Frastanz-Hofen education centre

All in One — Forward-thinking pedagogy in Frastanz, Vorarlberg Frastanz / Austria / 2021

35
35 Love 3,620 Visits Published

The Frastanz-Hofen education centre was developed as a joint location for childcare, kindergarten and primary school. It develops from an existing school building, which was comprehensively refurbished but also improved functionally and structurally, with the school still in operation. The extension consists of four new wings that seamlessly connect to the existing building. As a result of the new overall shape of the building, quiet peripheral zones were created for individual learning clusters, while a central marketplace opens up in the centre as a place for meeting and exchange. In this space, children of all ages and parents can come together.


In addition to the school, kindergarten and childcare facilities, the education centre also includes sports rooms, workshops and several music spaces. Many of the rooms are also used by local clubs and the local community.


In the pedagogical concept, great importance was attached to optimising the transition from elementary to primary school. The building is designed to provide the most consistent and targeted pedagogy possible for children aged 1.5 to 10 years. Recurring shared spaces (marketplaces) are also seen as pedagogical nodes. Both children and pupils gather there, being able to re-group into their respective educational areas. Parents use these zones as social areas. A shared meeting space is available for the educators.


A natural and grounded choice of materials creates a down-to-earth and cosy atmosphere - a feeling of being at home. Thanks to their quality, the familiar, regional materials - such as hand-rubbed lime plaster with local aggregates, as well as untreated fir and maple wood - promote communal identification, thus achieving long-term social acceptance.


[IT]


Il centro educativo Frastanz-Hofen è stato sviluppato come un ambiente comune per l'assistenza all'infanzia, l'asilo e la scuola elementare. Partendo dall'edificio scolastico esistente, che è stato ampiamente rinnovato, ripulito funzionalmente e strutturalmente, sono state create ex novo quattro nuove unità che ne ampliamo il volume e gli spazi per la didattica. La nuova forma complessiva dell'edificio crea tranquille zone appartate per gruppi di apprendimento individuali, mentre una piazza centrale si apre nel cuore della scuola come luogo di incontro e scambio; in questo nuovo spazio si riuniscono gli scolari, i bambini dell'asilo e i genitori.


Oltre alla scuola, all'asilo e alle strutture per l'infanzia, il centro educativo comprende anche sale sportive, laboratori e diverse sale di musica. Molte delle stanze sono anche utilizzate dalle associazioni locali e dalla comunità.


Nel concetto pedagogico è stata data grande importanza all'ottimizzazione del passaggio dalla scuola elementare alla scuola primaria. L'edificio è progettato per fornire una pedagogia più coerente e mirata possibile per i bambini da un anno e mezzo fino ai dieci anni. Gli spazi comuni, ricorrenti, sono anche visti come nodi pedagogici; i bambini e gli alunni vi si riuniscono per poi dirigersi di nuovo verso le loro aree educative. I genitori, inoltre, usano queste zone collettive come aree sociali. Uno spazio comune di incontro è disponibile anche per gli insegnanti.


Una scelta naturale e radicata dei materiali crea un'atmosfera semplice e accogliente - una sensazione di ambiente familiare e domestico. Grazie alla loro qualità, i materiali familiari e regionali - come l'intonaco di calce strofinato a mano con aggregati locali, così come il legno di abete e acero non trattato - promuovono l'identificazione comunitaria, ottenendo così un'accettazione sociale a lungo termine.

35 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Frastanz-Hofen education centre was developed as a joint location for childcare, kindergarten and primary school. It develops from an existing school building, which was comprehensively refurbished but also improved functionally and structurally, with the school still in operation. The extension consists of four new wings that seamlessly connect to the existing building. As a result of the new overall shape of the building, quiet peripheral zones were created for individual learning...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users