Artchimboldi Menorca

Sant Lluís / Spain / 2020

99
99 Love 9,849 Visits Published

Introduction


With more than fifteen years of experience in the city of Barcelona, Artchimboldi has managed to change the concept of collective or company space, a new way of working more efficiently, in an inspiring environment that favors creativity and well-being. Its two spaces in Barcelona are characterized by their warmth and attention to detail, which improve relationships and coexistence. Anna Truyol, the founder of Artchimboldi and promoter of the project, explains that "after fifteen years of hosting companies of all kinds in the Artchimboldi spaces, I have witnessed the evolution of the business world, from a rigid and hierarchical structure to more transversal systems whose managers are closer and promote values and team spirit".


Artchimboldi wants to go one step further in the creation of collective spaces, so it moves its concept to Menorca with a space that combines work and coexistence. With the same values -functionality, simplicity, beauty, and creativity-, the new Menorcan space is a retreat for companies, close to nature, designed to live together in harmony.


In addition to family ties with the island, Anna Truyol, the founder of Artchimboldi and promoter of the project, explains that "Menorca retains its authenticity, has a very close and accessible nature, and brings a very different rhythm to the city".


The captivating work of Menorcan architect Emma Martí convinced Anna Truyol to design together this new space, inspired by the new company values and Anna's personal experience as a creator of unique universes and group coach. The choice of the building was also crucial: the first girls' school in Sant Lluís, a small village in the southeast of the island. It was a listed building, built in 1900, but completely abandoned.


Intervention


Anna Truyol and Emma Martí's goal was a minimal, non-invasive intervention that would preserve the history, experiences, and soul of the space. In one example, the marés (local stone) walls, full of imperfections, were left in their original state and painted white to preserve the texture of the wall. "In this way, they continue to have life," they explain.


To achieve diaphanous spaces, defined by the character of their materials and especially by their volumes, all the elements that were not typical of the original building were eliminated. This first intervention resulted in two open spaces, distributed over two floors, very spacious and bright, allowing the introduction of the essential elements for the new use. The purpose of the intervention was to obtain warm, welcoming work spaces that invite sharing and encourage creativity and open-mindedness.


The first floor was designed as a living space and kitchen with access to an outdoor patio. The interior features custom-designed kitchen furniture in lacquered wood and a combination of tables of different formats, designed by Artchimboldi, which together create an extensive surface for meals, meetings and work areas. A 4x4 meter slate, designed by the project managers and custom-made, is a nod to the building's past and is a characteristic feature of Artchimboldi, an unexpected piece that awakens illusion, participation, and creativity. An antique bookcase welcomes you inside, and a sitting area with poufs allows you to create a cozy space for relaxation and reading. Once outside, the patio has a swimming pool designed by Emma Martí and covered with off-white microcement.


All installations are concentrated in the kitchen and bathrooms area, from the first floor to the roof floor. The appearance of the reinforcements in the first floor ceiling with Fink beams was a decision taken during the construction work, once the partition walls were removed.


The ceilings have been maintained, resulting in spaces up to six meters high, with wooden beams and slats and quarter-timber beams. This height is emphasized by the intervention of several objects: a large ceiling lamp or the chimney flue pipe that rises to four meters. On the first floor, a polished concrete floor was chosen, which did not seek a perfect finish.


The upper floor is designed as a rest area. At the beginning of the project, many rooms with bathroom sink were planned, but it was still a conventional intervention. Based on Artchimboldi's creative philosophy, eight sleeping cubes made of Flanders pine, two doubles and six singles, dressed with organic cotton and wool futons, linen sheets and curtains. A ladder allows access to the roof of the cubes, where it is also possible to sleep. A space under the bed allows storing suitcases, shoes and personal belongings. This storage space, together with a custom-made bookshelf designed by Anna Truyol, simplifies and makes the use of the furniture more flexible. On the second floor, the different existing flooring that outline the different rooms of the original building were preserved.


The roof was completely rehabilitated, waterproofing it, insulating it thermally and generating light inputs to the second floor.


