Cradle Mountain Visitor Centre

Sharp geometric forms beckon to a honeyed cave Cradle Mountain / Australia / 2020

6
6 Love 374 Visits Published

 


The Cradle Mountain Gateway Precinct represents the first stage of the Cradle Mountain Master Plan completed by Cumulus Studio and tourism strategists Inspired by Marketing in 2016.


Designed to offer an alpine village feel, the new precinct replaces the single existing visitor centre with a series of new structures and services. The ‘alpine village’ includes a new visitor centre, orientation building, commercial services base, shuttle bus shelter, and coach transit centre, sitting on the edge of the Cradle Mountain National Park.


The Gateway Precinct establishes a sense of anticipation on arrival. While accommodating for growing tourist numbers and changing customer needs, the new buildings have been designed to adequately reflect the world-renowned Cradle Mountain visitor experience.


Recognising the significance and sensitivity of the site, key elements of the surrounding natural environment informed the design. Each new structure feels solid and grounded, with sharp geometric forms reflecting distinctive Cradle Mountain geology.


*


Team:


Architects - Cumulus Studio
Photographer - Rob Burnett
Builder - Fairbrother Construction
Landscape Architects - Playstreet
Graphic Design / Signage / Wayfinding - Futago Interpretation - Creative Hat Interpretation Structural / Hydraulic / Civil Engineer - Aldanmark Services Infrastructure Engineer - Pitt&Sherry Electrical Engineer - Pitt&Sherry and COVA HVAC Engineer - COVA


Lighting Design - Stantec
Building Surveyor - Green Building Surveying Acoustics - Noise Vibration Consulting Catering Design - Green Design Group Planning Consultant - ERA Planning Surveyors -Cohen & Associates


 

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

      The Cradle Mountain Gateway Precinct represents the first stage of the Cradle Mountain Master Plan completed by Cumulus Studio and tourism strategists Inspired by Marketing in 2016. Designed to offer an alpine village feel, the new precinct replaces the single existing visitor centre with a series of new structures and services. The ‘alpine village’ includes a new visitor centre, orientation building, commercial services base, shuttle bus shelter, and coach transit centre,...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users