Grases Corner Apartment | Arantxa Manrique Arquitectes

Barcelona / Spain / 2019

9
9 Love 837 Visits Published

It’s the rehabilitation of a 105m2 corner apartment in a residential building from the early twentieth century in a place in the Poble Sec neighborhood in Barcelona. This popular neighborhood, with a privileged location at the foot of the Montjuïc mountain and near the city center, has experienced a gastronomic and cultural opening in recent years.


The apartment, on the corner, is fully open to the outside, with the intention of making the most of the natural light and the afternoon sun that enters from the Plaza. It is conceived as an open, adaptable and flexible space over time. For this, the project begins with the fusion of the pre-existing, using part of the existing partition and completing it to divide the space into five rooms of similar size. The spatial strategy consists of the creation of new interconnections of the pieces and the creation of new visuals between them. The circulations of the house are carried out generously from the center of the existing partition in some cases and at the end of the facade in others, creating a new sequential route.


Austere and honest materials are used emphasizing the original elements that give each piece uniqueness and root it to the place. The hydraulic floor is recovered throughout the space, in two of the rooms the ceramic vault ceiling and metal joist are discovered and in others, the old paintings on the walls are recovered.


  


Credits


Lead Architects: Arantxa Manrique


Photography: Adrià Goula


Other participants
Estructure engineer: Carmela Torró


Contractor: Andrews & Lansbury SA


Collaborators: Sara Serrano


 


Brands


Kitchen ceramique: Aleluia Cerâmicas


Bathroom ceramique: Ditail Bcn


Taps: BRUMA


Sinks: Bathco


Wooden doors: Fusters Cordoba S.L.


[CAT]


Es tracta de la rehabilitació d’un apartament en cantonada de 105m2 en un edifici de vivendes d’inicis del s.XX a la Plaça Santa Madrona del barri de Poble Sec a Barcelona.


Poble Sec és un barri popular, amb ubicació privilegiada als peus de la muntanya de Montjuïc i aprop del centre de la ciutat que ha viscut en els últims anys una gran transformació i obertura gastronòmica i cultural.


La vivenda en cantonada la plantegem totalment oberta cap a l’exterior, aprofitant al màxim la llum natural i el sol de tarda que entra des de la plaça.


La concebem com a una vivenda oberta, adaptable i flexible al llarg del temps. Per fer-ho possible, fusionem el projecte amb les preexistències utilitzant part dels envans existents i completant-los per dividir l’espai en cinc estances de mida similar.


L’estratègia espaial consisteix en la creació de noves interconnexions i noves visuals entre les peces. Les circulacions de la vivenda es realitzen de manera generosa o bé, des del centre del envans existents, o des de l’extrem de la façana, creant un nou recorregut seqüencial.


Utilitzem materials austers i honests emfatitzant els elements originals que li donen singularitat a cada peça i l’arrelen al lloc. Recuperem el terra hidràulic en tot l’espai i en algunes estances descubrim el sostre de volta ceràmica i bigueta metàl.lica i en d’altres, recuperem les antigues pintures de les parets.


 

9 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    It’s the rehabilitation of a 105m2 corner apartment in a residential building from the early twentieth century in a place in the Poble Sec neighborhood in Barcelona. This popular neighborhood, with a privileged location at the foot of the Montjuïc mountain and near the city center, has experienced a gastronomic and cultural opening in recent years. The apartment, on the corner, is fully open to the outside, with the intention of making the most of the natural light and the afternoon...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users