From an old greengrocer to a contemporary design duplex

Transformation of an abandoned greengrocer into a comfortable home with a fresh and contemporary style, which maintains the trace of its past. Barcelona / Spain / 2018

111
111 Love 3,613 Visits Published

LOCATION AND ORIGIN
In the old town of the Poblenou district - located in the city of Barcelona - we find a place from the end of the 19th century that, for many years, had been a greengrocer. The ground floor functioned as a shop and warehouse and the attic floor as a home. The work required by the clients was to transform this construction, located on the ground floor, into a duplex house for their family.

THE CHALLANGE
Transform an abandoned greengrocer into a comfortable home with a fresh and contemporary style, which maintains the trace of its past in small strokes along both floors. The result is an open, bright and functional duplex in which each action has been well thought out.

THE PROJECT
For the transformation of this space, the longitudinal axis of the floor has been strengthened and characteristic elements such as the wooden beam, the ceramic beam fills, the original stairwell, the unevenness that separated the store area from the warehouse and the semicircular arch window, have been maintained.

On the interior façade, the roof of the last “crujía” has been teared down to free the patio, which had been covered in previous actions. A large window with sliding doors bathes the entire floor in natural light, while allowing the patio to become an extension of the dining room on sunny days.

The original staircase, which was between two walls, changes completely. A new white folded iron sheet is placed, open to the living room. This staircase contrasts with the existing wall in the background, where you can read the passage of time through the trace of layers of paint, scratches and chips that have been composing a magnificent abstract painting.

The new distributionuncover the basement and inserts a box to house a toilet. This box allows the space to be zoned, creating a hall separated from the day area by a sliding door. At this level we find a large open space where the living room, the kitchen-dining room and the patio are connected. The toilet on this floor is lined with mirrors to give a feeling of spaciousness to a space of only 1m2.

The night area is located on the first floor, with a large suite with bathroom and dressing room, two bedrooms and a second bathroom. The beds in the rooms for the youngest ones are located in a niche in the gallery that overlooks the interior façade, seeking to make the most of the entry of light from the block patio. The beds are designed not only to sleep or rest, but also as relaxation areas where you can read, talk or listen to music.

White, terracotta and anthracite grey tones coexist in the used materials. Whites are applied to walls, ceilings and a large part of the furniture, such as the kitchen, which takes on a special role. Anthracite grey is the colour chosen for porcelain which is used on the floor of the living room and kitchen in pieces of 80x80 cm. The terracotta shades are found in the ceramic tile on the ground floor; This material is used on the floor located at terrace level which enters the house creating a particular step in the kitchen; It is also applied in the hall and in the courtesy bathroom. On the first floor, an industrial parquet floor is chosen, seeking to give a special warmth to the space through the diversity of tones of the solid wood slats.


Furniture and lighting: MINIM · www.minim.es
Kitchen: bulthaup Barcelona · www.barcelona.bulthaup.com
Materials and bathrooms: MAT Barcelona
Photos: Jordi Folch


 


[ES]


UBICACIÓN Y ORIGEN
En el casco antiguo del barrio barcelonés del Poblenou encontramos un local de finales del s.XIX que durante muchos años había sido una frutería. La planta baja funcionaba como comercio y almacén, y la planta altillo como vivienda. El encargo que nos realizaron los clientes nos fue transformarlo en una vivienda dúplex para su familia. 


EL RETO


El reto del proyecto de arquitectura interior fue transformar una frutería abandonada en una confortable vivienda de estilo fresco y contemporáneo, que mantiene la huella de su pasado en pequeñas pinceladas a lo largo de ambas plantas. El resultado es un dúplex abierto, luminoso y funcional, en el que cada actuación ha sido muy pensada.


EL PROYECTO
Para la transformación de este espacio se ha potenciado el eje longitudinal de la planta y se han mantenido elementos tan característicos como el forjado de vigas de madera, los revoltones cerámicos, el hueco de escalera original, el desnivel que separaba la zona de tienda del almacén y la ventana de arco de medio punto.


En la fachada interior se ha derribado la cubierta de la última crujía para liberar el patio, que había sido cegado en actuaciones anteriores. Un gran ventanal con puertas correderas baña de luz natural toda la planta, al mismo tiempo que permite que el patio se convierta en una extensión del comedor los días soleados.


La escalera original, que estaba entre dos muros, cambia por completo. Se coloca una nueva de chapa de hierro plegada blanca, abierta al salón. Esta escalera contrasta con el muro existente de fondo, donde se puede leer el paso del tiempo a través del rastro de capas de pintura, roces y desconchones que han ido componiendo un magnífico cuadro abstracto. 


La nueva distribución desnuda la planta baja e inserta una caja para alojar un aseo. Esta caja permite zonificar el espacio, creando un recibidor separado de la zona de día por una puerta corredera. A esta cota encontramos un gran espacio diáfano donde se conectan el salón, la cocina-comedor y el patio. El aseo de esta planta se forra de espejos para dar una sensación de amplitud a un espacio de tan solo 1m2.


En planta primera se ubica la zona de noche, con una gran suite con baño y vestidor, dos dormitorios y un segundo baño. Las camas de las habitaciones juveniles se sitúan en nicho en la galería que da a la fachada interior, buscando aprovechar al máximo la entrada de luz procedente del patio de manzana. Las camas se conciben no sólo para dormir o descansar, sino también como zonas



Mobiliario e Iluminación: MINIM · www.minim.es
Cocina: bulthaup Barcelona · www.barcelona.bulthaup.com
Materiales y baños: MAT Barcelona
Fotos: Jordi Folch

111 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    LOCATION AND ORIGINIn the old town of the Poblenou district - located in the city of Barcelona - we find a place from the end of the 19th century that, for many years, had been a greengrocer. The ground floor functioned as a shop and warehouse and the attic floor as a home. The work required by the clients was to transform this construction, located on the ground floor, into a duplex house for their family. THE CHALLANGETransform an abandoned greengrocer into a comfortable home with a fresh and...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 111 users