The Library at Stanbridge Mill

Wimbourne / United Kingdom / 2020

38
38 Love 1,774 Visits Published

The new library is set in a group of out-buildings within the curtilage of the Grade II listed Stanbridge Mill Farm in Dorset. The main house is a beautifully converted Georgian farm house with a shallow river running beneath to turn a well-preserved water mill. The library building was originally a cow-shed but had been used for storage of farm machinery and garden maintenance equipment for over forty years.


Crawshaw Architects were asked to design an ambitious conversion that would transform this un-loved out-building into somewhere fabulous that would attract frequent use and bring the previously narrow and poorly-lit farm building into service as a library and an office, not least to house a private collection of books including a section of historic books on Palladian architecture.


While a decisive transformation of the interior was called for, we felt that the original use of the building needed to be part of the story. The high nave and pair of aisles are in the form of a classical library, but are set out in the register of the original building using the materials and construction techniques of traditional farm carpentry and metal-work- making possible a degree of analogy between the old and the new uses.


The structural interventions are limited to the removal of two of the original wooden trusses which have been replaced with laminated wooden portal-frames in order to stabilize the external walls and to make way for the barrel-vaulted nave. Three new conservation-style roof lights interrupt the vault to provide natural light to the book-stacks. The floor in the library has been partially dug out by hand and lowered by two feet.


The vault, columns, shelves, tables and seating are made of the same solid oak planks and sections, deliberately selected to show knots and natural blemishes, and assembled using simple traditional socketed carpentry. The new internal doors and windows match the existing black steel-framed external windows. All the fittings are contemporary but closely related to the original iron frames and fixings.


The re-purposing of the existing shell using a wooden structural intervention and natural insulation materials combine to make this project highly sustainable.


Design Team: Pandora Dourmisi, Aidan Crawshaw
Structural Engineer: Hardman Structural Engineers
Contractor: CanDo Constructions ltd
Photography: Ingrid Rasmussen

38 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The new library is set in a group of out-buildings within the curtilage of the Grade II listed Stanbridge Mill Farm in Dorset. The main house is a beautifully converted Georgian farm house with a shallow river running beneath to turn a well-preserved water mill. The library building was originally a cow-shed but had been used for storage of farm machinery and garden maintenance equipment for over forty years. Crawshaw Architects were asked to design an ambitious conversion that would transform...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users