Espai Santa Eulàlia

Adaptation of Gironella's former church as a centre for the performing arts Gironella / Spain / 2020

95
95 Love 2,317 Visits Published

Historical strata


The former church of Santa Eulàlia in Gironella dates back to the mid-fourteenth century and throughout its six centuries of history it has undergone innumerable changes of use. In 1907 the building was desacralized and underwent a series of alterations to accommodate various activities. It was initially used as a dwelling and carpentry workshop, then, in 1924, it became a pasta factory. It was later converted into a bar, involving the demolition of the original paving that was replaced by a concrete floor to accommodate drains and pipes. Finally, in 1971, Gironella Council recovered the building in a precarious state of conservation when it was transferred from the previous owner who was unable to guarantee its maintenance.


In 1984 the Local Architecture Heritage Service of Barcelona Provincial Council carried out an emergency roof repair and, in 1986, with a project by Víctor Argentí, the building was restored for use as a public multipurpose hall. This most recent intervention involved demolishing the partitions added in foregoing years, including the mezzanine in the apse, and proposed the incorporation of a new historical strata: the old street façade on Carrer Olvan was replaced by a translucent glass facing, and a wooden shelving structure was introduced to house the archive on the inside.


In 2016, due to the poor condition of the building and the lack of services and facilities, it was necessary to reformulate the space to carry out cultural activities related to the performing arts, especially dance, music and poetry. This intervention was part of a programme to recover existing buildings promoted by Gironella Council.


 


Intervention criteria


The project consists of reading all the historical layers and moments that have settled in Santa Eulàlia with the clear aim of highlighting the virtues of each intervention and understanding them as a sequence of layers. The planned new use requires the insertion of adapted services and an update of the facilities to comply with regulations for public space. Likewise, the deterioration of facings and floors had caused problems of leaks and damp that required urgent renovation.


 


1. Recovering the central space


First, the space of the central aisle was recovered to extend the useful space available. The new use does not require an archive, so the shelves were eliminated, and the closed chapels are used for storage. A birch wood floor was laid in the central part for dance and theatre rehearsals and to guarantee good insulation. To avoid differences in level, a continuous self-levelling mortar floor was laid all the way around it, adapting to the geometries of the stone walls.


2. Insertion of services


Secondly, a service nucleus was inserted into one of the chapels to guarantee accessibility. The restroom takes the form of a pine plywood box with a pine-batten facing to conceal the doorway. Due to its inertia, the underfloor heating system was not effective for occasional use and was replaced by an air renewal system designed to drive hot air through a grating that delimits the wooden floor in the central area.


3. Incorporation of the urban landscape


Thirdly, the intervention addressed the outer perimeter. The translucent facing of the façades was replaced by transparent glass that expands the field of vision, provides natural light all day, incorporates the street as a second façade and offers views of the church from the outside. Vertical structures are reinforced and added to generate a rhythm and modulation of smaller glass panes that are easier to replace in case of breakage. This facing is completed by a fabric curtain on the inside that serves to manage lighting and improve acoustics and insulation depending on the events taking place. The permeability of this facing highlights the public nature of Santa Eulàlia as an extension of the urban landscape.


Project design: Carles Enrich Studio


Location: Gironella.


Year of project: 2018


Year of works: 2020


Structural calculation: BBG


Installations: SJ12 enginyers


Quality control: Brufau Cusó


Client: Gironella Council and Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona)


Contractor: Vesta


Photographs: Adrià Goula


[ES]


Estratos históricos


La antigua iglesia de Santa Eulàlia de Gironella tiene su origen a medianos del siglo XIV y a lo largo de los seis siglos de historia ha sufrido innumerables cambios de uso. A partir del 1907 el edificio adquiere un uso civil y sufre una serie de alteraciones propiciadas por el condicionamiento de la actividad. En un primer momento se utilizó como vivienda y taller de carpintería y en 1924 se convierte en fábrica de fideos. Posteriormente pasó a convertirse en un bar que propició el derribo del pavimento original que se sustituyó por una solera de hormigón para facilitar el paso de desagues y canalizaciones. Finalmente en 1971 el Ayuntamiento de Gironella recupera el edificio en un precario estado de conservación después de la cesión del antiguo propietario que no podía asumir su mantenimiento.


