Tofino Beach House

Tofino / Canada / 2016

118
118 Love 2,177 Visits Published

Perched on the westernmost edge of Vancouver Island, Tofino is one of Canada’s favorite recreation destinations, where extreme weather conditions draw surfers and storm watchers year round. Nestled in a weather-beaten forest, this 2,500-square-foot beach house creates a connection between the drama of the nearby ocean and the sense of sanctuary provided by the trees. Composed primarily of one large room, the house is light-filled on the south side facing the ocean, and insular and protected on the other side, paneled in dark, rich wood.


Glass walls open the living area to panoramic views of forest and ocean, while two fireplaces on either end anchor the space and provide a feeling of refuge. Cantilevering the house from its base provides space for ferns and beach salal to grow underneath the glass flooring that runs the perimeter of the main room, giving the sense of floating above the forest floor. The warm, natural tones of the interior take inspiration from Tofino’s coastal forest, and are punctuated by pieces from the owner’s striking contemporary art collection. Artworks were incorporated into the design of the home, with the fireplace walls specially designed to fit paintings by Sam Francis and Diego Singh. A collection of furniture pieces designed by Olson specifically for the house, including a walnut sofa built into the hearth of one fireplace, complete the interior environment.


Tightknot cedar ceilings in the living area and rich walnut casework in the open kitchen to the rear provide a sense of grounded warmth, which extends to the back bedroom with its dark teak paneling. Here, a vista out over an elevated deck and long reflecting pool offers a second opportunity for views of water and woods. This house was sited so carefully that only one tree had to be removed during construction, and a green roof above the garage continues the home’s natural integration. A nearly continuous line of clerestory windows above the living area required an innovative engineering system for the cantilevered roof, which is held up in only two places by the concrete chimneys. As a result, the roof appears to be floating above the house, which itself is much like a glass boat gliding over a sea of salal.


 


PROJECT CREDITS:


Completed: 2016


Project Size: 2,500 SF


Project Team: Jim Olson, FAIA, Design Principal; Olivier Landa, AIA, LEED® AP BD+C, Project Manager; Will Kemper, Project Architect; Christine Burkland, Interior Design


 


Key Consultants: Arup, Structural and Mechanical Engineer; Lewkowich Engineering Assoc., Civil Engineer; Brian Hood Lighting Design, Lighting Design; RDH, Envelope


 


QUOTES:


“The beach house is essentially one single room, with the emphasis on feeling connected to the ocean and the surrounding woods.” –Jim Olson, FAIA, Design Principal


“This house, in the middle of a primeval forest, serves as a cozy refuge from the harsh winds coming in off the nearby ocean.” –Jim Olson, FAIA, Design Principal


“The emphasis was not on framing a single focal point view, but rather on capturing a panoramic view of the ocean beyond. The roof is held up only by the two chimneys on either side of the living space, which gives the feeling of the roof floating. There are no columns or interior structural systems to obscure the panoramic view; instead, it feels almost like you are outdoors in a big open space with two cozy campfires at either end.” –Jim Olson, FAIA, Design Principal


“The main room is solid on one end like a cabinet, with warm, dark walnut wood casework, and open at the other end with expansive glass walls and glass flooring. Here, you can look out on the surrounding vista, while you feel safe and protected from behind with the two fireplaces and the wood walls.” –Jim Olson, FAIA, Design Principal


“The house is raised up off the ground because of the salal plants, which grow naturally to five or six feet tall. This is the height of the floor level, which allows you to look out over the top of the native plants. Inside, it feels like you are in a boat floating over a green sea of salal.”—Jim Olson, FAIA, Design Principal

118 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Perched on the westernmost edge of Vancouver Island, Tofino is one of Canada’s favorite recreation destinations, where extreme weather conditions draw surfers and storm watchers year round. Nestled in a weather-beaten forest, this 2,500-square-foot beach house creates a connection between the drama of the nearby ocean and the sense of sanctuary provided by the trees. Composed primarily of one large room, the house is light-filled on the south side facing the ocean, and insular and...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 118 users