Can Tomeu

Sant Pere de Ribes / Spain

92
92 Love 2,583 Visits Published

Located at the entrance of the Parc Natural de Garraf, just outside the town of St Pere de Ribes, Can Tomeu is one of the buildings belonging to the Masia Corral d’en Capdet, which was built around the year 1800 for agricultural and stone-crafting purposes. It is a piece of Catalan history and a national monument, meaning that the infrastructure needs to be kept in its original state wherever possible.


Can Tomeu was originally intended for the labour force of the larger Masia, whcih was responsible for the maintenance of the entire finca. With time the abandoned building slowly deteriorated into a ruin, leaving only its bearing walls. Even so, its cataloging as a Cultural Asset of Local Interest (BCIL), required that everything that existed be maintained, that is, walls in very poor condition.


The execution addressed the rehabilitation of the existing construction, allowing the regulations an expansion of 30% of its original volume. Due to the degradation of the building, and the complete disappearance of its roof, the perimeter walls had been collapsing and losing height. The intervention opts to thus recover the original volume and use the 30% expandable volume in the form of annexation.


However, the initial project was radically modified due to surprises during execution. The walls were even in worse condition than expected, and parts of it fell off, having to look for new constructive solutions. All the internal walls were joined with iron mesh and a large concrete reinforcement for the crowning of the walls gave rise to new facades, different from those initially proposed. Thus, the concrete that allowed the preservation of the walls was the same that was expressed outside and that increased the volume in height. The new raft was also raised in concrete.


The depth of the walls in the ground also turned out to be insufficient, a fact that led to new foundation heights, new construction solutions, new levels in its interior and a new restructuring of the interior and exterior spaces. In the same way, during its execution, the decision was made to update the materials chosen for the interior, the iron windows were replaced by wooden ones giving more warmth to the whole and the ceramic pavement evoked the Mediterranean while saving money. events during the construction process, Can Tomeu rises, with all the prominence in the original stone volume and the enlargement acquiring a second plane on a more human scale.


In this way, the existing building is given prominence as the main volume, also access.


From a functional point of view, the execution of the project moves the main access to the old “vineyard”, giving access to a double-height room that will be the central space of the house. On the left you will find the rooms (two on the ground floor and one on the first floor) each with its own bathroom and on the right, in the extension area, the kitchen and living room are located.


This annexation formed by two twinned volumes opens to the exterior controlled through large windows allowing the enjoyment of nature. The exterior space is collected through the new extension and the creation of a raft that rises above ground level allowing the individual to gather in front of to the breadth of the Garraf park. In turn, this elevated raft is visually separated from the public path that crosses the estate, preventing the passer-by from seeing what is happening inside the house.


The performance represents a second life for the building, rediscovering the existing interior spaces of clear and powerful geometry that after the intervention constitute a new spatial experience.


The rehabilitation of the entire architectural complex is carried out with maximum respect for the environment where it is located. They follow the sustainability criteria necessary to preserve the natural environment, thus promoting sustainable and self-sufficient tourism. A project has been carried out to self-sufficiently manage the entire architectural complex (by means of solar panels, diesel tanks and reuse of gray and rain water, making them go through natural phytodepuration processes).


[ES]


Situada a los pies del parque Natural del Garraf, Can Tomeu forma parte del conjunto de la Masia Corral d´en Capdet construida en los años 1800 como explotación agraría y ganadera. Tras pasar de generación en generación  fue abandonada y  ocupada  hasta ser adquirida para transformarla en turismo rural.


Can Tomeu se trabataba originalmente de la casa dels “masovers”, personas encargadas del mantenimiento de la finca. El paso del tiempo y su abandono habían llevado al edificio a un estado de considerable degradación, tan solo los muros portantes habían perdurado. Aún así, su catalogación de Bien Cultural  de Interés Local (BCIL), imponía que se mantuviera todo lo existente, es decir, unos muros en muy mal estado.


La ejecución abordaba la rehabilitación de la construcción existente, permitiendo la normativa una ampliación del 30% de su volumen. Debido a la degradación del edificio , y la desaparición por completo de su cubierta, los muros perimetrales habían ido derrumbándose y perdiendo altura. La intervención opta por recuperar así el volumen original y utilizar el 30% de volumen ampliable en forma de anexión.


No obstante, el proyecto inicial fue radicalmente modificado devido a las sorpresas durante la ejecución. Los muros estaban incluso en peor condiciones de lo esperado, y partes de éste se desprendieron , teniendo que buscar nuevas soluciones constructivas. Se unieron todos los muros interiormente  con mallas de hierro y un gran refuerzo de hormigón para la coronación de los muros dió lugar a nuevas fachadas, diferentes de las inicialmente propuestas. Así , el hormigón que permitió la conservación de los muros fué el mismo que se expresó en el exterior y que creció el volumen en altura. La nueva balsa también se alzó en hormigón.


La profundidad de los muros en el terreno también resulto ser insuficiente, hecho que provocó nuevas cotas de cimentacion, nuevas soluciones constructivas, nuevos niveles en su interior y una nueva reestucturación de los espacios interiores y exteriores.


Del mismo modo,durante su ejecución, se tomó la decisión de actualizar los materiales escogidos para el interior, las ventanas de hierro fueron substituidas por las de madera dando más calidez al conjunto y el pavimento cerámico evocaba al Mediterraneo a la vez que permitió economizar.


De todos los sucesos durante el proceso de construcción  se alza Can Tomeu, con todo el protagonismo en el volumen original de piedra y  la ampliación adquiriendo un segundo plano a  una escala más humana.


De esta manera se le da a la edificación existente el protagonismo como volumen principal  ,también  de acceso.


Desde el punto de vista funcional , la ejecución del proyecto traslada el acceso principal al antiguo “viñedo”, dando acceso a una sala en doble altura  que será el espacio central de la vivienda. A la izquierda se encontraran las habitaciones ( dos en planta baja y una en planta primera) cada una con su propio baño y a la derecha, en la zona de la ampliación  se ubica la cocina y sala de estar. Esta anexión formada por dos volúmenes maclados entre sí  se abre al exterior  controlado a través de grandes ventanales permitiendo disfrutar de la naturaleza.


El espacio exterior queda recogido mediante la nueva ampliación y la creación de una balsa que se eleva sobre el nivel del suelo  permitiendo al individuo recogerse frente a la amplitud del parque del Garraf. A su vez esta balsa elevada separada visualmente del camino público que cruza la finca impidiendo al paseante ver lo que pasa en el interior de la casa.


La actuación, supone una segunda vida para el edificio , redescubriendo los espacios interiores existentes  de geometría clara y potente que tras la intervención constituyen una experiencia espacial nueva.


La ejecución  de rehabilitación de todo el conjunto arquitectónico se hace respetando al máximo el entorno donde está situado. Se siguen los criterios de sostenibilidad necesarios para preservar el medio rural, potenciando de esta manera un turismo sostenible y autosuficiente. Se ha realizado un proyecto para gestionar de manera autosuficiente todo el conjunto arquitectónico (mediante placas solares, depósitos de gasoil y reaprovechamiento de las aguas grises y de lluvia, haciéndolas pasar por unos procesos de fitodepuración natural).

92 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located at the entrance of the Parc Natural de Garraf, just outside the town of St Pere de Ribes, Can Tomeu is one of the buildings belonging to the Masia Corral d’en Capdet, which was built around the year 1800 for agricultural and stone-crafting purposes. It is a piece of Catalan history and a national monument, meaning that the infrastructure needs to be kept in its original state wherever possible. Can Tomeu was originally intended for the labour force of the larger Masia, whcih was...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 92 users