En 1984 el Servicio de Patrimonio Arquitectónico Local de la Diputación de Barcelona realiza la reparación de la cubierta como intervención de urgencia y, en 1986 a partir de un proyecto de Víctor Argentí, se desarrolla la restauración del edificio para adecuarlo a un uso público de sala polivalente. En esta última intervención se realiza un derribo de la compartimentación añadida a lo largo de los últimos años, incluyendo el altillo del absis. Se plantea la incorporación de un nuevo estrato histórico: se sustituye la antigua fachada de la calle Olvan por un cerramiento acristalado translúcido y se introduce una estructura de madera a modo de estantería para cubrir las funciones de archivo en la zona interior.


En 2016 debido al mal estado del edificio y a la falta de servicios e instalaciones se requiere una reformulación del espacio para desarrollar actividades culturales vinculadas a las artes escénicas, especialmente la danza, música y poesía. Esta actuación forma parte de un programa de recuperación de edificios existentes impulsado por el Ayuntamiento de Gironella. 


Criterios de la intervención


El proyecto consiste en la lectura de todas las capas y momentos históricos que han sedimentado en Santa Eulàlia con una clara voluntad de realzar las virtudes de cada intervención y entenderlas como una secuencia de capas. El nuevo uso previsto requiere la inserción de unos servicios adaptados y una actualización de las instalaciones para cumplir con las normativas actuales de espacio de pública concurrencia. Del mismo modo el deterioro de los cerramientos y pavimentos implican problemas de filtraciones y humedades con lo que se requiere una renovación urgente. 


1. Recuperación del espacio central


En primer lugar se recupera el espacio de la nave central para ampliar el espacio útil disponible. El nuevo uso no requiere de archivo con lo que se eliminan los elementos de estanterías y se destinan las capillas cerradas a almacenaje. Se reinserta un pavimento de madera de abedul en la parte central para favorecer los ensayos de danza y teatro y garantizar el buen asilamiento del suelo. Para evitar los recortes se plantea un segundo pavimento continuo de mortero autonivelante en todo el perímetro que permite adaptarse a las geometrías de los muros de piedra. 


2. Inserción de servicios


En segundo lugar se introduce un paquete de servicios que se ubica en una de las capillas para garantizar la accesibilidad. Los servicios se plantean como una caja de madera de contraaplacado de pino con un cerramiento de rastreles de pino que esconden la puerta. Se sustituye el sistema de calefacción de suelo radiante, que debido a su inercia no era efectivo para usos eventuales, por un sistema de renovación por aire diseñado para impulsar aire caliente desde el suelo a través de una reja que delimita el pavimento de madera de la zona central. 


3. Incorporación del paisaje urbano


En tercer lugar se interviene en el perímetro exterior. Se sustituye el cerramiento translúcido de las fachadas por un vidrio transparente que permite ampliar el campo visual, aporta luz natural todo el día, incorpora la calle como segunda fachada y permite contemplar la iglesia desde el exterior. Se refuerzan y se añaden estructuras verticales para generar un ritmo y una modulación de vidrios más pequeños y fáciles de reemplazar en caso de rotura. Este cerramiento se completa con una cortina de tela interior que permite gestionar la iluminación y mejorar la acústica y el aislamiento en función de los actos. La permeabilidad de este cerramiento potencia el carácter publico de Santa Eulalia entendido como extensión del paisaje urbano.

95 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Historical strata The former church of Santa Eulàlia in Gironella dates back to the mid-fourteenth century and throughout its six centuries of history it has undergone innumerable changes of use. In 1907 the building was desacralized and underwent a series of alterations to accommodate various activities. It was initially used as a dwelling and carpentry workshop, then, in 1924, it became a pasta factory. It was later converted into a bar, involving the demolition of the original paving...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 95 users