Winter House | Scott Donald Architetcure

United Kingdom / 2020

41
41 Love 2,411 Visits Published

Winter House is a replacement dwelling within a 1-acre site in a conservation area in Rolleston-on-Dove, Staffordshire. The site is semi-rural and is bound by impressive, protected trees - a key feature of the conservation area.


The client had no design brief in terms of style or size. Instead, he issued his art collection and asked for the house to present the art in its best light, so we considered display wall positions,
orientations and views through the house from the outset of the design process. Whilst the art was a key design consideration, we wanted the interior spaces to also feel relaxed and informal.


Externally, the building is dark. Black, powder-coated metal, black slate and dark render were used. The conservation officer wished for the building to be largely unnoticed from the street, so we chose a dark pallet to minimise the mass and impact behind the protected greenery. Other than a few punches of glass, the street-facing elevation is solid and private.


To the private side of the house, the solid mass is exchanged for an expanse of glazing; 25m of opening glass that connects the living spaces to the garden. The garden, with its backdrop of protected trees is a stunning space - it feels like a green amphitheatre. We wanted to bring a sense of this nature deep into the building.


Glazing was specified with the slimmest of frames, but more significantly, we did not want to see any structure along the weaving glass line - a significant structural challenge. The result is an almost invisible threshold between inside and out, unencumbered by any visible frame or columns. On entering the building, the client remarks, “it is liking stepping inside, outside in one motion”.


Internally, the dark tones of the exterior are exchanged for bright, light-filled spaces which use natural materials to bring warmth and depth.


The ground floor is unified by warm-grey, polished concrete - the movement joint positions designed to coordinate with the furniture. All of the ground floor spaces open to the garden, via the automated sliding glass, pulling the greenery inside.


The building splays at 104 degrees. This angle creates architectural interest, but more significantly, it opens up the living spaces to give a panoramic aspect, no matter where one sits.


There was a natural drop in level on the site, so we used this to our advantage, allowing 2 floors to be designing within a relatively low mass, tucked behind the living spaces. This section of the house accommodates the garage, plant room, leisure and games room, with the latter being a mezzanine space overlooking the gym.


On the upper floor are 4-bedrooms, each with en-suite. Solid oak flooring throughout this floor contrasts with the concrete ground floor, creating a rooms that are warmer and softer. The top of the stair has a dramatic glazed wall and roof, pulling light into the main entrance and offering views to the greenery beyond. Similarly, the corridor spine is bookended by glass, offering views to the tree canopies. With the design, we were conscious to maintain the connectivity to the garden at all points in the building.


We were fortunate on this project to be given the scope to design all of the interiors, including lighting design and furniture specification. As a result, we’ve been able to create a series of coordinated, considered spaces, where the furniture and interior architecture blend seamlessly.


Since living in the house, the client points out that the house has a “profound serenity.” The light-filled spaces are invigorating and beautiful to look at. I feel very lucky.”



*



Spanish Text


Winter House es una vivienda de reemplazo dentro de un sitio de 1 acre en un área de conservación en Rolleston-on-Dove, Staffordshire. El sitio es semi-rural y está rodeado por impresionantes árboles protegidos, una característica clave del área de conservación.


El cliente no tenía instrucciones de diseño en términos de estilo o tamaño. En cambio, publicó su colección de arte y pidió que la casa presentara el arte de la mejor manera, por lo que consideramos las posiciones de la pared de exhibición,
orientaciones y vistas a través de la casa desde el inicio del proceso de diseño. Si bien el arte fue una consideración clave del diseño, queríamos que los espacios interiores también se sintieran relajados e informales.


Externamente, el edificio está oscuro. Se utilizó metal con recubrimiento de polvo negro, pizarra negra y revoco oscuro. El oficial de conservación deseaba que el edificio pasara desapercibido desde la calle, por lo que elegimos una paleta oscura para minimizar la masa y el impacto detrás de la vegetación protegida. Aparte de unos pocos golpes de vidrio, la elevación que da a la calle es sólida y privada.


Al lado privado de la casa, la masa sólida se cambia por una extensión de acristalamiento; 25 m de vidrio que se abre que conecta los espacios habitables con el jardín. El jardín, con su telón de fondo de árboles protegidos, es un espacio impresionante: se siente como un anfiteatro verde. Queríamos llevar un sentido de esta naturaleza profundamente al edificio.


El acristalamiento se especificó con los marcos más delgados, pero lo que es más importante, no queríamos ver ninguna estructura a lo largo de la línea de tejido de vidrio, un desafío estructural significativo. El resultado es un umbral casi invisible entre el interior y el exterior, libre de tramas o columnas visibles. Al entrar en el edificio, el cliente comenta, “le gusta entrar y salir en un solo movimiento”.
Internamente, los tonos oscuros del exterior se intercambian por espacios luminosos y llenos de luz que utilizan materiales naturales para aportar calidez y profundidad.


La planta baja está unificada por hormigón pulido de color gris cálido, las posiciones de las juntas de movimiento diseñadas para coordinar con los muebles. Todos los espacios de la planta baja se abren al jardín, a través del vidrio corredizo automático, tirando de la vegetación hacia el interior.


El edificio se despliega a 104 grados. Este ángulo crea interés arquitectónico, pero más significativamente, abre los espacios habitables para dar un aspecto panorámico, sin importar dónde uno se siente.


Hubo una caída natural en el nivel en el sitio, por lo que usamos esto para nuestra ventaja, permitiendo diseñar 2 pisos dentro de una masa relativamente baja, escondida detrás de los espacios habitables. Esta sección de la casa alberga el garaje, la sala de máquinas, la sala de ocio y juegos, siendo este último un espacio de entrepiso con vista al gimnasio.


En la planta superior hay 4 dormitorios, cada uno con baño. El piso de roble macizo en todo este piso contrasta con la planta baja de concreto, creando habitaciones que son más cálidas y suaves. La parte superior de la escalera tiene una pared y un techo acristalados espectaculares, que atraen la luz hacia la entrada principal y ofrecen vistas a la vegetación más allá. Del mismo modo, la columna vertebral del pasillo está rodeada de vidrio, ofreciendo vistas a las copas de los árboles. Con el diseño, fuimos conscientes de mantener la conectividad con el jardín en todos los puntos del edificio.


Tuvimos la suerte en este proyecto de tener la posibilidad de diseñar todos los interiores, incluido el diseño de iluminación y la especificación de muebles. Como resultado, hemos podido crear una serie de espacios coordinados y considerados, donde el mobiliario y la arquitectura interior se combinan a la perfección.


Desde que vive en la casa, el cliente señala que la casa tiene una “profunda serenidad”. Los espacios llenos de luz son estimulantes y hermosos a la vista. Me siento muy afortunado ”

41 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Winter House is a replacement dwelling within a 1-acre site in a conservation area in Rolleston-on-Dove, Staffordshire. The site is semi-rural and is bound by impressive, protected trees - a key feature of the conservation area. The client had no design brief in terms of style or size. Instead, he issued his art collection and asked for the house to present the art in its best light, so we considered display wall positions, orientations and views through the house from the outset of the design...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users