On the one hand, the project is based on recovering and enhancing the original character of the building (maintaining the textures of enclosures, floors, ceilings, façade holes, carpentry... especially the blue glass of one of the rose windows); and on the other hand, on making a totally differentiated intervention, using pine wood as the new texture of the project.


Artchimboldi Menorca aims to create an oasis from which company managers can get away from the day to day and reconnect with the purpose of the company, its values and the personal growth of its employees. "In designing Artchimboldi Menorca I wanted to transfer everything I have been able to observe and witness from my experience of welcoming all kinds of companies to the spaces in Barcelona. The business world has evolved a lot, fortunately towards friendlier organisations with closer leaders who promote values, business culture and team spirit. In this sense, Artchimboldi Menorca is also a space that offers another step forward in this new business culture, providing beauty, functionality, and creativity in a natural and human setting as special and unique as the Menorcan one", explains Anna Truyol.



Location: Sant Lluís, Menorca


Authors: Anna Truyol from Artchimboldi and Emma Martí Arquitectura


Technical architecture: Manel Alzina Sintes


Developer: Artchimboldi www.artchimboldi.com


Construction company: Construcciones Virfin SL


Carpentry: Biniarroca SL


Project completion date: June 2020


Built area: 230 m2


Collaborators: Cristina Pons (North Agent)


Photography:
Pol Viladoms
www.polviladoms.com / Instagram @polviladoms


[ES]


Introducción


Con más de quince años de experiencia en la ciudad de Barcelona, Artchimboldi ha conseguido cambiar el concepto de espacio colectivo o de empresa, una nueva forma de trabajar de manera más eficiente, en un entorno inspirador que favorece la creatividad y el bienestar. Sus dos espacios en la Ciudad Condal se caracterizan por su calidez y atención al detalle, que mejoran las relaciones y la convivencia. Anna Truyol, la fundadora de Artchimboldi y promotora del proyecto, explica que “tras quince años acogiendo a empresas de todo tipo en los espacios Artchimboldi, he sido testigo de la evolución del mundo empresarial, desde una estructura rígida y jerárquica a sistemas más transversales cuyos responsables son más cercanos y potencian los valores y el espíritu de equipo”.


Ahora Artchimboldi quiere ofrecer un paso más en la creación de espacios colectivos, por eso traslada su concepto a Menorca con un espacio que conjuga el trabajo y la convivencia. Con los mismos valores –funcionalidad, sencillez, belleza y creatividad-, el nuevo espacio menorquín es un retiro para empresas, cerca de la naturaleza, diseñado para convivir en armonía.


Además de los vínculos familiares con la isla, Anna Truyol, la fundadora de Artchimboldi y promotora del proyecto, explica que “Menorca conserva su autenticidad, cuenta con una naturaleza muy próxima y accesible, y aporta un ritmo muy diferente al de la ciudad”.


La cautivadora obra de la arquitecta menorquina, Emma Martí, convenció a Anna Truyol para diseñar juntas este nuevo espacio creativo inspirado en los nuevos valores de empresa y en su experiencia personal como creadora de universos singulares y coach grupal. La elección del edificio también fue crucial: la primera escuela de niñas de Sant Lluís, un pequeño pueblo situado al sudeste de la isla. Se trataba de un edificio catalogado, construido en 1900, pero completamente abandonado.


Intervención


El objetivo de Anna Truyol y Emma Martí fue el de una intervención mínima, no invasiva, que permitiera conservar la historia, las vivencias y el alma del espacio. En un ejemplo, las paredes de marés, llenas de imperfecciones, se dejaron en su estado original y se pintaron de blanco para conservar la textura del muro. “De este modo continúan teniendo vida”, explican.


Para poder conseguir unos espacios diáfanos, definidos por el carácter de sus materiales y especialmente por sus volúmenes, se eliminaron todos los elementos que no eran propios del edificio original. Esta primera intervención dio como resultado dos espacios diáfanos, distribuidos en dos plantas, muy amplios y luminosos que permiten introducir los elementos esenciales para el nuevo uso. La finalidad de la intervención ha sido la de obtener espacios de trabajo cálidos, acogedores, que inviten a compartir y que incentiven a la creatividad y la apertura de mente.


