Casa Mague

Malinalco / Mexico / 2020

129
129 Love 2,569 Visits Published

Design Team: Mauricio Ceballos Pressler, Francisco Vázquez, Marco Antonio Severino

Consultants:
Photography Credits: Diego Padilla Magallanes


Other Credits:
- Interior Deisgn: Paola Cueli
- Press/Graphic Team: Carolina Urrea, María Fernanda García
- Construction Administration: Esmeralda Bañales
- Specs & materials: Veronica Islas


 


*



Located in an ancestral place at Malinalco, México; surrounded by abundant vegetation, on the slope of a hill next to one of the three monolithic pyramids of the world, an Aztec ceremonial center, the site was carefully chosen by the clients due to its unique micro-climate and large trees.
We approached the project by asking ourselves the following questions: How to create a construction with contemporary language within a pre-Hispanic context, which manages to merge with the natural and cultural environment, respecting 100% the existing vegetation? How to develop a flexible and timeless home? How to develop a construction that mimics nature?


Starting from the pre-Hispanic cultural context, and the predominant connection with nature, the concept is based on the Mesoamerican worldview, where trees have a ritual meaning. The roots symbolize the connection with the underworld, the trunks the earthly human life and the cups the connection with the Gods. To emphasize this idea, the project is divided into three levels: the first one, a mirror base that gives continuity to the natural terrain and the roots of the trees, and allows the main volume of the house to give the sensation of floating; then, the living space, all on the same level where everyday life occurs; finally the natural outer cover formed by the foliage of the trees.


To avoid affecting the trees, the site was carefully scanned and different volumes were distributed around them. No roots, trunks or branches were affected, carefully protected. In this way, labyrinthine spaces emerged, continuously changing their perception according to the light and the time of day. The interiors of the house become exteriors but also the exteriors of the place dialogue with the interior to keep the inhabitants in contact with nature. Multifunctional spaces were designed so that they can be transformed according to the needs of the moment, where all kinds of activities can be carried out, from rest to work at home; this flexibility worked perfectly during the times of COVID-19. Using natural and local materials such as wood, stone and Chukum (ancient Mayan stucco), while integrating mirrors around the facades to make the building light and continuous, create a seamless integration with the surroundings and the local architectural culture. The project makes reference to its historic site in several ways: the pyramid, is reinterpreted in the main exterior space, built with blocks of wood, the carved monolithic stone that functions as a bonfire represents Mexican food culture "the Molcajete" used as a mortar, and the directed views to the aqueduct that limits the site, create a harmonious combination that functions as a single whole.


From a sustainable point of view, several needs were met: minimal footprint, rainwater harvesting, gray and black water treatment, reuse for irrigation, reduction of energy consumption through lights and sensors, management of waste for the creation of compost, and recycling of glass, aluminum and cardboard, using only local materials with low levels of VOC.


Español :


Ubicado en un lugar ancestral en Malinalco, México; rodeado de abundante vegetación, en la ladera de una colina junto a una de las tres pirámides monolíticas del mundo, un centro ceremonial azteca, el sitio fue cuidadosamente elegido por los clientes debido a su microclima único y grandes árboles.


Abordamos el proyecto planteándonos las siguientes preguntas: ¿Cómo crear una construcción con lenguaje contemporáneo en un contexto prehispánico, que logre fusionarse con el entorno natural y cultural, respetando al 100% la vegetación existente? ¿Cómo desarrollar un hogar flexible y atemporal? ¿Cómo desarrollar una construcción que imite a la naturaleza?


Partiendo del contexto cultural prehispánico, y la conexión predominante con la naturaleza, el concepto se basa en la cosmovisión mesoamericana, donde los árboles tienen un significado ritual. Las raíces simbolizan la conexión con el inframundo, los troncos la vida humana terrenal y las copas la conexión con los Dioses. Para enfatizar esta idea, el proyecto se divide en tres niveles: el primero, una base de espejo que da continuidad al terreno natural y las raíces de los árboles, y permite que el volumen principal de la casa dé la sensación de flotar; luego, el espacio vital, todo al mismo nivel donde ocurre la vida cotidiana; finalmente la cubierta exterior natural formada por el follaje de los árboles.


Para evitar afectar a los árboles, se escaneó cuidadosamente el sitio y se distribuyeron diferentes volúmenes a su alrededor. No se vieron afectadas raíces, troncos o ramas, siendo cuidadosamente protegidas. De esta forma, surgieron espacios laberínticos, cambiando continuamente su percepción según la luz y la hora del día.
Los interiores de la casa se convierten en exteriores, pero también los exteriores del lugar dialogan con el interior para mantener a los habitantes en contacto con la naturaleza. Se diseñaron espacios multifuncionales para que se puedan transformar según las necesidades del momento, donde se pueden realizar todo tipo de actividades, desde el descanso hasta el trabajo en casa; esta flexibilidad ha funcionado perfectamente durante los tiempos de COVID-19. El uso de materiales naturales y locales como madera, piedra y Chukum (estuco maya antiguo), mientras se integran espejos alrededor de las fachadas para hacer que el edificio sea ligero y continuo, creando una integración perfecta con el entorno y la cultura arquitectónica local. El proyecto hace referencia a su sitio histórico de varias formas: la pirámide, se reinterpreta en el espacio exterior principal, construida con bloques de madera, la piedra monolítica tallada que funciona como hoguera representa la cultura gastronómica mexicana "el Molcajete" utilizado como mortero, y las vistas directas al acueducto que limita el sitio, crean una combinación armoniosa que funciona como un todo único.


Desde un punto de vista sostenible, se cumplieron varias necesidades: huella mínima, recolección de agua de lluvia, tratamiento de aguas grises y negras, reutilización para riego, reducción del consumo de energía mediante luces y sensores, gestión de residuos para la creación de compost y reciclaje de vidrio, aluminio y cartón, utilizando solo materiales locales con bajos niveles de COV.

129 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Design Team: Mauricio Ceballos Pressler, Francisco Vázquez, Marco Antonio SeverinoConsultants:Photography Credits: Diego Padilla Magallanes Other Credits:- Interior Deisgn: Paola Cueli- Press/Graphic Team: Carolina Urrea, María Fernanda García- Construction Administration: Esmeralda Bañales- Specs & materials: Veronica Islas   * Located in an ancestral place at Malinalco, México; surrounded by abundant vegetation, on the slope of a hill next to...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 129 users