composition made up of interconnected courtyards and volumes allows the free flow of wind, natural light and circulations.


From an initial scheme of concentric squares, the design of the house develops by defining a geometric, programmatic and structural order that was later subverted to increase the size of the terrace and thus improve its comfort. All the elements work. The public and private spaces around the living room and central dining room support the large roof with its gray block walls protected by a rustic polished finish. The sobriety and solidity of the exterior together with the landscape design in apparent stone accentuate the stony and monolithic appearance of the house, dialoguing through color and textures with the intense green color of the garden and the extensive character of the site.


To the extent that the differences between the experience of "city" and "country" are blurred by means of transportation and the operational flexibility provided by digital connectivity, we felt it was important to rethink the idea of a weekend house from the environmental, social, economic and aesthetic commitment to provide only what is necessary. We seek to show that the good approach and execution of an idea, regardless of the scale and budget, allows us to say a lot with little.


*


Bajo la luz cenital que ingresa por la techumbre del espacio central de 4.5 metros de altura de la Casa “el Aguacate”, sus habitantes pueden disfrutar del paisaje circundante a través de los ventanales que rematan en dos de sus patios perimetrales y una gran terraza que se extiende en el terreno por medio de plataformas vegetadas. Las habitaciones y servicios ubicadas en tres células que se articulan alrededor del espacio central replican la experiencia visual de cercanía con el entorno y las vistas lejanas manteniendo una huella compacta del edificio y una presencia discreta en el sitio.


“El Aguacate” busca ser la interfaz entre sus habitantes y el lugar en el cual se desplanta; un espacio acogedor de descanso y convivencia cuya composición conformada por patios y volúmenes interconectados permite el libre flujo del viento, la luz natural y las circulaciones.


A partir de un esquema inicial de cuadrados concéntricos, el diseño de la casa se desarrolla definiendo un orden geométrico, programático y estructural que fue después subvertido para incrementar el tamaño de la terraza y mejorar con ello su comodidad. Todos los elementos trabajan. Los espacios públicos y privados que se adosan alrededor de la sala y comedor central, sostienen la gran techumbre con sus muros de block gris protegidos con un acabado rústico de afine pulido. La sobriedad y solidez exterior junto con el diseño de paisaje en piedra aparente acentúan la apariencia pétrea y monolítica de la casa, dialogando por medio del color y las texturas con el intenso color verde del jardín y el extenso carácter del sitio.


En la medida en que las diferencias entre la experiencia de “ciudad” y “campo” se desdibujan por los medios de transporte y la flexibilidad operativa que provee la conectividad digital, nos pareció importante repensar la idea de una casa de fin de semana desde el compromiso ambiental, social, económico y estético de proveer solo lo necesario. Buscamos manifestar que el buen planteamiento y ejecución de una idea, independientemente de la escala y presupuesto permite decir mucho con poco.

21 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Under the zenithal light that enters through the roof of the 4.5 meter high central space of the house, its inhabitants can enjoy the surrounding landscape through the large windows that end in two of its perimeter patios and a large terrace that extends into the terrain by means of vegetated platforms. The rooms and services located in three cells that are articulated around the central space replicate the visual experience of closeness to the environment and distant views while maintaining a...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users