La planta baja se planteó como espacio de estar y cocina con salida a un patio exterior. El interior cuenta con mobiliario de cocina proyectado a medida en madera lacada y una combinación de mesas de diferentes formatos, diseño de Artchimboldi, que unidas crean una superficie extensa para comidas, reuniones y zonas de trabajo. Una pizarra de 4x4 metros diseñada por las responsables del proyecto y fabricada a medida, es un guiño al pasado del edificio y es un rasgo característico de Artchimboldi, una pieza inesperada que despierta ilusión, participación y creatividad. Una estantería de anticuario da la bienvenida al interior, y una zona de estar con pufs permite crear un acogedor espacio de relajación y lectura. Una vez en el exterior, el patio cuenta con una piscina de obra diseñada por Emma Martí y revestida con microcemento color blanco roto.


Todas las instalaciones están concentradas en la zona de cocina y baños, desde la planta baja hasta la planta cubierta. La aparición de los refuerzos en el techo de la planta baja con vigas Fink fue una decisión tomada durante la obra, una vez se suprimieron los tabiques.


Se han mantenido los techos, resultando espacios de hasta seis metros de altura, de vigas y listones de madera y entrevigado de cuartos de marés. Esta altura se enfatiza con intervenciones de varios objetos: una gran lámpara de techo o el tubo de evacuación de humos de la chimenea que sube hasta cuatro metros. En la planta baja, se optó por un pavimento de hormigón pulido, que no buscaba un acabado perfecto.


La planta superior está proyectada como un espacio de descanso. Al inicio del proyecto se plantearon varias habitaciones con lavabo, pero no dejaba de ser una intervención convencional. Basándose en la filosofía creativa de Artchimboldi, se optó para desarrollar ocho cubos-dormitorio fabricados con pino de Flandes, dos dobles y seis individuales, vestidos con futones de algodón y lana ecológica, sábanas y cortina de lino. Una escalera permite acceder al techo de los cubos, donde también se puede dormir. Un espacio bajo la cama permite guardar maletas, zapatos y objetos personales. Este espacio de almacenamiento, junto con una estantería diseñada por Anna Truyol y fabricada a medida, permite simplificar y flexibilizar los usos del mobiliario. En la planta primera se conservaron los diferentes pavimentos existentes que dibujan las diferentes estancias del edificio original.


La cubierta se rehabilitó por completo, impermeabilizándola, aislándola térmicamente y generando entradas de luz hacia la planta primera.


Por un lado, el proyecto se basa en recuperar y potenciar el carácter original del edificio (manteniendo texturas de cerramientos, pavimentos, techos, agujeros de fachadas, carpinterías... especialmente los vidrios azules de uno de los rosetones); y por la otra, en la de realizar una intervención totalmente diferenciada, utilizando la madera de pino como nueva textura del proyecto.


Artchimboldi Menorca pretende crear un oasis desde el cual los directivos de empresa puedan alejarse del día a día y reconectar con el propósito de la compañía, sus valores y el crecimiento personal de sus empleados. “Diseñando Artchimboldi Menorca he querido trasladar todo lo que he podido observar y testimoniar con mi experiencia acogiendo a todo tipo de empresas en los espacios de Barcelona. El mundo empresarial ha evolucionado mucho, por suerte hacia organizaciones más amables con dirigentes más cercanos que potencian los valores, la cultura empresarial y el espíritu de equipo. En este sentido, Artchimboldi Menorca es también un espacio que ofrece un paso más en esta nueva cultura de empresa aportando belleza, funcionalidad y creatividad en un marco natural y humano tan especial y singular como es el menorquín”, explica Anna Truyol.

99 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Introduction With more than fifteen years of experience in the city of Barcelona, Artchimboldi has managed to change the concept of collective or company space, a new way of working more efficiently, in an inspiring environment that favors creativity and well-being. Its two spaces in Barcelona are characterized by their warmth and attention to detail, which improve relationships and coexistence. Anna Truyol, the founder of Artchimboldi and promoter of the project, explains that "after fifteen...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Offices/studios / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 99 users