Wall house

Biên Hòa / Vietnam / 2018

49
49 Love 1,269 Visits Published

According to recently published scientific researches, indoor air quality is more polluted than the air outside. Therefore, most of our discussions with the client point to the idea of a house which is able to ‘breathe’ 24/7 by itself. Through the design process, the Wall house was shaped gradually: A house is made up of eight separate spaces surrounded by ordinary walls. These eight blocks are interspersed and intersect at a common space, which is formed by the ‘breathing walls’.


The ‘breathing wall’ was consists of 2 elements:


·      The open wall system with Burnt-defective bricks is the first layer to prevent pollution entering from the outside environment. This protection shell is made of hollow bricks that are lined up in the opposite direction of the conventional method of construction. With such arrangement, these hollow bricks afford a circulation of fresh air and natural light into the house.


·      The garden space is a second layer to prevent the negative impact of the external environment on the living space inside. The abundance of greenery helps to clean the air and creates an effective buffer zone. 


Together, these two protection layers are equivalent to a normal wall but the important difference being they ensure the circulation of air and light, resulting in a healthier living space.


1. Location


The land is one of the gardens which is remaining in Bien Hoa city. It is located next to Dong Nai river.


When commenced to study about the concept of the house, we considered how to keep the garden almost the same condition as before.


2. Energy


Because of “the breathing walls” and the alternate skylights, the natural light and fresh air are ventilated constantly, combining with the trees in the garden make the atmosphere in the house always cool and the lighting is harmonious. The house virtually does not need any fans, air conditioners or lighting during the day.


3. Environment


In the home, common spaces, gardens, pine floors locatied in central and connected separate spaces vertically and horizontally. That helps is both for ventilation, light, and connection of family members.


Indoor air is always exchanged 24/24, ensuring indoor air is always fresh, light like natural outside, creating a healthy living environment.


Burnt-defective bricks - the waste products are reused in a new more environmentally friendly form.


4. Architecture


With the features and the randomness in colors, burnt-defective bricks in the production process are once again alive under a new, harmonious and more environmentally friendly form.


When the boundaries between solid and hollow, between inside and outside are blurred, a new living space is created, where people are living closer to nature.


5. Society


The house remains the old lifestyle of family but it creates more common space, so that family members can see each other easier, the interaction and connection between everyone are also increased.


The shared study area on the upper floor is opened to the void, connected with the "garden" below, where grandfather is lying in hammock, grandmother is cooking in the kitchen, the children are watching TV. All daily activities take place under the tree shade.


 


Year                            : 2018


Location                      : Bien Hoa, Dong Nai, Viet Nam


Site area                     : 1013.4 m2


Ground floor area       : 207.7 m2


Levels                          : 2


Construction               : Viet Tin Phuc Co., Ltd


Photographs               : Hiroyuki Oki

49 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    According to recently published scientific researches, indoor air quality is more polluted than the air outside. Therefore, most of our discussions with the client point to the idea of a house which is able to ‘breathe’ 24/7 by itself. Through the design process, the Wall house was shaped gradually: A house is made up of eight separate spaces surrounded by ordinary walls. These eight blocks are interspersed and intersect at a common space, which is formed by the ‘breathing...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 49 users